Toen hij twee jaar in Amsterdam woonde had Yuri Hegge nog geen echte stamkroeg gevonden. Hij besloot zelf de schouders eronder te zetten en zo ontstond ruim drie jaar geleden Foeders Amsterdam op de Ceintuurbaan. Dit café met 42 tapkranen werd al snel de stamkroeg van veel Amsterdammers en ook Yuri zelf kreeg de smaak te pakken. “Een stamkroeg heb ik, maar een stamrestaurant ontbreekt nog”, vindt Yuri. Die vond hij in Het Lagerhuys. De Buik spreekt de enthousiaste Yuri over dit nieuwe concept aan het Rokin.
‘Horeca moet fun zijn’

De vrolijke Belg is maar wat bekend met horeca. Hij groeide zowat op in het café van zijn ouders en hielp hier maar al te graag mee. Hij hield van de cafésfeer en van het, volgens hem, ultieme doel: elke dag zo leuk mogelijk maken, voor jezelf en voor de gast. “Ik was altijd gefascineerd door Belgische brasseries. Het publiek was er netter en vriendelijker dan in het café van mijn ouders, waar mensen het altijd heel gezellig hadden, maar ook wel eens mensen kwamen, puur omdat ze alcohol nodig hadden. Ik wilde die sfeer, maar met het publiek van een brasserie.” Na veel proeven en een horeca opleiding startte hij zijn eerste zaak in België, inderdaad zoals hij wilde. Dit bleek snel een succes te zijn.
Amsterdam

Maar op zijn 33e had hij het in België een beetje gezien. “Belgen maken super bieren, maar de consument is een erg conservatieve drinker: Duvel, Karmeliet, misschien een streekbiertje, maar dan is het klaar. Ze maken prachtige bieren, maar drinken het niet echt. In Nederland hoopte ik met Belgische bieren aan de slag te kunnen en zo het verschil te maken”, vertelt Yuri. Daarom kwam hij in 2014 naar Amsterdam. “Ik woonde hier een maand en toen besloot ik al: hier ga ik nooit meer weg!”
Bierparing

Zijn eerste zaak, Foeders, bleek al snel een succes en won zelfs een aantal internationale prijzen met het bierconcept. Op dat succes wil Yuri graag verder. Met vijftig verschillende tapkranen, waarvan zeker de helft rouleert, wil hij de Amsterdammer kennis laten maken met buitenlandse bieren in het Lagerhuys. Daarbij serveert hij goede, laagdrempelige gerechten uit eigen verse keuken. “Van nacho’s tot ander fingerfood, we maken het helemaal zelf. De borrelplanken komen van lokale ondernemers, zoals Slagerij De Wit. Een sommelier is bij ons in dienst om hier de perfecte wijnen bij te serveren. Naast die internationale wijnen, serveren wij ook topbieren waarvan er dus vijftig van de tap komen.” Het internationale karakter speelt een belangrijke rol in ook de keuken van het Lagerhuys. De dranken die uit alle hoeken van de wereld komen en het comfortfood dat bereidt wordt met internationale invloeden is voor Yuri heel belangrijk. “We hebben daarvoor gekomen om een weerspiegeling te zijn van waar Amsterdam voor staat, namelijk diversiteit en kwaliteit”
Bierbrouwers

“Wijn en bier hebben stiekem veel overeenkomsten en ik vind het superleuk om dat aan de gast en mijn team te laten zien”, vertelt Yuri. Hij geeft het voorbeeld van grote wijnhuizen die vaak zelf naar de velden gaan om hun producten en verhaal te leren kennen. Yuri heeft dit voorbeeld ook genomen met de bierbrouwers. “We willen de filosofie achter het drankje weten en kennen de brouwer vaak persoonlijk. Daar neem ik mijn team trouwens heel graag in mee. Behalve bezig zijn met het werken in de zaak, enthousiasmeer ik mijn team graag en wil ik hen verliefd laten worden op het prachtige vak dat horeca is.”
'We willen dit stukje centrum teruggeven aan Amsterdam' Yuri Hegge
Lager?
De naam is trouwens ook goed over nagedacht. Het Lagerhuys is gekozen om drie redenen. Yuri legt uit: “Allereerst ligt de zaak wat lager en een lager is ook een bierstijl. Maar de belangrijkste reden is misschien nog wel om dit toeristische stukje Amsterdam terug te geven aan de stad door dit een Nederlandse naam te geven.” Daarmee wil Yuri benadrukken dat Het Lagerhuys iedereen welkom wil heten, maar zich vooral focust op de Amsterdammer zelf, anders dan de toerist.
16 januari

Het Lagerhuys draait sinds deze maand al een aantal dagen stilletjes warm, maar opent 16 januari officieel haar deuren. Zij zullen zeven dagen per week open zijn voor lunch en diner. Op zondagen wil Yuri een brunch gaan verzorgen. Daarnaast zijn er plannen voor een maandelijkse fine-dining avond. “Omdat we bieren hebben die exclusief zijn en wat minder bij een taco passen”, lacht Yuri. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd en kunnen niet wachten tot 16 januari. Ook geïnspireerd geraakt door het verhaal van Het Lagerhuys? Yuri is nog op zoek naar mensen die zijn team kunnen versterken.