BAK: een bak duurzaam geluk

BAK aan de Oude Houthaven verrast met lunch én uitzicht op het IJ. Verfijnde gerechten, fijne wijnen en vriendelijk personeel maken de middag compleet.

24 Sep 2025 Malou Berns

blogger Je kan Malou wel uit Brabant halen, maar Brabant niet uit Malou. Bourgondisch genieten en gezellig tafelen zijn haar tweede natuur.

Restaurant toevoegen aan favorieten

BAK

Van Diemenstraat 408, Amsterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Amsterdam centrum Keuken: NederlandsInternationaal Prijsniveau: Aan de prijs Bekijk restaurant
  • 24 Sep 2025

BAK: een bak duurzaam geluk

Met een prachtig uitzicht op het IJ stond BAK natuurlijk op ons Sail lijstje afgelopen maand. Je vindt BAK aan de Oude Houthaven, in de Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt. We gingen nu eens voor de lunch naar BAK. En dat stelde absoluut niet teleur. Perfecte besteding voor de zondag als je het ons vraagt.

Aan sfeer geen gebrek


Na een (kleine) zoektocht door een oud pakhuis, kom je op de derde etage bij het restaurant terecht. De ronde tafels bij de grote ramen zijn zonder twijfel de mooiste plekken. Het uitzicht is aan de andere tafels misschien iets minder, maar het eten en de ambiance compenseren dat volledig. 

Het interieur met veel licht, warme materialen en een prettige akoestiek zorgt ervoor dat je je hier meteen thuis voelt. Het vriendelijke personeel heeft daar ook zeker een groot aandeel in. 

Duurzaam genieten


Chef-kok Benny Blistro staat alweer sinds 2013 bij BAK voor koken met seizoensgebonden ingrediënten: veel groenten, duurzame vis en vlees van lokale producenten, afkomstig van gepassioneerde boeren, jagers, vissers en tuinders. Wij kregen een 5-gangenmenu (exclusief amuse en friandises) met veel groenten en twee visgerechten. De gerechten waren allemaal even smaakvol, zonder te veel poespas. 

Ons absolute lievelingsgerecht: de geglazuurde aubergine met aardbei, shiso en een romige dashi-saus: een ware smaakexplosie. Zo wil je aubergine nooit meer anders. De kleurrijke wortelterrine en de rog in een krokant laagje met radijssalade volgen op de voet. 

Twee dingen waar we bij de Buik ook nog extra blij van worden: goed brood met (genoeg) boter en aan het einde een stevig bakkie zwarte koffie. Dubbelcheck. De enige koffieoptie trouwens, maar wél heel lekker. 

De wijn is ook al fijn


BAK biedt zowel een wijnarrangement als een alcoholvrije pairing. Daarnaast is er uiteraard ook gewoon een wijnkaart. En die is van een buitenkwaliteit met veel van eigen import. Sommelier Alessandro da Fies is een meester in het vinden van bijzondere (natuur)wijnen. Wij gingen voor een stevige Chardonnay. 

Omdat we twijfelden tussen twee wijnen, schonk de bediening ons met een glimlach van allebei een slokje in om te proeven. Hoe fijn is dat.

Relaxed fine dining


Eigenlijk kunnen we niet meer zeggen dan dat je het zelf eens moet ervaren. En dat hoeft niet per se tijdens Sail. BAK is áltijd een goed idee. 

Hier krijg je relaxed fine dining in de beste zin van het woord: verfijnde gerechten, goede service en een setting die uitnodigt om nog lang te blijven tafelen, zonder ook maar enigszins stijf te zijn.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Roef

Roef, de nieuwe ongedwongen gezellige bar aan de Middenweg. Je kan hier zelf je kaasplank samenstellen of verschillende gerechtjes delen.

Dit zijn de leukste zaken volgens de Buik waar je drie gangen eet voor onder de 40 euro

De Buik zet tien Amsterdamse zaken op een rij waar je drie gangen voor onder de veertig euro kunt bestellen. Soms lukt dat makkelijk, soms is het puzzelen.

Tim Golsteijn over koken met minder zout en meer smaak

Als ambassadeur van de Nierstichting, weet Tim Golsteijn precies hoe hij moet koken met minder zout, maar meer smaak.

Close popup

Lees ook:

Roef