Liefhebbers van de Portugese keuken opgelet! Amsterdam is een bijzondere culinaire hotspot rijker. Bij ARCA Restaurant & Bar in art'otel amsterdam geniet je van typische Portugese gerechten in een modern jasje. De keukenbrigade staat onder leiding van sterrenchef Henrique Sá Pessoa, die onlangs nog binnenkwam als hoogste nieuwkomer op nummer 38 in de lijst van de honderd beste chefs ter wereld tijdens The Best Chef Awards 2021. ARCA is Henriques eerste zaak in Europa buiten Lissabon, waar we ook zijn succesvolle restaurant Alma** vinden.
Spannende, spicy cocktails (en mocktails)

We hebben het geluk om als één van de eersten aan te mogen schuiven bij ARCA, dat gevestigd is aan de Martelaarsgracht op loopafstand van het Centraal Station. We worden hartelijk verwelkomd door de enthousiaste gastvrouw die ons meevoert naar de bar, waar we kunnen kiezen uit een Portugese rosé bubbel of een cock- of mocktail. We opteren voor de mocktail en wachten vol spanning af terwijl het mixen en shaken begint. We houden wel van een showtje en zijn dan ook bijzonder content met het kunstwerkje dat er voor ons neus wordt gezet. De mixologist van dienst legt uit dat de cocktailkaart speciaal is afgestemd op het menu en dat inspiratie is geput uit Portugals oude handelsroutes in het Midden-Oosten.
Shared dining met Aziatische twist

Ook in het menu komt de Portugese-Aziatische connectie naar voren. We kunnen kiezen uit verschillende hapjes, die petiscos worden genoemd, de Portugese variant van de Spaanse tapas. We beginnen met de Bomba de Lisboa, de ‘Portugese bitterbal’ gevuld met kalfsnek en chorizo en proeven daarna uitstekende tempura van inktvis met een koriander-limoendip, gamba’s met lekker veel knoflook en rode peper en de Pork belly confit met paksoi en sinaasappel. Verreweg het lekkerste wat we deze avond proeven is de Bacalhau a’ bras, hét nationale gerecht van Portugal. Dit gerecht op basis van gezouten kabeljauw, ingelegde eidooier, aardappel, olijf en peterselie wordt aan tafel aangemaakt en geserveerd. Dit is comfort food zoals het bedoeld is! We kunnen ons zomaar voorstellen dat Henriques Portugese mama dit gerecht vroeger voor hem maakte als hij zich niet zo lekker voelde. We zouden het hem graag gevraagd hebben, maar we vermoeden dat Henrique erg bescheiden is, want hij laat zich gedurende de avond niet veel buiten de keuken zien. Na de opstart van het restaurant ligt de dagelijkse leiding van ARCA overigens in handen van Ricardo Pereira (chef-kok) en Rodrigo Silva (souschef), die al 10 jaar hecht samenwerken met chef Sá Pessoa.
Portugese wijnen van inheemse druivenrassen

Ook met de wijnen zit het wel snor bij ARCA. De sommelier schenkt ons gedurende het hele menu Portugese wijnen van inheemse druivenrassen, die ook weer perfect aansluiten bij de gerechtjes. En… wie Portugal zegt, kan natuurlijk niet om Port heen. Bij het laatste gerecht van de avond, een zijdezachte (maar rijke!) chocolademousse met een scheut extra vergine olijfolie en een snuf fleur de sel, komt dan ook onvermijdelijk de Tawny Port op tafel. Na het laatste hapje leunen we tevreden en voldaan achterover.
Met ARCA heeft Amsterdam er een bruisende nieuwe place-to-be bij, waar we zeker nog eens terugkomen voor een cocktail aan de bar met een petisco of de arroz de marisco voor twee met een fles vinho verde.