Metro: het restaurant in Nxt van Xander Waller en Rients de Jong

In het voorgedeelte van Nxt, het museum met het allernieuwste van beeld- en geluidskunstenaars, zit Metro.

9 Dec 2022 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Metro: het restaurant in Nxt van Xander Waller en Rients de Jong

In het voorgedeelte van Nxt, het museum met het allernieuwste van beeld- en geluidskunstenaars, zit Metro het restaurant van twee vertrouwde eet- en drinkkunstenaars: Xander Waller, die we ook kennen van Entrepot en chefkok Rients de Jong, waaraan de Buik nog mooie herinneringen bewaart van zijn tijd bij Restaurant As.

Sfeer als het kleinere zusje van De Goudfazant

Metro is zonder enige ruchtbaarheid al even ‘soft’ open. Zodra we binnenstappen is het wel duidelijk waarom er nog weinig publicaties zijn, het restaurant zit propvol. De sfeer bij Metro is heerlijk. Het heldere eetlokaal nodigt je op deze donkere wintermaanden enorm uit om binnen te komen. Het restaurant is ruim, goed verlicht en heeft een aangename indeling met mintgroene accenten en heerlijk zittende stoeltjes. De open keuken zit direct bij binnenkomst aan de rechterkant en de grote bar tegen de achterwand is een fijne ‘eyecatcher’ en een fijne hangplek voordat je aan tafel gaat. De sfeer voelt een beetje als het kleinere zusje van Hotel de Goudfazant, met lekker geroezemoes van de etende gasten, gerinkel van glazen en bestek en leuk personeel. 

Menu’s zonder keuzestress

Met Xander Waller in de zaak hoef je je geen zorgen te maken over de wijnkaart. Die is natuurlijk Europees, in een simpel printje en in twee kleuren: een gele voor de witte en een paarse voor de rode wijnen. Simpel is ook het menu, je zult hier geen keuzestress krijgen. Voor, hoofd en na kent hier elk twee opties, waarvan altijd een vegetarisch, maar er is ook een leuke snacksectie, van een tiental gerechtjes, die we maar direct gaan nuttigen. Op tafel komen de scheermessen, met een garing zoals het hoort en ingetogen bewerkt met peterselie en knoflook zodat de balans in de smaak helemaal goed is. Vervolgens de gefrituurde aubergine met gremolata, die is heerlijk met een mooi zuurtje. Al vinden wij de portie net te karig. De twee daaropvolgende garnalenkroketjes zijn huisgemaakt en hebben een on-Nederlandse verhouding van heel garnaal (veel) en roux (weinig), overigens is voor de liefhebber het niertjesgerecht echt een must. 

Voorzichtig met het buitencategorie brood

We herkennen de hand van Rients direct aan het eerste gerecht, de terrine van konijn. Die laat zich misschien het beste omschrijven als een creatieve Franse plattelandskeuken met Nederlandse producten.De terrine heeft een haast perfecte ratio tussen gelei en konijnenvlees. Door het ingetogen gebruik van witte druiven, zit de balans tussen zuur en zoet wel goed en daaronder zorgt de salade voor een knapperige verfrissing. Nog even een aparte vermelding voor het brood. Wees daar voorzichtig mee, dat wordt in huis gebakken en is van een buitencategorie zuurdesem, voordat je het weet heb je hier veel te veel van gegeten. Het hoofdgerecht is een gulle portie van plakken volmaakt gegaarde kalfslende met la ratte aardappel, palmkool en ook nog wat paarse bloemkool. De mooi krachtige kalfsjus met majoraan maakt het gerecht af. Toe gaan we voor de pecantaart, hier licht gekarameliseerd en afgemaakt met een romig bolletje vanille-ijs. 

Tip van de Buik: plof aan de bar

We zullen er maar niet omheen draaien: het is niet makkelijk om een tafel te krijgen bij Metro. Overdag is alleen een optie voor een kopje koffie met wat lekkers van de eigen bakkerij of een lunch met broodjes als je daarvan houdt. Dat gaat wel veranderen maar voorlopig concentreren Xander en Rients zich nog op het diner. Tip van de Buik: ga gewoon ietsje later en meld je direct bij binnenkomst voor een vrijgekomen tafel. Plof vervolgens aan de bar en leef je uit op de wijn- en de snackkaart in de hoop dat je snel kunt aanschuiven. En zo niet dan doe je gewoon nog een keer een diagonaaltje op de snackkaart.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Roef

Roef, de nieuwe ongedwongen gezellige bar aan de Middenweg. Je kan hier zelf je kaasplank samenstellen of verschillende gerechtjes delen.

Dit zijn de leukste zaken volgens de Buik waar je drie gangen eet voor onder de 40 euro

De Buik zet tien Amsterdamse zaken op een rij waar je drie gangen voor onder de veertig euro kunt bestellen. Soms lukt dat makkelijk, soms is het puzzelen.

Tim Golsteijn over koken met minder zout en meer smaak

Als ambassadeur van de Nierstichting, weet Tim Golsteijn precies hoe hij moet koken met minder zout, maar meer smaak.

Close popup

Lees ook:

Roef