Na drie succesvolle edities van de Buik in Rotterdam, organiseerde de Buik haar eerste editie in Amsterdam en wel bij Amsterdams best bewaarde geheimpje: Restaurant Beulings. In dit intieme huiskamerrestaurant tussen de grachten, net achter het Spui, genoten 25 gelukkige gasten van een uitgebreid en eigenzinnig menu van Chef Bas Bont. Officieel was het een viergangenmenu, maar er kwamen meer dan 8 gerechten en gerechtjes voorbij, waarbij hij ook nog een kijkje in de keuken gaf, letterlijk en figuurlijk.
Check hier alle foto's, door Casper van Dort, van de eerste editie van de Buik Live in Amsterdam.
Editie 4 van de Buik Live: voor het eerst in Amsterdam

De Buik Live is de live evenementenreeks van de Buik. We zijn in Rotterdam begonnen en dit was de eerste editie in Amsterdam. Dit najaar waren we al bij Bar Bù, Mangiare en SHIN. Nu was Beulings aan bod. Er was maar plek voor 25 lezers van de Buik en deze editie was dan ook stijf uitverkocht. Er moest zelfs nog een tafeltje bij om iedereen een plek te geven.
Op het menu: officieel vier gangen, maar stiekem veel meer

De keukenstijl van chef Bas is lastig vast te pinnen, hij kookt sterk mee met de tips van zijn leveranciers, die hij in het begin van de week bezoekt. Daarbij probeert hij graag nieuwe gerechten en combinaties, waarbij inspiratie overal vandaan kan komen. Bovenstaand gerechtje van hamachi met palmkool is lichtjes geïnspireerd op een vondst in het boek van bereoemde chef Thomas Keller en kreeg vele versies voor het goed genoeg was voor het publiek van de Buik Live.
Naast dit hoogtepunt waren er vele gerechtjes en gerechten, vaak (vergeten) klassiekers zoals een zoete tortello uit het noorden van Italië of een paté en croute met kweepeer en judasoor of wilde fazant (oppassen voor de kogeltjes). Ook waren er kleine culinaire knipogen, waarbij de afsluitende dropveter met sambuca als smaakmaker als nieuwe klassieker mag gelden.
Intieme sfeer en kijkje in de keuken

De Buik Live is als de Buik van Amsterdam, maar dan live, dus er was veel ruimte voor verhalen, achter de schermen inzichten en een kijkje in de keuken (en dat kon letterlijk, want Beulings heeft een open keuken en we zagen chef Bas Bont continu in de weer). Hij vertelde in een interview met hoofdredacteur Hans van de Meeberg over de inspiratie van zijn eigenzinnige gerechten. Zo werd de geboorte van bovenstaand gerecht met hamachi en palmkool stap voor stap toegelicht.
Gastvrouw Lisja gaf prachtige wijnadviezen aan tafel. De hoofdredacteur ging op amusante wijze in op de zeventien jaar waarin Beulings al in Amsterdam schittert en betrok de chef daar continu bij.
Dank voor de avond

Deze avond had geen succes kunnen zijn zonder de bijdrage van het hele team van Beulings. Dank aan Bas, Lisja en Sarah voor de warme avond. Dank ook aan onze avontuurlijke lezers, die ons debuut in Amsterdam kwamen opluisteren.
Hou ons in de gaten voor de volgende editie (en word lid van Club de Buik)

Binnenkort meer nieuws over de volgende editie van de Buik Live er komt een heel bijzondere aan in Rotterdam en er komt een sneak peek versie van de Buik Live voor Amsterdam aan. Als jij als eerste in aanmerking wil komen voor het bestellen van tickets voor de volgende edities, word dan lid van Club de Buik, dan vis je nooit achter het net.
Foto's: Casper van Dort