Steven Macleod van Alba Amsterdam ziet in tijden van crisis juist kansen

De Amsterdamse ondernemer Steven Macleod is in tijden van crisis op zijn best. Dat is terug te zien in zijn zaak Alba, dat is gegroeid tot een succesformule.

17 Nov 2020 Lieke Mooren

blogger Proevend, slurpend, ruikend en nieuwe horeca ontdekkend komt Lieke naar eigen zeggen tot leven.

  • 17 Nov 2020

Steven Macleod van Alba Amsterdam ziet in tijden van crisis juist kansen

In tijden van crisis is de Amsterdamse ondernemer Steven Macleod op zijn best. En dat is terug te zien in zijn zaak Alba die het afgelopen jaar is uitgegroeid tot een succesformule in Amsterdam-Oost. Zelfs nu de vooruitzichten voor de horeca nog niet al te rooskleurig zijn staat zijn volgende concept genaamd TokTok alweer klaar om Amsterdam te veroveren.


Slechts zes weken was restaurant Alba open, toen ze begin maart hun deuren alweer moesten sluiten. Bij de pakken neerzitten is iets wat ondernemer Steven niet kent en hij ging dan ook meteen op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Shirts en glazen werden direct te koop aangeboden. Ook werden de krachten van vergelijkbare restaurants gebundeld in een receptenboek genaamd ‘Gebakken Peren’, een titel met een knipoog naar de crisis. Toen het zonnetje doorbrak en de ijszaak naast Alba veel werd bezocht, kon Steven niet achterblijven en diende het restaurant even als Mexicaanse pop-up. Aan creativiteit is er bij deze ondernemer dus geen gebrek en hij zet alles in om goodwill te kweken bij zijn gasten.

​Een tweede kans


In juni mochten de deuren weer open en Alba bleek nog steeds een succes. “De meeste mensen zeiden, oh wat klote voor jullie, net open en alweer meteen dicht. Maar ik zag er de positieve kant wel van in”, vertelt Steven. “We hebben zes weken kunnen oefenen en kijken wat wel en niet werkte. Dat hebben we in de maanden erna aangescherpt en we hadden een tweede kans om met een knaller te openen.” Met een terras van 130 vierkante meter op het zuiden heeft de zaak een luxe positie. “Het waren drukke maanden, maar gelukkig ging het allemaal erg goed. We kregen veel positieve reacties en er waren zelfs mensen die bij ons op het terras zaten en een open sollicitatie deden omdat ze de ongedwongen sfeer zo fijn vonden.” Het doel van Steven is dan ook om met de juiste technieken en verfijnde smaken gasten echt even te ontzorgen. De juiste natuurwijnen worden bij de gerechten gecombineerd en dan kan eigenlijk alleen nog maar het gezelschap voor een slechte avond zorgen.

​TokTok


Nu de horeca weer opnieuw dicht is, komt Steven gewoon weer met nieuwe ideeën. Zo doet hij een pilot van zijn nieuwe concept TokTok in de ruimte van Alba. Denk aan Korean fried chickenburgers, retail en aan zijn paradepaardje natuurwijn. “Het lijkt totaal niet op wat we met Alba doen, maar het heeft wel dezelfde kwaliteit. Je zult hier geen uren dineren, het is meer gericht op afhaal. Sinds 30 oktober zijn we aan het testen hoe het bij het publiek valt en als we weer open mogen willen we de zaak echt gaan uitrollen”, vertelt hij. Ook kun je sinds kort klassiekers van Alba bestellen om thuis te genieten van de verfijnde keuken. Zo brengt de ondernemer Alba toch nog een beetje bij de gasten op het bord. 

De ideeën van Steven lijken uit een bodemloze put te komen. Zijn inspiratie doet hij overal om zich heen tot in details op. Zo vertelt hij: “Van de mimiek op het gezicht van iemand die het eten serveert, tot de achtergrondmuziek of de kleuren die worden gebruikt in een logo of het interieur. Alles moet met elkaar samenhangen.” Zijn wens voor Alba is dat het een vaste waarde blijft in de Amsterdamse horeca. En die hoop kunnen wij, met al zijn creativiteit in ons achterhoofd, alleen maar beamen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Laat je vanaf vandaag verrassen door Alba: high end comfort food

Bij Alba word je verrast door goed comfort food, met veel gebruik van groenten in een minimalistische, maar knusse zaak. En natuurlijk: natuurwijnen!

Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

Twee jaar Selva en Sonora: een grote familie waar je bij wil horen

Zo vierde Selva en Sonora, gevestigd in nhow Amsterdam RAI, hun 2e verjaardag: eten om te delen, live muziek, cocktails en een geheime speakeasy.