In 2012 begon predikant en ondernemer Ruben van Zwieten (36) ontmoetingscentrum De Nieuwe Poort. Midden op de Zuidas, omgeven door winderige straten, kantoren en drukke zakenlui. Juist daar, waar onpersoonlijkheid lijkt te zegevieren, startte hij een plek voor rust, reflectie en menselijkheid. “Een huis voor ontmoeting en inspiratie voor iedereen”, lezen we op de website. Benieuwd hoe ontmoeting en inspiratie smaakt, tijgen wij naar de Zuidas en schuiven we aan in het restaurant.
Midden op de Zuidas

Op 5 minuten lopen van het metrostation Zuid, recht tegenover het ABN Amro kantoor, vind je De Nieuwe Poort. Vanwege het weer moeten wij het aanlokkelijke terras, met steigerhouten meubelen en witte parasols, helaas aan ons voorbij laten gaan. Binnen in het restaurant treffen we een verrassend grote ruimte, met een flinke bar en halfopen keuken. De zachte kleuren en krijtteksten op de muur, de boekenkasten en de piano geven de ruimte een fijne sfeer.
De Nieuwe Poort: restaurant én sociale werkplaats

We worden welkom geheten door Omid, die zich voorstelt als onze gastheer. Hij vertelt bevlogen over de missie van De Nieuwe Poort. Waar wij dachten gewoon naar een restaurant te gaan, blijkt dit ook een sociale werkplaats te zijn. Een groot deel van het team heeft een pittig leven achter de kiezen als vluchteling, dakloze of schoolverlater en heeft daardoor een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij krijgen hier de kans om het vak van kok, sous-chef of gastheer te leren.
Dat daar heel serieus mee wordt omgegaan, wordt ons duidelijk als we Guido, de chef-kok spreken. Wij worden geraakt door zijn bezielende toelichting over de wijze waarop de leiding hun medewerkers vooruit helpt in het leven. Door ze écht vaardigheden te leren, langdurig te begeleiden en kansen te geven die ze ergens anders waarschijnlijk niet zouden krijgen. Onder de indruk bekijken we de brochure met persoonlijk verhalen van medewerkers die op tafel staat.
2, 3 of 4 gangen

Na deze introductie is het tijd om de kaart te bestuderen. Je kan hier ontbijten, lunchen en dineren op werkdagen. Voor het diner is er, naast diverse losse gerechten, ook een 2, 3 of 4 gangen keuzemenu. Wij kiezen voor het 4 gangen menu en starten met de brisket. Dit stukje vlees, dat gesneden wordt van de korte ribben van het rund, wordt gepekeld om het lekker zacht te maken. We krijgen het geserveerd als 3 rolletjes, gevuld met rodekool, gedroogde tomaat en crème fraîche. Fris van smaak, en het vlees is inderdaad heerlijk zacht.
Ons volgende gerecht is gebakken coquilles. Deze worden geserveerd met een romige dille-pernodsaus, een stukje zeewier en lekker koekje van sesam. De coquilles zijn precies zo boterzacht als coquilles horen te zijn.
Saus van verjus

Als hoofdgerecht kiezen wij voor de in kerrie gebakken zeewolf. Deze wordt geserveerd met spinazie, spitskool, frietjes en een saus van verjus. Verjus, wordt dat niet gemaakt van onrijpe druiven? Maar dat is toch heel erg zuur? Gelukkig worden we blij verrast, want die zure verjus zorgt ervoor dat we ons bord uiteindelijk wel willen aflikken. Het is een perfecte combinatie met de zeewolf.
Save the best for last
Als afsluiting van ons menu kiezen we de roodfruit bavaroise. Die wordt geserveerd in een groot bol glas en komt met gemarineerd fruit en gin-tonic cranberry sorbetijs. Je leest het goed, gin-tonic cranberry sorbetijs. Serieus het lekkerste van de hele avond en het is dat we nog moeten rijden, want anders hadden we daar nog wel een tweede bolletje van gewild.
We hebben een hele fijne avond bij De Nieuwe Poort gehad. Goed gegeten, gezellig bijgepraat en we zijn zelfs geïnspireerd geraakt om de wereld ook een beetje beter te maken. Dus, als je nou toch op de Zuidas wil gaan eten met collega’s of zakenrelaties, ga dan naar De Nieuwe Poort. Bij dit restaurant, de leiding en de medewerkers zit het hart onmiskenbaar op de juiste plaats.