Net overgenomen, een klein maandje verbouwd, en het aloude Eetcafé De Reiger in de Nieuwe Leliestraat is weer back in business. Nu met de mannen achter De Druif aan het roer. Op het eerste gezicht lijkt alles bij het oude gebleven, maar niets is minder waar. De keuken en menukaart is flink op de schop gegaan. De Buik nam natuurlijk snel een kijkje en een hapje.
Back to the roots

Bij binnenkomst in het cafe lijkt er helemaal niets veranderd. De sfeer in onverminderd fijn en vertrouwd. Prima plek om zo aan de bar te hangen of voor of na het eten een klein drankje te doen. Wij namen een biertje voor het eten en liepen de eetzaal binnen.
Bruin, hout, wat kleurrijke kunst, een kapotgeschoten Milwaukee PD poster, druk, geluid en lekker dicht op elkaar met een doorkijkje naar de keuken aan het einde.
Oma’s kaart

Waar De Reiger onder de oude eigenaren een beetje op zoek waren naar de juiste culinaire richting is de richting van de nieuwe Reiger, met een blik op de kaart en het krijtboord, nu geheel duidelijk. Beetje ‘terug naar de toekomst’ met Hollandse klassiekers tegen zulke lage prijzen, die we echt een hele tijd niet hebben gezien.
Simpel maar goed

Verwacht bij De Reiger geen tierelantijnen. Wat je leest is wat je krijgt. We bestelden de prei met vinaigrette en hazelnoot en de terrine met zuur. De bedoeling is dat ze bij De Reiger alles zelf maken. Straks ook de terrine, die komt nu nog van onze favoriete slagerij De Wit.
De prei is heelijk zacht en licht zurend zoals het hoort te zijn met stukjes gebrande hazelnoot. Voor 8 euro een hele goede prijs/kwaliteit. Daarna volgde de schnitzel met een paddestoelen roomsaus en de vis van de dag.
Vandaag was de vis van de dag skrei, de winter kabeljauw, perfect gegaard met een beurre blanc saus. De schnitzel is gewoon lekker ‘guilty pleasure’ food met een gulle dikke roomsaus met champignons. Geflankeerd door dunne frietjes met goede mayo en een simpele, maar lekker, aangemaakte salade.
Daar waar je bij andere zaken nog eens extra moet afrekenen voor de salade en frietjes is dat bij De Reiger allemaal inclusief bij de hoofdgerechten. Hoe kunnen ze het ervoor doen?
Wijn maar er zijn

Dat er wijn nerds zijn tussen de eigenaren van De Reiger dat blijkt wel uit de wijnkaart. Je drinkt hier net zo makkelijk een soepele huiswijn per glas, halve karaf of karaf drinken maar ook wat dieper in de wijn duiken. Wij dronken een van onze favoriete wijnen een grenache van de Spaande producent Envirate uit La Mancha. Om je een idee te geven; voor rond de 45 euro drink je hier een fles die elders snel een tientje of twee meer kost.
Rond weekend vol?

De prijzen van De Reiger houden alleen maar stand als de zaak vol zit, zo vertelde mede-eigenaar Jasper Gottlieb. Wij van de Buik waren er op een donderdagavond (hadden zelfs diezelfde middag nog kunnen reserveren), maar het zou kunnen dat het rond het weekend een beetje druk is. Dan is begin van de week de optie.
Van maandag tot woensdag zijn er vaak nog wel voldoende plekken, zo vertelde mede-eigenaar Jasper ons. Dus op naar de maandag t/m woensdag om de prijzen van De Reiger te steunen.