Het Stedelijk Museum is goed bezig. Lieten ze Fonda-bar en het café binnen in het museum al runnen door de dames van Oficina, sinds kort heeft ook de ‘badkuip’ een andere gezicht. Hier hebben de mannen en vrouw van Metro het heft in handen genomen. De Buik nam op een van de eerste avonden een kijkje, hapje en drankje en keek met name door de begin perikelen heen.
Café Restaurant Sandberg

Met de overname van het oude Zadelhoff Café past ook een nieuwe naam. Gekozen werd Sandberg, een eerbetoon aan Willem Sandberg, een bijzonder ontwerper, typograaf en oud-directeur van het Museum.
Het oude formica interieur met rode stoelen heeft een opfrissing gekregen. Waarbij het rood nog wel terugkomt, maar dan warmer als tafelblad. Een heel passende sfeer.
Het blijft natuurlijk leeg, nog steeds een beetje kale ruimte, maar gevuld heeft het echt sfeer. Niet in de laatste plaats door de attente en leuke bediening. Ga als het even kan voor een tafel aan het raam bij het plein of plof lekker aan de bar is ons advies.
De keuken

Sandberg fungeert overdag als een café waar je naast koffie en patisserie kunt genieten van de belegde baguettes van de bakker van Metro. Met daarbij altijd nog een aantal warme specials.
Op de avondkaart is de hand van Metro’s chef Rients de Jong duidelijk zichtbaar. De kaart is compact en de gerechten zijn simpel, met het hoofdingrediënt centraal, maar zeker creatief en smaakvol.
De kaart start met bites tot zo'n 10 euro, de voorgerechten doen rond de 12-14 euro en hoofdgerechten rond de 20-25 euro. Je moet dan wel nog apart eventueel salade, groente of frites betalen. De nagerechten komen op 8 à 10 euro.
Creatieve Russische salade

We starten de avond met twee bites: de tarte tatin van gekonfijte Tropea-ui met sherry azijn en de kipkroketjes. Die laatste waren heerlijk, op de tarte tatin hadden we wel wat aan te merken. De ui was namelijk beperkt gekonfijt dus wat hard, bovendien werd het gerecht bijna koud geserveerd. Maar dat zal vast een aanloop dingetje zijn.
De Russische salade is hier speciaal met octopus en schorseneer. Een hele spannende combinatie die heel goed uitpakt. Haast een nieuwe klassieker. Daarna volgt een ander spannend gerecht: de bloedworst in een krabbisque met rauwe koolrabi en lavendelolie. Geweldig gerecht.
Gevolgd door een forse côte de porc , zeg maar varkensribstuk xxl, met groene saus en een half ansjovisje. Die laatste valt een beetje weg tegen het geweld van de groene saus. Maar het ribstuk is perfect van de bbq gekomen en bijna een complete maaltijd an sich. In contrast met het maitake (eikhaas) gerecht, dat in volume meer iets heeft van een tussengerecht.
Bekende wijnkaart

De wijnkaart ziet er een beetje bekend uit, we herkennen de stijl en het heeft een beetje overlap met de kaart van de andere, onlangs door de mannen geopende zaak, De Reiger. Maar er is helemaal niks mis met de wijnkaart. Europees, met leuke vondsten en heel belangrijk betaalbaar.
Sandberg gewoon vaker doen

Conclusie van de Buik: Sandberg moet je vaker bezoeken. Het heeft in zich om een soort Cradam te worden; zo’n plek in Amsterdam waar je de hele week door zowel met lunch als diner kunt genieten en verrast worden.