Wist je dat slechts één op de tien wijnmakers vrouw is? En dat steeds meer van hen naar de Zuid-Franse Pays d’Oc trekken? Beulings en twee wijnmaaksters van de Pays d’Oc sloegen dit jaar de handen ineen om hun wijnen eens goed in het zonnetje te zetten. Lisja Hu, eigenaresse en sommelier van Beulings, serveert een prachtig lunchmenu waarbij je een hele rits aan Pays d’Oc IGP-wijnen van vrouwelijke wijnmakers kan proeven.
‘Het best bewaarde culinaire geheim van Amsterdam’

Beulings, gelegen in een smalle dwarsstraat tussen de Singel en de Herengracht, wordt veelal beschreven als 'het best bewaarde culinaire geheim van Amsterdam'. Begrijpelijk, want Beulings is zo'n zaak om in een doosje te doen, in je binnenzak te steken en vooral met niemand te delen.
We worden vriendelijk ontvangen en mogen plaatsnemen aan een van de nog lege, witgedekte tafels in de zaak. De geur van versgebakken brood hangt in de lucht. Het kleine restaurant, dat niet meer dan vierentwintig gasten kan huizen, is deze middag overvol. Opvallend is hoe goed de akoestiek in Beulings is. Er hangen grote, dikke gordijnen voor de ramen. Alle wanden zijn beplakt met een gebroken wit viltbehang; sober en effectief. Zelfs in deze drukte, kunnen we elkaar goed verstaan.
Beulings' boter

Algauw krijgen we de eerste amuses voor onze neus. We proeven Beulings' ganzenworst; varkensbuik op een boekweitkoekje met jonge blauwe bes; een gerechtje met Noordzee-krab in een zoete maiscrème; een knapperig pasteibakje met artisjokcrème, cantharellen, trapspek, gegaarde artisjok en landwier. Stuk voor stuk smaakvolle gerechtjes. Het is een mooi begin. De bediending serveert aan alle tafels huisgemaakt brood en brioche met twee buitengewoon lekkere zelfgemaakte boters: de een schuimig met zout, de ander zacht en fluwelig met karamel en zeezout.
Wijn, wijn, wijn...
Maar dan de wijnen, want daar kwamen we natuurlijk ook voor. Alle wijnen die we proeven zijn afkomstig van Pays d’Oc IGP. Dat is geen departement of streek, maar een verzamelnaam voor wijnen uit Languedoc-Roussillon. Het wordt gekenmerkt door een zeer breed scala aan wijnstijlen (en druivenrassen) waarin de filosofie van de wijnmaker goed te proeven is. 'Dus zeg je ''Pays d’Oc IGP'' dan denk je aan ''varietal wines'' en ''freedom of expression''', zo wordt ons verteld. Het is ook de reden dat de Languedoc-Roussillon een grote aantrekkingskracht heeft op vrouwelijke wijnmakers die er hun durf en creativiteit in kwijt kunnen. Wij proeven vandaag daarom enkel wijnen van vrouwelijke wijnmakers en hebben de hoogtepunten vast voor je genoteerd. Te beginnen bij Akene Rouge van Claude Vialade (2018): een blend van Carignan, Grenache, en Merlot met overwegend rood fruit. Een goede, soepele wijn met lichte kruidigheid.
Voortreffelijke vissen

Na de amuses, gaan we over op het echte werk. We beginnen met de rode poon in cranberrysaus met sinaasappel, okra, salty fingers, zee- en schorrengroenten. Het is een aantrekkelijk gerecht: ziltig, vissig, knapperig en rauw. Je ziet en proeft de zee, erg lekker. Hierna volgt de gebakken kabeljauw met porcini, rundermerg en peterselie, wat een smakelijk gerecht. De kabeljauw is tot in perfectie gegaard en de bouillon vol en rijk van smaak. We proeven bij de vis tal van wijnen, maar onze favoriet is La vigne de ma mère (Viognier 2017) van Chateau de Gourgazoud: goudgeel van kleur en vol en romig van smaak.
Gewaagde korhoender
Na twee visgerechten komt een wat steviger gerecht op tafel: korhoender, met rozenbottelcrème, oranje pepertjes en gestoofde spitskool. Zoals de chef zelf al waarschuwt: 'je haat het of je houdt ervan'. De wildachtige smaak van de korhoender gaat goed samen met de rozenbottel en de frisse spitskool, maar de korhoender is (met opzet) nagenoeg rauw. Iets te rauw naar onze smaak. Wij eten niet heel ons bord leeg, maar een gedurfd gerecht is het zeker. Onze wijn naar keuze? Dat is de Merlot van wijnhuis Les Jamelles (2017), een zachte rode wijn met in de geur aroma's van zwart fruit, turf, kaneel en tijm.
Perfecte parfait

We sluiten af met een parfait van macadamianoten en sucadefruit, baba au limoncello en verse pomelo. Het is een klassieke uitsmijter. Het cakeje is plakkerig en zoet, erg lekker bij de limoncello en de grof gehakte macadamia's. We drinken er een Chenin blanc bij van Domaine Rives-Blanques ('Lagremas d'Aur', 2016). De perfecte afsluiter voor deze heerlijke lunch.
Gedurfd & Creatief
Dat er maar één op de tien wijnmakers vrouwelijk is, vinden wij maar zonde. De durf en creativiteit is in elk glas terug te vinden. Goede wijn behoeft geen krans. Wij hebben genoten.