Amsterdam is geen New York en de NSDM-werf is natuurlijk ook geen Brooklyn. En toch kregen we op één van onze laatste culinaire ontdekkingstochten door de stad éven het gevoel dat we de East River ferry namen voor een etentje in de nieuwste hotspot van Williamsburg, Brooklyn. De ferry in dit verhaal is alleen onze eigen good old GVB-pont en die nieuwste hotspot? Dat is NextNDSM!
Wanneer we van de pont de NSDM-werf oplopen valt het ons allereerst op hoe snel dit gedeelte van de stad aan het veranderen is. Overal zien we hippe appartementencomplexen en nieuwe restaurants uit de grond schieten op de oude scheepswerf. Next, gelegen op de begane grond van een groot glazen gebouw pal tegenover de ponthalte, is de nieuwe zaak van de mannen achter Pllek, Sjoerd Steenbeek en Michiel de Vries. Om verschillende redenen, waaronder Covid, moesten zij drie jaar geduld hebben voordat hun restaurant daadwerkelijk zijn deuren opende. Een ontmoetingsplek voor de stad, dat was wat Sjoerd en Michiel voor ogen hadden. Een plek waar je uitgebreid kunt dineren, terecht kunt voor een cocktail en waar je ook in je eentje een glas aan de bar kunt drinken met wat kleine hapjes erbij.
Een plek voor alle Amsterdammers

De NDSM-werf was de ideale plek om deze droom te verwezenlijken. ‘Het centrum is allang niet meer van de Amsterdammers en we zien dat iedereen een beetje in zijn eigen stadsdeel blijft plakken. De NSDM-werf is nog een van de weinige plekken in de stad waar Amsterdammers van verschillende leeftijden en culturen komen en zich thuis voelen’, vertelt Sjoerd als we hem treffen aan de kolossale ronde bar in het linker gedeelte van de ruim opgezette zaak. We nemen nog snel even een kijkje in het gezellige bargedeelte naast de open keuken, voordat we Sjoerd de werkelijk prachtige houten trap op volgen naar boven, waar zich het restaurantgedeelte bevindt. Het is ons al snel duidelijk dat over elk detail van de inrichting is nagedacht door ontwerpbureau Tank. Hoewel we ons in een grote betonnen ruimte bevinden, is de akoestiek perfect en voelt het direct knus aan door de fijne loungebanken en strategisch opgehangen sfeerverlichting. De grote ramen met uitzicht op de pont en de skyline van Amsterdam kunnen ’s zomers open worden gezet.
Blooming onion en oesters met wasabi
We beginnen met een cocktail op de loungebank voor we aan tafel gaan. Er is veel aandacht besteed aan de drankenkaart, met ruime keuze uit cocktails, mocktails, wijnen per glas en per fles. Onze favoriet onder de cocktails is ‘the Woods’, een Manhattan maar dan met bourbon. We verplaatsen ons naar onze tafel en beginnen gelijk goed met een verse Ierse oester met stukjes appel en wasabi: heerlijk fris en pittig tegelijk. Daarna komt er één van de lekkerste bar bites die we in tijden gehad hebben: de blooming onion. Een hele ui die verticaal is ingekerfd en daarna in een laagje beslag is gefrituurd. We dippen de stukjes ui in de vadouvandip die erbij wordt geserveerd en likken onze vingers erbij af. Dit is serieus lekker!
Goed geprijsde wijnen

We worden vanavond geholpen door Guido, die ons met een grote glimlach van bijpassende wijnen bij de gerechten voorziet en een paar keer geïnteresseerd komt vragen wat we ervan vinden. Als eerste glas schenkt hij een Cirò bianco classico, een witte wijn uit het uiterste zuiden van Italië, die met zijn €5,50 behoorlijk goed geprijsd is. Hoogtepunten van de dinerkaart, die bestaat uit kleine gerechten om te delen, zijn wat ons betreft het warme knoflookbrood met champignons, de pittige octopus met chipotle en chimichurri en de wontons met kreeft en romige bisque. Stuk voor stuk gerechten die perfect op smaak zijn en er ook nog fingerlicking good uitzien. De prima orange wine (pinot grigio) die Guido ons erbij schenkt blijkt een uitstekende keuze wanneer er veel uitgesproken smaken op tafel staan. We sluiten af met de short ribs met gepofte knoflook. Het vlees is van de ribbetjes gehaald en wordt geserveerd als een kubusje, overgoten met een diepe, rijke jus en gepofte knoflook. Een traktatie voor de echte vleesliefhebber. Gelukkig staat er voor de niet-vleeseter ook genoeg lekkers op de sympathiek geprijsde menukaart. Dus voor de spicy spruitjes, artisjok met romescosaus en bloemkool met maple syrup komen we zeker nog een keertje terug.
Als we even later met volle buiken op de pont staan, kijken we nog even achterom naar de gezellig verlichte ramen van de nieuwe appartementen op de oude werf. Die Noorderlingen boffen maar!