Restaurant Halvemaan heet nu Gijsbrecht en de bisque is er subliem

Restaurant Halvemaan is getransformeerd in Restaurant Gijsbrecht, een klassieke naam voor de vernieuwend Nederlandse keuken.

20 Mei 2019 Gijsbregt Brouwer

blogger Gijsbregt is mede-oprichter van de Buik, foodtrendwatcher en podcast host

Restaurant Halvemaan heet nu Gijsbrecht en de bisque is er subliem

Restaurant Halvemaan is, onder leiding van horeca-ondernemer Edwin de Koeyer (bekend van IJscuypje) getransformeerd in Restaurant Gijsbrecht, een klassieke naam voor de vernieuwend Nederlandse keuken. Het iconische pand in Buitenveldert is flink opgefrist.

Geschiedenislesje

Gijsbrecht van Aemstel is een toneelstuk van Joost van den Vondel, die ook wel de Nederlandse Shakespeare wordt genoemd. Hij is ook de naamgever van enkele straten in het land en zelfs van een park in Amsterdam. Niet toevallig overigens, want het toneelstuk, dat handelt over de stadsheer van Amsterdam rond 1300, speelt zich af in een belegerd Amsterdam en wordt al sinds jaar en dag in de schouwburg van Amsterdam opgevoerd. Een heuse culturele traditie zo u wilt.

Nomen est omen

Ik weet dit omdat mijn moeder, in haar fascinatie met de Hollandse geschiedenis, besloot mij Gijsbregt te noemen. Zonder CH maar met een G (ook bij ‘de’ Gijsbrecht wisselen die G en die IJ). Dus is er voor altijd een verwantschap tussen mij en de Amsterdamse raadsheer van Van den Vondel en tussen mij en alle straten en parken die naar hem vernoemd zijn.

Daarom kreeg ik, als een van de eersten de nieuwe naam te horen van Restaurant Halvemaan, dat nu Restaurant Gijsbrecht heet. Restaurant Halvemaan was een zaak van wijlen John Halvemaan in het Gijsbrecht van Aemstelpark. Recent kreeg het restaurant een nieuw leven onder horeca-ondernemer Edwin de Koeyer, sommelier Robbert Flipse en bedrijfsleider Esther van Oostenbrugge, die beide ook mede-eigenaar zijn.

Aan het water en in het groen

Centraal in de kinderrijke buurt Buitenveldert, geschakeld tussen het Amsterdamse Bos en het Amstelpark en dichtbij Oud-Zuid en de Zuidas ligt het iconische – halve-maanvormige – pand dat een een aardige opfrisbeurt heeft gehad. Maar het is onmiskenbaar nog Restaurant Halvemaan. Het fresco in het trappenhuis is goed verborgen onder een laag beige verf, de banken boven zijn keurig mosterdgeel, de latten liggen strak op de vloer gelegd en de tafeltjes geverfd met een slimme verf die op linnen lijkt.

Aan het mooiste deel van het restaurant hoefden de nieuwe ondernemers niets aan te veranderen. De schitterende langwerpige vijver in het groen van het park, het getjilp van de vogels en de zon die tot laat in de avond op het terras staat, zijn allemaal gebleven. 

Chef Blok en de Nieuw Nederlandse keuken

In de keuken staat chef Hessel Blok, die eerder in Brut de Mer – ook van Edwin de Koeyer – kookte. Chef Blok is een stugge Groninger die kookt volgens de Nieuw Nederlandse keuken. Hij kiest voor veel lokale (en biologische) ingrediënten en seizoensgebonden producten. Mooi on par met de huidige (vooral Amsterdamse) culinaire gewoonten, maar los daarvan, ook wel weer fijn in lijn met de Amsterdamse wortels van de stadsheer Gijsbrecht.

Vier bereidingen van knolselderij

Op het kleine menu treffen we veel groenten maar ook niet-plantaardige eiwitten. Voorgerechten zoals de bisque, een ceviche van heilbot en een soort tomatensalade met geitenlabna en hoofdgerechten zoals kokkels met venkelpapardelle, zeebaars, kalfswang en vier bereidingen van knolselderij. Ook zijn er oesters en schiet er een schitterende plank met charcuterie voorbij.

De bisque is subliem, Blok neemt zijn expertise mee van Brut de Mer naar Gijsbrecht. De zeebaars is top en de tomatensalade (op het menu staat die als opsomming van de ingrediënten te beginnen met coeur de boeuf tomaten) heeft het in zich om een lunchklassieker te worden. Ook het aardbeien dessert (met zelf gemaakte Weesper mop, rabarberijs en limoencustard) is een frisse aanrader.

Op het terras heeft Blok een grote barbecue staan waar hij geregeld buiten het menu om vlees, vis of groente op zal braden.

Ten lange lesten

De prijzen van de gerechten zijn op bib gourmand niveau en de wijnen idem, maar ook een stukje erboven. Sommelier Flipse prijsde eerder wijnen aan bij Caron en heeft vrije hand bij Gijsbrecht. Er zullen vast ook genoeg wijnen naast de kaart komen, zo laat hij weten.

Het Gijsbrecht van Aemstelpark ligt om de hoek bij de Zuidas en deze plek in Buitenveldert mikt op de pakken van de bankiers, consultants en advocaten van de rijzige hoogbouw van Amsterdam. Daarmee staat het weer niet zo ver af van de Amsterdamse noblesse voor wie Joost van den Vondel zijn eerste ‘Gysbregt van Aemstel, d’ondergang van zijn stad en zijn ballingschap. Treurspel’ liet opvoeren in de eerste stenen schouwburg van de stad, bijna 400 jaar geleden.


Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: september 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.

De Kop van Oost, genieten met zicht op de molen

Geniet bij De Kop van Oost van spicy bites, verfijnde gerechten en verrassende desserts met zicht op een echte molen en het water van Oostenburgergracht.