Neuf is natuurlijk geen nieuwkomer in Amsterdam. Aan de Haarlemmerstraat, zo net naast Chabrol een van onze favoriete wijnzaken, doet Bistrot Neuf het al meer dan 15 jaar op z’n Frans. Recent is de stijl, het interieur en het management vernieuwd. Tegelijk is de naam verkort tot Neuf (met als ondertitel bistrot & bar-a-vin). Kortom, voldoende reden voor De Buik om weer eens een kijkje te nemen.
Bistrot

Bistro of Bistrot, dat maakt niet uit. De laatste klinkt misschien een beetje chiquer. Was het vanaf de start Bistrot Neuf, nu is Bistrot, samen met bar-a-vin, teruggebracht tot een regel onder het logo. Dat in design een beetje meer van deze tijd is geworden.
Maar genoeg over de ‘buitenkant’, De Buik gaat voor de binnenkant. Het eten, de sfeer en de wijn c.q. drankenkaart. En daarover is veel te vertellen en te ervaren bij Neuf.
Bar-a-vin

Eerlijk is eerlijk: we zijn bij De Buik niet zo’n fan van restaurants met maar één wijnleverancier. Bij Neuf voeren ze de wijnen van de buren Chabrol. Met het brede en diepe assortiment van die zaak komen ze heel ver.
Alle Franse streken zijn vertegenwoordigd en Neuf heeft zelfs een meer dan behoorlijk assortiment bio-dynamisch en natuur.Wat bijvoorbeeld wel mist is een betaalbare Champagne.
Kortom, werk aan de winkel, misschien toch nog even de inkoper van scharol opporren of hiervoor even buiten-de-deur kijken. De bar, net na de keuken aan het begin van het restaurant, is een hele fijne plek om aan te eten of gewoon even neer te ploffen voor een glas wijn met een bordje vers gesneden charcuterie van de Berkel.
De hele dag door eten

De sfeer bij Neuf is fijn. Bij binnenkomst loop je direct langs de plekken waar de actie is, de keuken en de bar. Wil je hoog zitten dan blijf je voorin, aan de bar of de hoge tafels. Wil je liever laag aan tafeltjes zitten dan vind je die verder naar achteren. Knus en mooi uitgelichte, tafeltjes met zelfs rechts (de plek waar vroeger de garderobe was), een half-open ruimte met een grote tafel, als je met een groep vrienden komt.
Neuf is elke dag open van lunch tot diner en kent geen beperkingen wat kaart betreft. Dus perfecte plek voor een lekker lang lunchen of een hele uitgebreide hap voor een bezoekje aan The Movies.
Klassiek en modern

De kaart is op het eerste gezicht klassiek. Zeker als je kijkt naar naar de a-la-carte gerechten. Hier ga je voor escargots, steak tartare of een bouillabaisse. Het menu van de chef is een heel ander verhaal. Dat swingt in creativiteit zoals de hippe Parijse zaken doen.
Wij gingen voor 4-gangen van de chef. Overigens die chef is voorlopig even Arne Russchen, de voormalige chef van Restaurant ADAM, die het keukenteam gaat (op)leiden. De avond begint met een bordje vers gesneden charcuterie en een glas Crémant de Loire uit Vouvray, Brut Nature dus lekker droog.
In het tweede gerecht laat de chef gelijk zijn skills zien. Complex, maar toch vallen alle smaken en texturen de goede kant op bij de tartaar van gamba’s. Aangemaakt met bleekselderij geserveerd in een bisque gemaakt met bloedsinaasappel en een toefje zurig romige Hollandaise met wat verse dragon en een gegrilde gamba er bovenop. Heerlijk gerecht dat heel mooi gaat met de biodynamische pinot blanc uit de Elzas van Marcel Kreydenweiss.
Tosti van parelhoen huid

Daarna volgt een mootje zalmforel met vichyssoise (soep gemaakt met aardappel en prei) met wat gepekeld zeewier. Bij het stukje gebraden parelhoen met aardpeer schittert de tosti. Die is hier gemaakt van de (krokante) huid van de hoen met een flinke dot parfait van kippenlever er tussen.
Tegelijk schenkt de bediening een geweldige rode Bourgogne van Quentin Jeannot. Het lamsgerecht is spannend door de jus van Madame Jeanette en wordt gecombineerd met een mooi passende Crozes Hermitage gemaakt van 100% Syrah.
Voor het dessert genieten we een bramen curd met yoghurt-honing ijs met een bijzondere wijn: een Gewurztraminer uit de Elzas van Marcel Deiss maar dan met een heel klein zoetje. Haast de perfecte combinatie.
Een Neuf is het zeker

Het eten is zeker een 9 bij Neuf. Net als de openstellingstijden. Waar kun je nog om 16 uur aanschuiven en onbekommerd van vier of vijf gangen genieten? Dat kan hier probleemloos.
Net zoals even aanschuiven aan de bar voor een glas met een bite. Die kaart wordt overigens binnenkort ook nog uitgebreid. Ja, Neuf is heel Frans maar geheel niet klassiek, als je daar niet op zit te wachten.