Nieuwe horeca tijdens Corona

Gastschrijver voor de Buik Hans van de Meeberg schrijft over de horeca in Amsterdam die door de coronacrisis zo veranderd is.

18 Apr 2020 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Nieuwe horeca tijdens Corona

Direct na de lockdown van de horeca ging ook mijn job (freelance redacteur bij Misset Horeca) op een laag pitje. Maar mijn haast dagelijkse contacten met verschillende chefs en restaurateurs in Amsterdam echter niet. Het app’en en delen van ideeën en gedachten over ‘hoe nog een beetje omzet’ te scoren tijdens de horeca lockdown nam een enorme vlucht. Alhoewel in het begin van de crisis een aantal ondernemers nog in een mentale lockdown zaten, werd het iedereen na de eerste verlenging van de sluitingsfase wel duidelijk dat er aan de slag moest worden gegaan. Inmiddels zitten we in fase 2 waarbij alleen nog de meeste hotelrestaurants gesloten zijn. En is de horeca zich bezig voor te bereiden op fase 3; ‘wat gaan we doen met de ‘1,5 meter’ horeca. 

Maar niet alleen de restaurateurs hebben het moeilijk, ook de toeleveringsbedrijven van foodproducenten tot wijnleveranciers. Terwijl de groothandels als Hanos, Sligro en Makro open zijn voor particulieren zijn ook de kleinere professionele toeleveranciers hun focus aan het verleggen naar de consument. Al of niet met elkaar of samen met een restaurateur. In een crisisfase blijkt ook horeca Nederland weer op zijn best als je alle ondernemingszin, initiatieven en creativiteit ziet. Van supportlocals.nl tot inmiddels de vierde (en uitverkochte) borrelbox van Hiske Versprille met steeds wisselende producten van kleine Amsterdamse producenten tot een wekelijks wisselende soep van chef-kok Rogier van Dam (Lastage*) verkocht bij Slagerij de Wit.  

Net zoals veel van mijn collega’s en vrienden ben ik ook druk de horeca aan het steunen waar het maar kan. En dan geef ik voorrang aan de, meestal kleine, zaken van ondernemers die het echt nodig hebben. Dus ik sla bijvoorbeeld Rijks, Wils of Stach, allen onderdeel van de grote Vermaat groep, even over en bestel liever bij Merijn van Berlo en Figo van Onno, de mannen van Choux


Wonend in de Watergraafsmeer ging ook ik als eerste (heel herkenbaar) naar de horeca in mijn directe omgeving. Inmiddels doe ik samen met mijn meisje elke ochtend een stevige stadswandeling van een uurtje of twee in steeds een andere buurt. Waarbij we in ieder geval een stop doen bij een lokale afhaal koffieheld en tegelijk de buurt scannen voor leuke afhaal initiatieven. Die soms behoorlijk anders zijn dan de activiteiten voor ‘corona’. Hier een aantal ontdekkingen.  

Voor koffie 


Naast onze persoonlijke favorieten als Coffee Bru en 4850 hebben we nu ook de Jonge Admiraal ontdekt in de Javastraat. De brede stoep en nog wat bankjes van de buren, maken het mogelijk om te genieten van de koffie op een veilige afstand in de zon. Badeta Koffiebranders in De Pijp is ook een aanrader, met hun eigen roast. Of de tweede Rum Baba op de Elandsgracht met hun eigen bonen, inmiddels ook open voor take-away. Bruno’s in de Jordaan (ook op zondag) heeft altijd wel zo’n zes verschillende bonen voor de take-away espresso op de molen en schroomt niet om zijn eigen advies te geven. Een zelf gefabriceerde cantuccini is altijd een part of the deal. Mocht je lekkere trek hebben dan is de beroemde mega appelpunt met slagroom bij Winkel nu in de ‘afhaal’ een omweg waard. 

Voor de lunch  


De Banh Mi bij 4850 is een topper en komt ook in een vega variant. Bij D&A Hummus Bistro op de kop van de Czaar Peterstraat kun je vanaf 12 uur hun fantastische hummus of falafel met verse pita’s afhalen. The Butcher, Geflipt en Thrill Grill blijven lekkere adressen om even een burger op te pikken.  

Diner 


Jacobsz is altijd al een van mijn persoonlijke restaurant favorieten. Zij zijn direct in het gat gesprongen van afhalen. Hier geen menu, maar een heel betaalbaar wisselend daggerecht voor €12,50 dat je kunt aanvullen met brood, snack of dessert en een flesje wijn. Fa. Pekelhaaring (Van Wou) heeft van het restaurant een ware eetwinkel gemaakt. Met verschillende spuntini (snacks) waarbij de spiering (gefrituurde kleine visjes) en een duja (pittige worst) mijn fav’s zijn en natuurlijk ook vier tot vijf verschillende verse pasta’s (€13,50 voor twee). Zo stond er laatst een file naar de Loetje drive-in aan de Amstel. Persoonlijk ben ik meer een fan van Piet de Leeuw (Noorderstraat) waar nu zijn onvervalste ossenhaas of paardenbiefstuk in de ‘afhaal’ zijn voor €18,50 (met salade en frietjes, doen!) 


Dan zijn er altijd nog een paar andere fijne adressen voor de afhaal zoals Indonesisch bij Bartje Boemboe (alleen vrijdag) en Paon Bali (KNSM-laan), Ethiopisch eetcafé Ibis, Vatten Ramen in de Kerkstraat voor een afhaalramen, Mister Chen X Cha House voor een uitgebreide Aziatische afhaalkaart, Freddy Fryday voor friet met pulled pork of chicken of The Bab waar de Koreaanse kip een echte afhaalaanrader is.


Een verzoek; laat het niet bezorgen! Uber Eats, Deliveroo en Thuisbezorgd zijn enorm duur voor de restaurateur. Haal het op, blijf op afstand en geniet.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

Twee jaar Selva en Sonora: een grote familie waar je bij wil horen

Zo vierde Selva en Sonora, gevestigd in nhow Amsterdam RAI, hun 2e verjaardag: eten om te delen, live muziek, cocktails en een geheime speakeasy.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: september 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.