Onze stad verandert en trends slaan om. Dat geldt ook voor het icoon Stout, dat in 2003 de deuren opende. Corona bood voor veel zaken een moment om stil te staan. Zo ook voor Robert Peppelenbos, de eigenaar van Stout. Hij besloot dat het tijd was voor vernieuwing en opende 1 juni de deuren van het nieuwe Café Nobo, in het pand aan de Haarlemmerstraat. “Ik merkte dat het nieuwe energie nodig had!”
De Haarlemmerstraat trekt door haar locatie veel toeristen. “Maar ik wilde ook iets voor de buurt doen. Ik heb zelf jonge kinderen en op het speelplein waar zij spelen sprak ik buren aan. Ik vroeg waar behoefte aan was. Amsterdam wil Amsterdam weer terug en ik heb besloten daar op in te spelen met Nobo.”
Modern eetcafé

Uit Roberts eigen onderzoekje kwam naar voren dat de buurtbewoners graag eenvoudig willen eten, maar daarentegen niet willen korten op de wijnkaart. “Het eten is goed maar eenvoudig, terwijl de wijkaart met extra veel aandacht in elkaar is gezet. Bij bijna iedere wijnboer ben ik geweest en de meeste wijnen kunnen per glas”, vertelt Robert. In de paar maanden dat Nobo open is, merkt hij dat het publiek hem steeds beter weet te vinden. En belangrijker nog: bij hem terugkomt. “Gasten zijn lovend!”
In de stad wordt Nobo een modern eetcafé genoemd, waar niets ‘uit een pakje komt’ en je voor een goed glas wijn zeker terecht kunt. Ook is er een groot aanbod vegetarische gerechten.

‘Amsterdam wil Amsterdam weer terug' Robert Peppelenbos
Ook wat betreft de looks van de zaak heeft Robert het pand goed onder handen genomen. “Stout was ouderwets. Zo’n tien jaar geleden was een donker interieur hip, maar nu willen we groen en fris”, legt hij uit. Daar heeft hij met Nobo gehoor aan gegeven. De naam van de zaak is trouwens een combinatie van zijn beide dochters: Nola en Boudine. Én hij heeft er het woordje ‘Café’ voor geplakt. “Bij Stout was het soms niet helder wat we deden, maar nu zijn we duidelijk een café. Heel de dag open, voor ontbijt, lunch, diner en een lekkere borrel, die tot een uur of 02:00 mag duren."
Alle toppers op één kaart
Robert Peppelenbos heeft inmiddels ruim vijfentwintig jaar ervaring in de keuken. Bij Stout liet hij dat al zien, maar met Nobo gaat hij een stapje verder. “Ik wilde al mijn toppers op de kaart zetten, waar mensen over de afgelopen vijfentwintig jaar blij van werden. Dat kan een mooie saté van de barbecue zijn of een huisgemaakte carpaccio op Italiaanse wijze. Maar het kan ook uitdagender, zoals een nieuwe creatie met bloemkool, coquille of bloedworst.”
Opnieuw beginnen

Er zijn ook mensen die Stout missen. In de maanden dat ze dicht waren door corona heeft elk hoekje een flinke lik verf gehad. Toen Robert 1 juni de nieuwe zaak opende, was het helemaal anders. “Bij elke nieuwe zaak moet je opnieuw beginnen”, weet Robert. Daar hoort enthousiasme bij, maar ook teleurstelling. “Vaste gasten van Stout vinden het jammer. Ze zeggen dat het briljant was. Mijn antwoord daarop is dat Stout op kamers is gaan wonen na zeventien jaar, maar dat we haar streken zeker niet verloren zijn!”