Chef-koks Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot openen een nieuw restaurant in de Utrechtsestraat in Amsterdam: De Juwelier. Op slechts een minuut afstand lopen van hun andere, met twee Michelin sterren bedeelde, restaurant 212. Met De Juwelier willen de twee chef-koks terug naar ouderwets à la carte, wel met de technieken van nu.
Terug naar à la carte

Op 1 juli gaat De Juwelier open. De chef-koks openen alweer hun vierde restaurant. “We houden heel erg van eten”, vertel Richard van Oostenbrugge. “We misten nog een beetje een echt à la carte restaurant in Amsterdam. Steeds meer restaurants doen gewoon een menu, dat de chef voor je kiest wat je eet. Dat is natuurlijk makkelijker dan à la carte. Maar ik vind het leuk als gasten lekker zelf kunnen kiezen. Dat willen we terugbrengen met De Juwelier.”
Het concept van De Juwelier, is dat het geen concept heeft. “Ik ben een beetje klaar met al die concepten. Bij De Juwelier draait het om gewoon lekker bourgondisch genieten. Niet per se anders willen zijn dan de rest. Je kan ook een restaurant openen waar je ontzettend lekker staat te koken, mooie wijnen hebt en dat alles voor een mooie prijs.
Ik ben een beetje klaar met al die concepten. Bij De Juwelier draait het om gewoon lekker bourgondisch genieten.Richard van Oostenbrugge
Van zeebaars tot beenmerg
Richard en Thomas hebben hard gewerkt om het menu samen te stellen. In totaal staan er zestien gerechten op. Van een dungesneden zeebaars gemarineerd in citrusvruchten tot een stuk beenmerg op toast met paddenstoelen. “De inspiratie van onze gerechten halen we gewoon uit ons hoofd. We bedenken waar we graag mee willen werken, bijvoorbeeld zeebaars, en dan bedenken we wat daar lekker bij zal smaken. We proberen van alles uit en zo komen we op onze gerechten. We willen een aantal signature dishes op het menu, waar mensen voor terug blijven komen. Maar voor de rest gaan we werken met een seizoensgebonden kaart. Ik ben nu al druk bezig voor de herfst.”
De inspiratie van onze gerechten halen we gewoon uit ons hoofd.Richard van Oostenbrugge
Michelinster

De chef-koks hebben voor hun andere restaurants al meerdere Michelin sterren behaald. Of dat ook bij De Juwelier gaat gebeuren, gaan ze wel zien in de toekomst. “Je kan niet opeens slechter gaan koken. We gaan gewoon ons best doen en we zien wel wat Michelin ervan vindt. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker dat een restaurant niet duur en chic hoeft te zijn voor een Michelin ster. Met een relaxte setting en een goede prijs- en kwaliteitverhouding, kom je er ook.”
“De Juwelier is niet bedoeld om een statement te maken. We willen er gewoon een heel goed restaurant van maken waar mensen graag naartoe willen. Het wordt een top plek waar elk gerecht een juweeltje is.” De reserveringen voor De Juwelier zijn al opengegooid, dus als je interesse is gewekt, kan je al je plekje reserveren.
Het wordt een top plek waar elk gerecht een juweeltje is.Richard van Oostenbrugge