char.d stopt nieuw vuur in het oude Klein Breda

De Buik ging proefeten bij char.d, net geopend aan het begin van de Utrechtsestraat vlakbij het Rembrandtplein.

3 Okt 2025 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Restaurant toevoegen aan favorieten

char.d

Utrechtsestraat 6Hs, Amsterdam Maaltijd: DinerLunch Stadsdeel: Amsterdam centrum Keuken: Internationaal Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

char.d stopt nieuw vuur in het oude Klein Breda

We zijn er natuurlijk altijd vroeg bij met nieuwe openingen. Maar char.d had wel onze bijzondere interesse getrokken. Een nieuw restaurant op niet de makkelijkste plek, aan het begin van de Utrechtsestraat vlakbij het Rembrandtplein. En een plek met historie, jarenlang zat daar een van de Buik’s favorieten met eerst Guts & Glory en later Klein Breda. Daar slaan we dan extra op aan. Na veel zeuren mochten we al heel snel proefeten. Wel met bezoek om de publicatie even uit te stellen. Vandaar dat we nu pas publiceren.

​Charred, not burned

Dean Beker en Slava Nazaryan zijn vrienden die elkaar kennen uit de keuken van The Entourage Group (Izakaya, Duchess, Momo) en Nela. Ze hebben beide een enorme voorliefde voor grillen. Daarmee freewheelen ze met hartelust bij hun eigen char.d. Beetje James Bond-achtige naam: not burned, just charred

Het hart van de keuken is hun Kopa. Een gesloten grill, die zowel werkt als BBQ, smoker en slow cooker. Daarin doen ze alle bereidingen. Ze noemen de oven dan ook liefkozend Bobby, omdat Kopa een beetje lijkt op ‘copper’, Engelse slang voor politie.

​Open keuken met bar

Het oude pand van Klein BREDA is heel slim verbouwd. De inrichting is fijn, donker en warm. Beneden is nu een echt open keuken met daaraan een gezellige eetbar. Boven is er meer sfeer gecreëerd en door een andere tafelopstelling lijkt het wel veel ruimer te zijn geworden.

​Geheim wapen

Moderne gerechten met als bijzonderheid dat ze allemaal een tikje mee hebben gekregen van het geheime wapen van char.d: de Kopa. Een houtskool oven waar de chefs alles op doen - van BBQ’en, grillen, garen tot roken. Waarbij Slava zich graag meer ontfermt over de subtiele smaken die bij vis en groenten horen. Dean, die heeft gewerkt bij het beste BBQ-restaurant van Londen, is meer de man die niet alleen het vlees snijdt maar ook de mooie garing verzorgt.

​Alles met een randje char.d

De avond start met drie bordjes: eentje met oesters inclusief een toefje licht spicy aardbeiensaus, gegrild en gemarineerde rundvleesspiesjes met een eigengemaakt barbecuesaus. Mooi begin. 

We hebben een van de leukste tafels boven. Die direct aan de mailing met overzicht over de vide, bar en naar het terras. Daarna volgt de yellowtail met hele mini radijsjes en een klein pepertje die even de Kopa heeft geraakt. Samen met het schaaltje tomaten met ponzu en mosterd geeft dit mooie smaken en tegelijk een fijne structuur op het bord.

​Verrukkelijke kip

Het echte werk begint eigenlijk nu. In een fijn tempo verschijnen de corvina en kip op tafel. Speciaal op verzoek van de chefs moeten we zeker ook een mooi stukje vlees proeven. Wie zijn wij om dat af te slaan…. 

Laten we het dus eerst even over het vlees hebben. De kip is van een buitencategorie. Mais gevoerd en geweldig mals, met een lichte rooksmaak waar de miso bruine boterjus zó goed bij past. De New York Strip met de café de Paris boter is bordvullend. Ook in perfectie gegaard en ook heerlijk. Maar bij ons blijft de kip ‘hangen’.

​Meer dan vlees alleen

Dan nog even een apart stukje over de corvina en de bijgerechten. Je denkt misschien automatisch bij BBQ-restaurant aan vlees. Maar bij char.d kun je zeker terecht voor mooie groenten en vis. Wij kregen een heel fijn stukje corvina, die op de huid gechar.d, met wat geschroeide kool plus een mooie yoghurtsaus. 

Maar ook aubergine of licht geblakerde prei van de BBQ staan op de kaart. Overigens zijn de (bij)gerechten als tomaat met ponzu en the little gem salade ook meer dan de moeite waard.

​Dicht vuur is fijn

Dan vergaten we bijna nog even het heerlijke toetje te noemen van french toast met melkijs. De Kopa wordt tot en met het dessert gebruikt. 

Voor ons is het wel duidelijk. Hoe fijn ook open vuur is, met dicht vuur zoals bij char.d is helemaal niks mis. Zeker niet als alle smaken en geuren in het gerecht komen en niet in je kleding. Tel daarbij op de fijne bediening, lekkere sfeer en muziek en je hebt een bijzonder restaurant

Char.d heeft ook nog een mooie wijnkaart en voor de liefhebber zelfs een boekje met kelderschatten. Grappig zijn ook de wijnkasten op de verdieping. Bij bestelling van een bijzondere fles en opening van de kast zit zo’n beetje de halve bovenverdieping in de spotlight.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De smaken van Georgië, nu in de Jordaan

De Buik at bij Amra, het nieuwe charmante restaurantje in de Jordaan, waar je Georgische dumplings eet volgens traditie, wijnen ontdekt en gastvrijheid voelt.

Toet

Elke maandag deelt de Buik een nieuw, recent of binnenkort te openen restaurant met je. Vandaag bespreken we Restaurant Toet.

Er is er een jarig en dat is Brasserie van Baerle

Brasserie van Baerle viert haar 45-jarig jubileum, dus spreken we met eigenaresse Floor van Ede over de brasserie.