Ontvlucht de drukte bij Ode aan de Amstel

Amsterdam kent een aantal plekken plekken waar je, onder het genot van lekker eten, de drukte voor heel eventjes kunt ontduiken. Ode van de Amstel is er daar een van.

11 Okt 2021 Naomi Possel

blogger Naomi is masterstudente Organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit. Als echte Brabantse is de Bourgondische levensstijl haar met de paplepel ingegoten. Eten, drinken en borrelen is haar geëscaleerde hobby die zij het liefst met zo veel mogelijk mensen deelt.

  • 11 Okt 2021

Ontvlucht de drukte bij Ode aan de Amstel

Nu het aantal toeristen weer oploopt en de drukte in de Amsterdamse straten toeneemt, is het ontvluchten van de stadse hectiek soms best lekker. Ode aan de Amstel helpt je hierbij, met een zonnig terras aan de Amstel en een goede kaart. Bij Ode aan de Amstel plof je neer om bij te komen aan het water met een gekoelde rode wijn en coquilles Asian style.

Aperitief op een A-locatie

We stappen binnen bij Ode aan de Amstel bij hun prachtige pand op de rivier de Amstel. Een fijne plek waar je de stadsdrukte even kunt ontvluchten. Zodra je het pand binnenstapt zie je meteen het magische uitzicht door de grote ramen van het restaurant: flikkerende zonnestralen op de Amstel, langsvarende bootjes en lachende mensen op het terras. Priscilla den Ouden (Pris), de eigenaresse van de zaak ontvangt ons hartelijk en brengt ons naar een romantisch tafeltje aan de raamzijde. Chef bij Ode aan de Amstel is Nick Schouten en hij werkt samen met Ekawin Rata­­napherd die afkomstig is uit Thailand. Zo slaat het menu de brug tussen deze keukens. Op het menu kun je combinaties verwachten zoals coquilles met Japanse soja en steak tartaar met groene curry. Daarnaast loopt er bij Ode aan de Amstel een biersommelier rond die je alles weet te vertellen (en laat proeven) over het combineren van bier met gerechten. Wist je dat ze zelfs een eigen blond biertje serveren? Wij starten met een rosé cava en een warm broodje met gerookte boter en laten ons verrassen door het menu van de chef.

Klassiek x fusion = fantastisch


We krijgen een glas Blanc de Noir ingeschonken, een witte wijn met veel body die gemaakt wordt van de rode Spätburgunder druif. Door het verwijderen van de schilletjes in het proces krijgt deze wijn zijn witte kleur. De volle wijn past goed bij ons voorgerecht, langoustine, geserveerd met een vadouvan mayonaise, bouillon van de langoustine, serranoham en meloen. Het is een echte smaakexplosie. De frisse meloen en het zoete van de ham zijn goede tegenhangers van de zoute bouillon en langoustine. Bij het tussengerecht wordt een wijn geschonken van hetzelfde huis: een gekoelde rode Spätburgunder. Op het menu staat roodbaars, met linzen, krokant gebakken spek, biet en een crème van knolselderij. De lichte rode wijn houdt zich goed staande bij het krokant gebakken spek en tilt de roodbaars naar een hoger niveau.

Van de camping tot op je bord

We vragen aan eigenaresse Pris waar de inspiratie voor de kaart vandaan komt. “De brigade is met elkaar verantwoordelijk voor het samenstellen van het menu. Inspiratie halen we vanuit vakanties, veel proeven en vanuit de verschillende expertises van de chefs. Zo was de chef afgelopen zomer op de camping in Twente waar hij een fantastische dessertwijn proefde, die nu op de kaart staat. Een frisse dessertwijn, een stuk minder zoet is dan je gewend bent en mét een fijn zuurtje.”

On to the next!


Bij het hoofdgerecht, een klassieke kalfsentrecôte, drinken we een klassiek glas Malbec uit Argentinië. De tonen van rood fruit en chocola sluiten goed aan bij de entrecôte die geserveerd wordt met een frisse citroen-tijmjus, roseval aardappeltjes en gedroogde tomaat met zwart olijfpoeder. De garing van het vlees is nagenoeg perfect. Als laatste gang staat ons een tropisch nagerecht te wachten met een heerlijk glaasje dessertwijn uit Monbazillac, een dorpje ten oosten van Bordeaux dat bekend staat om de productie van zoete wijnen. Het dessert bestaat uit verschillende elementen van kokos, passievrucht, mango & chocolade. We proeven een luchtige chocolademousse, een friszure gelei van passievrucht en heerlijk zacht mango ijs.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
char.d stopt nieuw vuur in het oude Klein Breda

De Buik ging proefeten bij char.d, net geopend aan het begin van de Utrechtsestraat vlakbij het Rembrandtplein.

Alle schatten uit de kelder bij Vermeers Wijnkamer

Restaurant Vermeer is al jaren een van de topzaken van Amsterdam. Net om de hoek van het restaurant opende vorige week het gloednieuwe Vermeers Wijnkamer.

De smaken van Georgië, nu in de Jordaan

De Buik at bij Amra, het nieuwe charmante restaurantje in de Jordaan, waar je Georgische dumplings eet volgens traditie, wijnen ontdekt en gastvrijheid voelt.