Numa Muller is een chef uit het zuiden van Frankrijk en werkt in restaurant Arles. De Fransman kookt zijn gerechten voor het Nederlandse publiek in Amsterdam. Numa vertelt over de huidige situatie, waar hij zich nu bevindt (hint: Frankrijk) en hoe alles met hem gaat.
Hoe is het nu met je?
‘’Ik wacht eigenlijk, ik had het geluk dat ik terug kon naar mijn ouders in Zuid-Frankrijk, in Arles. Hier ga ik soms nog naar de markt, waar ik ingrediënten haal en kook voor wat vrienden en familie. Ik probeer niet te veel geld uit te geven, puur vanwege het feit dat je niet weet hoe lang het nog duurt. Oh en daarnaast speel ik ook veel gitaar, vind ik leuk en het houdt me creatief, haha!’’
Wat vind je eigenlijk van heel de situatie op het moment?
‘’Op het moment echt heel vervelend, er is niet echt toekomstperspectief. Daarnaast is er ook niet echt een datum bekend waarop de restaurants weer open mogen. Oktober vorig jaar was ik bezig met een groot project in Parijs, dit werd door de lockdown uiteindelijk afgelast. Er is niet echt zekerheid, iets waar je je aan kan vasthouden. Voor mij is het daarom wel intens deze lockdown. Ik ben al vijftien jaar lang gewend om veel uren te werken en mijzelf in het vak te verbeteren. Dit is nu tot een stilstand gekomen. In Frankrijk merk ik trouwens dat ze wel een stuk strenger zijn dan in Nederland, hier gaat de avondklok om zes uur ‘s avonds in tot zes uur ‘s ochtends. In beide landen zijn restaurants wel gesloten, helaas.’’
Ik kan niet wachten totdat we weer open mogen, ik weet zeker dat gasten enthousiast zijn om te komen eten.Numa Muller
Wat gebeurt er op het moment bij Arles?
‘’In Amsterdam heeft Arles nog de mogelijkheid voor takeaway, elke dag van de week kan je hier online een bestelling plaatsen en deze afhalen of laten bezorgen. Toen we hier net mee begonnen hadden we het echt onwijs druk. De drukte neemt langzamerhand wel af doordat elk restaurant aan takeaway en bezorging doet. We kunnen de klanten daarbij ook niet bedienen zoals we dit gewend zijn. Het is toch een hele andere ervaring wanneer mensen thuis eten en dit ontvangen in een plastic bakje. Normaal bedien je deze mensen aan tafel en is de service een belangrijk onderdeel van het restaurant.’’
Hoe ziet voor jou de nabije toekomst er uit?
‘’Ik kan niet wachten totdat we weer open mogen, ik weet zeker dat gasten enthousiast zijn om te komen eten. Kijk bijvoorbeeld naar afgelopen zomer hier in Frankrijk. De mensen uit Parijs kwamen naar het zuiden om te genieten van het mooie weer en het goede eten. Maar ook in Amsterdam, toen de restaurants even open mochten, was het echt heel erg druk. Het was natuurlijk minder druk omdat we geen volledige capaciteit hadden, maar we zaten steeds vol. Ik denk dat als we hieruit komen dit nog wel een keer zo’n opleving zal krijgen. Maar het kost tijd, langzamerhand zal alles wel weer terugkeren, beetje bij beetje. Ik heb hoop, het is nog even uithouden totdat we weer mogen.’’