Vernieuwde 212 is kleiner, zonder bar maar met veel meer personeel

Restaurant 212 heeft het ongeluk van de kelderbrand gebruikt om een fikse kwalitatieve stap vooruit te zetten: minder zitplekken, meer comfort en personeel.

9 Nov 2022 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Vernieuwde 212 is kleiner, zonder bar maar met veel meer personeel

Thomas Groot en Richard van Oostenbrugge van Restaurant 212 in Amsterdam hebben het ongeluk van de kelderbrand gebruikt om een fikse kwalitatieve stap vooruit te zetten. Het restaurant gaat 9 november open met bijna de helft minder couverts, met zo’n beetje een verdubbeling van het personeel en een geheel nieuw interieur zonder de kenmerkende bar.

212 is terug in een compleet andere indeling


Thomas en Richard - foto Chantal Arntz

De brand in de kelder en bijkeuken afgelopen maart bij 212 maakte het restaurant en een groot deel van de kostbare wijnvoorraad onbruikbaar. Op dat moment werd ingeschat dat de renovatie zo’n drie tot vier maanden in beslag zou nemen. ‘Door de brand werden onze plannen om meer kwaliteit te creëren versneld’, vertelt Richard van Oostenbrugge. ‘Die hadden we anders pas over zo’n twee jaar willen doen. Met de verbouwing en herinrichting willen we de gastbeleving opschroeven. Naast een compleet andere indeling van de ruimte hebben we ook het aantal personeelsleden fors uitgebreid. Gelijktijdig gaan we vier dagen in plaats van vijf open en brengen we het aantal couverts terug van 30 naar maximaal 16. Zo kunnen we meer aandacht besteden in de keuken en veel meer doen in onze service naar de gasten.’

Niet meer aan de bar, maar aan het raam


Naast de indeling van het restaurant is ook het interieur helemaal vernieuwd, net zoals bij de originele versie door designbureau Concrete met warme kastanje tinten, veel hout en glas waardoor er nog steeds zicht is op de open keuken.’Uiteindelijk duurde de verbouwing wel veel langer dan verwacht door extra lange levertijden van sommige materialen. In de nieuwe inrichting is geen plaats meer voor onze kenmerkende eetbar, de was echt te krap voor onze plannen. De barkrukken aan het raam hebben nu plaatsgemaakt voor comfortabele halfronde banken met de rug tegen de ramen. Vier banken voor twee personen en twee voor vier, die nu allemaal direct zicht hebben op onze open keuken.’ De slimme laden bij 212 zijn gebleven en bevinden zich nu aan de voorzijde van de tafels in een kastje voor opbergen van bestek, glaswerk en servetten. Ook de voorbereidingskeuken beneden en de wijnkelder zijn aangepakt en in dezelfde stijl vormgegeven. ‘Daar gaan we voorlopig geen activiteiten ontplooien’, vertelt hij. ‘We richten alle aandacht op de gasten boven.’

Met hulp van vrienden

De zorgvuldig samengestelde wijncollectie die door de brand onbruikbaar was geworden is inmiddels weer helemaal hersteld. ‘Direct na de brand kregen we al veel reactie van wijnleveranciers maar ook van gasten die ons wilden helpen met de heropbouw van onze wijncollectie. Heel lief, waardoor we nu inmiddels meer mooie wijnen in de kelder hebben dan voor de brand.’

Knallen buiten de schoolvakanties

212 is vanaf nu vier dagen open, van woensdag t/m zaterdag, voor lunch en diner. ‘We gaan nu eerst even lekker knallen’. Dit jaar is het restaurant ook met de kerst geopend. Vanaf volgend jaar zal het restaurant gedurende alle schoolvakanties gesloten zijn om ook het personeel rust te geven. ‘We hebben nog niet bedacht wat we met kerst gaan doen. Speciaal menu of dit menu gewoon doorzetten. Daar zijn we nog niet aan toegekomen, laten we eerst maar eens een paar weken opengaan, dan zien we wel. Wij kunnen niet wachten’, zo besluit Richard lachend

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De smaken van Georgië, nu in de Jordaan

De Buik at bij Amra, het nieuwe charmante restaurantje in de Jordaan, waar je Georgische dumplings eet volgens traditie, wijnen ontdekt en gastvrijheid voelt.

Toet

Elke maandag deelt de Buik een nieuw, recent of binnenkort te openen restaurant met je. Vandaag bespreken we Restaurant Toet.

Er is er een jarig en dat is Brasserie van Baerle

Brasserie van Baerle viert haar 45-jarig jubileum, dus spreken we met eigenaresse Floor van Ede over de brasserie.