Trolleys vol smaak bij Ron Gastrobar

Ron Gastrobar brengt foodmarktgevoel aan tafel met trolleys vol culinaire bites – verrassend, levendig en boordevol smaak in hartje Amsterdam.

19 Jun 2025 Irene Schoemaker

blogger Irene is een door-de-wol-geverfde tekstschrijver en journalist voor de zakelijke markt met een voorliefde voor eten en drinken.

Trolleys vol smaak bij Ron Gastrobar

Ron Gastrobar aan de Amsterdamse Sophialaan gooit het roer om. De bekende culinaire hotspot lanceert een fonkelnieuw concept waarbij de gezelligheid van een foodmarkt gecombineerd wordt met de finesse van een moderne gastrobar. Het resultaat? Rondrijdende trolleys vol verleidelijke kleine gerechten, een losser eetritme en vooral: reuring in de zaak.

​Test diner

Tijdens een recent test diner werd duidelijk hoe deze nieuwe vorm van tafelen eruit gaat zien. Zodra je aan tafel schuift, verschijnen de eerste trolleys – elegante, rollende etagères met daarop kleine borden vol lekkers. Je kiest gewoon waar je trek in hebt. 

Zin in oesters, een gestoomde bun met ossenstaart en eendenlever of een gefrituurde kwartel? Ze staan letterlijk binnen handbereik. Geen wachttijden, geen keuzestress van een ellenlange menukaart – je ziet wat je krijgt en beslist ter plekke. De gerechten variëren tussen de 5 en 15 euro, dus voor je het weet heb je een tafel vol.

Ook hoofdgerechten

Naast de trolley gerechtjes biedt Ron’s Gastrobar ook een compacte kaart met wat grotere koude en warme hoofdgerechten. Denk aan steak tartaar, paling van Eveleens met witte asperge of boontjes met witte miso

Bij de warme opties vind je onder meer een BBQ-coquille (ja, echt maar eentje), ribeye, spitskool en rogvleugel. De laatste is ook meteen het duurste gerecht op de kaart, €27,50. Frietjes en salade bestel je apart.

Onverwachte volgorde

Wij proefden onder meer de XO-noodles met koningszwam, breekbrood met king crab, burrata met yuzu-basilicumdressing en Ha Kau met garnaal en wasabi. Stuk voor stuk fantastisch. Wel een kleine kanttekening: de gerechten kwamen wel erg snel achter elkaar – en in een onverwachte volgorde. 

Eerst de warme noodles, daarna pas de burrata. Iets meer ritme en opbouw zou prettig zijn, ook voor de wijnkeuze. Bedrijfsleider Lindsey Bentoera legt uit: “We zijn vanavond echt aan het testen hoe we dit concept het beste kunnen vormgeven. De timing en volgorde van de gerechten moeten we nog finetunen. Daar zijn we volop mee bezig. Dat komt goed.”

Verbouwing in september

Wat nu al werkt? De sfeer. De trolleys zorgen voor een levendige dynamiek in het restaurant. Gasten kijken nieuwsgierig naar wat er langskomt, de keuze is speels en interactief, en je voelt dat hier iets nieuws ontstaat. 

“Het idee is dat mensen twee gerechten van de kaart kiezen en verder gewoon nemen wat voorbij rijdt." Maar dat hoeft natuurlijk niet. Alles mag”, aldus de bedrijfsleider. In september wordt de zaak verbouwd waarna het concept officieel wordt uitgerold. 

Bentoera: "Dan halen we bijvoorbeeld het trapje in de zaak weg, zodat de trolleys overal goed bij kunnen. Er komen ook verschillende stations waar chefs de gerechten vers bereiden.”

Dynamisch en laagdrempelig

Het idee is geïnspireerd op een ervaring die eigenaar Ron Blaauw had in San Francisco. En hoewel het in Amsterdam nog even zoeken is naar de perfecte uitvoering, belooft het veel goeds. 

Een dynamische, laagdrempelige manier van eten zonder concessies aan kwaliteit – met de spontane charme van een foodmarkt, maar dan aan tafel. Eén waarschuwing: je wil alles proberen. En dat zie je terug op de rekening. Maar het is het waard.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Er is niks rustigs aan bij Vita Lente

De Buik bracht een bezoek aan Vita Lente van Simon Witmaar in West, waar de wijnkaart groot is en de gerechten van hoge kwaliteit.

De 2025 favoriete nieuwkomer van de bloggers van de Buik - Veneur

Ook de bloggers van de Buik van Amsterdam hebben hun eigen favoriete nieuwkomer van 2025. De komende weken publiceren we de favoriet van een blogger.

Uit ons magazine: van de polder tot Sumatra - chefs over geur, herkomst en echte smaak

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Alan de Vries van Cru en Reza Permadi. Berempah.