‘Move’ is volop in beweging. Het gebouw tegenover het Olympisch Stadion blijft zich maar ontwikkelen. In oktober is Restaurant Wils geopend en begin november komt er weer een nieuwe zaak bij: Madame Cyclette. Hier kun je vanaf 1 november terecht voor bewuste flexitarisch gerechten. We spreken met het gezicht van de zaak Roelie Hettinga, over de plannen en achtergrond van de nieuwe en kleurrijke zaak.
Roelie had al eerder ervaring in de horeca en conceptontwikkeling opgedaan. “We zitten tegenover het Olympisch Stadion en dat geeft een beetje een sportieve vibe over deze buurt”, begint Roelie. “Daarom willen we het bewust koken, dat nu steeds meer in opkomst is, in een hip jasje steken.” Tijdens het brainstormen over verschillende gerechten kwam het team van Madame Cyclette op een Franse chef. “Hij was flexitarieër en werkt graag met plantbased gerechten. Zo zijn we samen gaan experimenteren met hoe we lekker comfort food kunnen maken, maar wel bewust bezig kunnen zijn met ingrediënten. We gebruiken weinig vlees, zout en suiker en we proberen goed met afval om te gaan”, vertelt Roelie enthousiast.
Funky, fresh food

De gerechten van Madame Cyclette zijn erg kleurrijk. De hele dag is van dezelfde kaart te bestellen. Zeventig procent van de kaart bestaat uit gerechten met groenten, maar flexitarisch zou niet flexi zijn als er niet wát vlees op de kaart zou staan. Bij Madame Cyclette kun je ook terecht voor een goed stukje vis of gevogelte. “We willen ons richten op wat in de toekomst belangrijk gaat zijn: minder vlees en meer letten op waar onze producten vandaan komen”, vertelt Roelie. Een voorbeeld van een van de gerechten is de Pulled Oath Taco. “Hiermee willen we laten zien dat door bewust te koken, het nog steeds mogelijk is om lekker te eten. In deze goed gevulde taco mis je het vlees totaal niet. Hoe leuk zou het zijn als je buiten komt en denkt: hee, dat wat ik net at, zat helemaal geen vlees in!”, vindt Roelie. Ook heeft Madame Cyclette heerlijke bites, zoals de Oesterzwam Bitterballen van Rotterzwam, waar de Buik al eerder over schreef.
Fruity

Ook voor zoete frisdranken heeft Madame Cyclette een alternatief. In de zaak zit namelijk een eigen sap bar. Roelie: “We maken onze eigen sapjes en ook daarin willen we uitstralen dat we bewust bezig zijn. Zo hergebruiken we de pulp van het fruit en de groenten dat overblijft na het persen van de sappen. Deze gaan we hergebruiken in gerechten die op de kaart staan, of in de muffins die we als dessert of bij de koffie gaan serveren.
Cocktails

Alle gerechten op de kaart van Madame Cyclette zijn de hele dag door te bestellen. “We serveren ontbijt en lunch op dit moment, maar je kunt bij ons ook terecht voor een gezellige borrel. Zo gaan we ook cocktails op de kaart zetten en in de zomer hopen we langer open te kunnen blijven”, legt Roelie uit.
Op 1 november gaat Madame Cyclette open met een rustige start, maar is van plan wel snel kennis te gaan maken met de buurt waar ze gevestigd zijn. “Zo zijn we bezig met een leuke evenementenkalender. Voor november staat er al wat op de agenda. We willen namelijk een buurtborrel organiseren om kennis te maken met de buurt rondom het stadionplein en Zuid.” Wij zijn in ieder geval benieuwd naar deze kleurrijke gerechten en fietsen maar al te graag even langs bij deze vrolijke madame.