Richard van Oostenbrugge kennen we als voormalig chef van restaurant Envy en sterrenrestaurant Bord’Eau. Momenteel staat hij samen met zijn compagnon Thomas de Groot aan het hoofd van het eerste no-table restaurant van Amsterdam genaamd 212. We spraken met deze chef die het vak als jonge jongen leerde in Zwitserland en die zijn inspiratie opdeed in New York.
Een studie bedrijfskunde stond eigenlijk op de planning bij Van Oostenbrugge maar die is er door de liefde voor horeca nooit gekomen. “Destijds moest ik een jaar overbruggen voordat ik met mijn studie kon beginnen en besloot ik om te gaan afwassen in een brasserie. Ik vond het wereldje zo leuk dat ik de schoolbanken helemaal niet meer in wilde. Het was dus het afwassen wat me op de juiste plek bracht. Uiteindelijk kwam ik in de keuken terecht en besloot ik hierin verder te leren.”
Buitenland

Richard vertrok naar Zwitserland om het vak in de praktijk te leren waarna hij ook een tijdje in Londen, Italië en Spanje in allerlei keukens stond. “Ik heb in die tijd veel mogen leren van het culinaire vak en van verschillende talen”, vertelt Richard. “Allemaal heel leerzaam en interessant natuurlijk. Na elf jaar besloot ik dat het wel goed was geweest en vertrok ik weer richting Nederland. Het plan was namelijk om maar een tijdje in het buitenland te blijven maar nu stond ik voor de keuze, ga ik weer terug of blijf ik voorgoed? Deze beslissing maakte ik precies tien jaar geleden en inmiddels heb ik al heel wat vlieguren gemaakt in Nederland.” Toen Richard terugkeerde naar Nederland wilde hij in eerste instantie voor zichzelf beginnen maar besloot hij om toch nog meer praktijkervaring op te doen in de Nederlandse keukens. Eerst werkte hij bij restaurant Envy waarna hij als chef bij Bord’Eau* in Hotel de l’Europe terecht kwam. “Hier heb ik veel geleerd en altijd heel hard gewerkt. Toch bleef de gedachte van een eigen zaak in mijn hoofd zitten en besloot ik samen met mijn compagnon Thomas de Groot de stap te nemen.”
212

Afgelopen januari was het zover, Richard begon het eerste no table restaurant van Amsterdam, genaamd 212. Het restaurant is geïnspireerd op de New York vibe en haar eigentijdse concepten. In het restaurant zitten alle gasten aan een bar rondom een open keuken. Iedereen zit dus naast elkaar waardoor er meer interactie tussen de gasten ontstaat. “Het aan de bar dineren en naast een onbekende je maaltijd eten zie je voornamelijk in New York en ondertussen ook in meerdere grote wereldsteden”, vertelt Richard. “Wij vonden dat iets soortgelijks ook naar Amsterdam gebracht moest worden en openden 212. Waar de naam vandaan komt? 212 is het huisnummer van de zaak en tegelijkertijd het netnummer van New York. Een leuke combinatie dus.” Restaurant 212 werkt met acht koks en vier man in de bediening. De gasten zitten om de keuken heen en kunnen meekijken met wat de koks doen. Richard: “We gaan als koks dus echt met de billen bloot. Mensen vinden het leuk om een kijkje in de keuken te nemen. Dat merkte ik ook toen ik nog bij Bord’eau werkte, mensen zijn benieuwd wat er achter de schermen afspeelt en willen weten wie er in de keuken staat. Ik hoor dus ook vooral positieve verhalen van de gasten die langskomen. Mensen vinden het echt een leuke ervaring om aan een bar naast andere mensen te eten. Bovendien zijn mensen die gaan uit eten vaak goed gehumeurd en hangt er dus een relaxte sfeer.”
Menu of à la carte

Bij deze zaak aan de Amstel bestel je een menu van vijf of zeven gangen voor 108 of 138 euro. Ook kun je à la carte gerechten bestellen zoals een langoustine gebakken in eendenvet, reerug met groene peper en groene olijf of een mergpijpje gevuld met kalfstartaar. Een plek voor de echte liefhebber dus die eens in een andere setting wil dineren. Richard is in ieder geval nog lang niet klaar met ondernemen en hoopt zijn gasten bij 212 nog veel mooie avonden te kunnen bieden, in de toekomst hopelijk met zelfs één of twee sterren.