Jacob is een family affair en dat merk je

De Buik ging langs bij Jacob Restobar op de hoek van de Kinkerstraat en de Jacob van Lennepkade: een familiebedrijf waar gastvrijheid en betaalbaarheid centraal staan.

9 Mei 2024 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Jacob is een family affair en dat merk je

Je hebt van die conceptzaken maar je hebt ook zaken waar het échte horeca-familie gevoel in zit. Met eigenaren, echtparen en families die echt betrokken zijn. Dat laatste is het geval bij Jacob de eerste ook ‘eetzaak’ van de familie Van Breda met veel café-ervaring: Café Helmers, Lux en Weber (ook het hotel) zijn in het bezit.

​Nieuwe generatie bij Jacob


Jacob Restobar zit in het voormalige Dapper op de fijne hoek van de Kinkerstraat en de Jacob van Lennepkade. Met een geweldig terras voor de deur en ook nog eens plekken aan de kade/op de brug. Hier ontmoette de Buik de nieuwe generatie van de familie Van Breda

Dochter Lynn en zonen Lewis en Morris van Breda zijn op onze drukke avond (Koningsnacht) alledrie druk bezig op de werkvloer. Terwijl Morris de spoelmachine vult, neemt Lynn dat tafels op het terras voor haar rekening en krijgen wij van Lewis een leuke hoge bartafel aan het raam in het hoekje bij de bar met als voordeel een fijn overzicht over de hele Jacob.

​Sfeervolle inrichting van eigen hand

Ook bij de inrichting merk je direct dat dit doorgewinterde horeca-ondernemers zijn. De ervaringen van de andere zaken zijn doorgevoerd in Jacob. Marcel van Breda, de pater familias van de familie, heeft een lekker gevoel voor inrichting. Door zijn hand voelt Jacob niet als een nieuwe zaak maar als eentje die al is ingereden. 

Veel items aan de wanden en op de planken komen uit de eigen collectie en rouleren tussen de zaken. De jaren’ 70 installatie met indrukwekkende boxen is de laatste gerestaureerde ‘aanwinst’ en tovert fijne muziek zonder hinderlijke harde beats uit de kasten.

​Betaalbare en interessante wijnkaart


Betaalbaarheid is belangrijk stelt Lewis. ‘We willen het eten voor iedereen betaalbaar houden en de wijnen ook. Met onze twee wijnleveranciers, De Wijnwinkel en Troppo Giovane, hebben we een kleine kaart gemaakt van bijzondere wijnen, die per fles onder de 30 euro starten en er geen enkele fles over de 50 euro gaat.’ Wij starten de avond met een glas Cava van Vins el Cep uit de streek bij Barcelona. Met een ingetogen bubbel en een fraaie brioche-achtige afdronk.

​Met hulp van de Euro-mannen

Jacob is een Restobar puur sang. Binnen is het Resto en buiten voornamelijk Bar. En dat werkt wonderbaarlijk goed. De familie heeft zoals ze zelf stellen eigenlijk geen ervaring met ‘eten’. Maar gelukkig hebben ze goede vrienden. 

De mannen achter Euro (pizza - benelux - Europa) helpen de eerste paar maanden met de keuken, de organisatie en het menu. Die hand zie je ook wel terug. De gerechten zijn modern en fris met niet teveel ingrediënten op het bord. En inmiddels voert de nieuwe chef, Neil Perukel, met achtergrond bij Coulisse en Choux steeds meer eigen gerechten op.

​Oeuf Mayo anders


Voor de Buik is de Oeuf Mayo altijd een soort ‘kalibratie’ gerecht. Hieraan zie je de vakmanschap en creativiteit van de keuken. Het ‘eitje van Jacob’ wordt misschien net iets te koud geserveerd maar deze variant met de paprika-olie is wel een hele fijne. 

We bestellen op aanraden van Lewis een beetje door de hele kaart heen. En de gerechten komen direct als ze klaar zijn in de keuken. Dus geen voor-tussen-hoofd gedoe hier. Maar wel delen… helaas. In een mooi tempo volgt als eerste gerecht de Fritto Misto van groenten. Op het bordje is wat rode ui, witte asperge en courgette beland, voorzien van een mooi dun en krokant tempurakorstje, met een felgroene daslook dopping. Heerlijk gerecht.

​Gele biet is de favoriet


Daarna volgt de hamachi, een populair gerecht op veel menukaarten, hier met toefjes zoete aardappelpuree en duindoorn. Smakelijk hapje. De kokkels met sambalboter vallen een beetje tegen. Jammer dat de sambal zwaar over de fijn ziltige smaak van de kokkels heengaat. Maar de daaropvolgende gele biet uit de oven met lavas en een amandel-beurre blanc crème is de knaller van de avond. 

Uit de desserts is het moeilijk kiezen dus testen we beide opties waar het olijfijs met laurierolie een absolute must is voor de ijsliefhebber maar de romige amandelcake ons net iets meer kon bekoren.

​Jacob Restobar is 'here to stay'

Samengevat is Jacob een mooie ‘restobar’ toevoeging voor Amsterdam. Buiten ‘bar’ en binnen ‘resto' met mooie opgemaakte niet gekunstelde gerechten met volle smaken. Een echt familiebedrijf dat begrijpt dat gastvrijheid en betaalbaarheid het langst in de horeca duren. Aanrader.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

SALUT: de hele dag Mediterraan genieten met Franse elegantie

Wij gingen proeven bij SALUT in De Pijp: Frans-Mediterraan genieten van ontbijt tot late night op een kleurrijk terras met elegante, zuidelijke sfeer.

Franz

Hotdogbar Franz in hartje Amsterdam: originals, vega-opties, combodeals en topterras aan de gracht bij de Waag.