Vandaag opent een nieuwe hotspot op de Wibautstraat: Alba Amsterdam. Bij deze plek kom je om verrast te worden; allereerst door de verdekte locatie waar de zaak zich bevindt, maar vooral door de verrassende combinaties die uit de keuken komen. Bij Alba kun je terecht voor high end comfort food. Wij waren benieuwd naar de plannen voor de zaak en spraken met eigenaar Steven MacLeod.
Steven heeft onder andere gewerkt bij Café Modern en Bar Centraal. Zijn liefde voor natuurwijnen zal je ook zeker gaan zien bij Alba. “Toen we nadachten over het starten van een eigen zaak, was ik met een vriend op een wijnfestival in Alba, een stad in de Italiaanse wijnstreek Piamonte. Opeens dachten we: goh, hoe toepasselijk zou deze naam zijn voor onze zaak? Het bekt lekker, en past perfect bij de wijnen die we straks willen serveren en heerlijke sfeer!”
Verrast worden

Deze plek leent zich dus prima om verrast te worden volgens Steven. De zaak hangt vol met veel stoere posters met wijnen, witte tegeltjes en neonverlichting en tegelijk een kleine open haard, die de zaak een knusse feeling meegeeft. De sfeer is ontspannen en je kunt het interieur misschien het beste omschrijven als minimalistisch. Op de achtergrond draaien we wat old skool hip hop “Heerlijk toch? Niet zo langzaam dat je er van in slaap valt, maar ook geen snelle techno waardoor je continu op het puntje van je stoel zit.”
Kleine Italiaanse invloed

De kleine gerechtjes die bedoeld zijn om te delen, hebben bijzondere combinaties. “Je zult hier vooral dingen eten die je niet snel bestelt als je a la carte eet”, zegt Steven enthousiast. Voor de gerechten gaat Steven samenwerken met chef Jean Yves Rousseau, die lang als souschef bij Breda gewerkt heeft en als floormanager is Swaan Bruinsma betrokken, die je kunt kennen van Kaagman & Kortekaas. Ondanks dat de naam Italiaans is, zullen de gerechten niet echt Italiaans zijn. Verwacht dus geen pasta’s of pizza’s bij Alba, maar lekkere comfort gerechtjes om te delen. “We willen lokale en internationale producten mengen met een klein beetje Italiaanse invloed. Denk bijvoorbeeld aan een gnocchi di ricotta, boerenkool en beurre noisette”, geeft Steven als voorbeeld. De hapjes moeten toegankelijk zijn en er wordt veel gebruik gemaakt van groenten. “Je kunt hier terecht net voordat je naar de film gaat voor een glas wijn en wat barbites, of je gaat lang tafelen met een groepje vrienden en probeert het vijf-gangen chefs’ menu uit.” Natuurlijk moeten de gerechten ook goed gaan passen bij de natuurwijnen waar Steven al bekend mee is.
'In een tijd met veel keuzestress vinden mensen verrassingen denk ik best fijn' Steven MacLeod
Proefavonden

Afgelopen weken zijn er al proefavonden georganiseerd waarbij de heren het concept goed konden testen en konden finetunen. “Zoals we hoopten waren gasten heel enthousiast over het verrassingsmenu. In een tijd met zo veel keuzestress vinden mensen dat denk ik best fijn”, lacht Steven. Vanaf vandaag is de zaak dus gewoon open. Je kunt Alba bezoeken van woensdag tot en met zondag tussen 17:00 en 00:00.
Ambitieuze plannen

Steven is erg enthousiast over de opening van zijn zaak, maar droomt stiekem ook al een beetje over de zomer die in aantocht is. “We hebben een prachtig terras dat lang zon heeft en kijken uit naar evenementen die we daar kunnen organiseren.” Omdat Steven natuurlijk eerst de zaak op orde wil krijgen, weet hij nog niet precies hoe hij die evenementen in wil vullen, maar dromen kan natuurlijk altijd alvast. “We hebben ambitieuze plannen over muurschilderingen op het terras en jeu de boules. Daarnaast zouden we heel graag een moestuintje willen op ons platte dak, zodat we onze eigen groenten kunnen verbouwen. Maar we willen daar nog niet te veel over beloven. Er is nog genoeg te doen bij Alba zelf en willen daar nu vooral van genieten en ook fouten maken: zonder fouten kun je namelijk niets verbeteren.”