Guillaume de Beer kondigde eind vorig jaar zijn vertrek bij de Breda Group aan, maar gelukkig blijft hij in Amsterdam. Met zijn ‘kindje’ Paindemie en straks met zijn nieuwe zaak Bar Gui. De Buik sprak met hem en nam een kijkje op de – nog te openen – locatie van Bar Gui aan de Prinsengracht.
Naar De Fles

Bar Gui gaat zitten gaat zitten in het oude pand van Eetcafe Bistro de Fles, dat sinds de jaren ‘70 in een kelder op de hoek van de Vijzelstraat en Prinsengracht zat. ‘Lekker ruig en donker, de kelder doet mij een beetje denken aan het oude Daalder (waar Guilaume ook in de keuken stond, red.). Eigenlijk een soort café/kroeg met een krappe keuken en een fijn terras waar we lekker gingen koken.’
Geen shisha lounge maar de kelder in

Hij was eerst bezig met een pand in de Jordaan. ‘Daar had een shisha lounge in gezeten en dat was groter. Met nog meer werk en geld om het goed te krijgen. Maar zo’n pand en zo’n investering past niet meer bij mijn stijl van koken. Uiteindelijk kwam opeens het pand van De Fles op mijn pad met een te gek terras aan de gracht en hebben we daarvoor gekozen.’
De keuken komt lekker centraal in het restaurantGuillaume de Beer
Inmiddels is de verbouwing in volle gang waarbij zus Claire de Beer en vriend Jantie Vis een helpende hand toesteken. ‘De keuken komt lekker centraal in het restaurant’, vertelt De Beer. Bar Gui krijgt zo’n 50 couverts binnen, aan tafels en aan de bar en net iets minder buiten op het terras aan de Prinsengracht.
Guy wordt Gui

Voor de naam was de eerste gedacht als iets in de trant van ‘eten bij de guy’ en al brainstormend met zijn zus Claire werd Guy een Gui. ‘Eigenlijk een vernederlandsing van Guy en de eerste drie letters van mijn voornaam. Claire heeft het logo gedaan, net zoals bij de restaurants van Breda, en helpt mij ook bij de inrichting.’
Zoveel mogelijk doen om niet Instagrammable te zijn
Wat de styling en vormgeving van Bar Gui betreft wordt het allemaal simpel en ingetogen.
‘Het wordt zeker geen Instagrammable zaak, sterker nog we gaan er zoveel mogelijk aan doen om het niet ‘Insta-waardig’ te maken. Met een lekker donkere sfeer, een soort grot gevoel geven bij binnenkomst. Maar dan wel met net de juiste verlichting.’
Het wordt zeker geen Instagrammable zaakGuillaume de Beer
‘We verzamelen de juiste vintage en retro spullen die passen bij het bestaande interieur. De bar gaan we een klein beetje renoveren maar niet te veel, die fijne bruine kroeg sfeer moet wel blijven.’
Open in mei
Bar Gui gaat zoals het er nu uitziet eind april, begin mei open.
‘Wat het koken betreft ga ik weer terug naar de basis. Geen 100 dingen op het bord, ook al dat deed ik niet echt, maar terug naar het product. Dat helemaal gebruiken, waarbij de extracten ervan een aanvulling op het gerecht zijn of een barbite worden. Daarvoor gaan we de mooiste Nederlandse ingrediënten gebruiken samen met die uit Bretagne, want die streek beschouw ik als mijn tweede thuis.’
Chefs menu, barbites en bijzondere dranken
Bar Gui is open vanaf 16:00 voor vier tot vijf dagen per week. Met een chefsmenu, een barbites en een bijzondere drankenkaart met natuurwijnen, sakes en ciders. En allemaal tegen betaalbare prijzen, zo besluit Guillaume.
Nieuwsgierig geworden? De Buik houdt je op de hoogte van Guillaume zijn plannen.