Kenneh brengt zijn unieke West-Afrikaanse keuken naar Amsterdam

De Buik ging langs bij Restaurant Kenneh aan de Nassaukade, een recent geopend West-Afrikaans fine dining restaurant in Oud-West.

24 Okt 2024 Femke Pruis

blogger Zou zich een leven zonder pasta en wijn niet voor kunnen stellen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Restaurant Kenneh

Nassaukade 153G, Amsterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Amsterdam West Keuken: AfrikaansFrans Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant
  • 24 Okt 2024

Kenneh brengt zijn unieke West-Afrikaanse keuken naar Amsterdam

We biechten het maar gelijk op, voordat we bij Kenneh waren geweest wisten we vrijwel niets over de keukens en smaken van West-Afrika. Dus toen we hoorden dat er in Oud-West een West-Afrikaanse fine dining restaurant ging openen, konden we niet wachten om dit hiaat in onze culinaire kennis op te vullen. Dus op naar Kenneh aan de Nassaukade voor een ‘West-African Midday Experience’.

​Culinair multi-talent Samuka Kenneh

We worden hartelijk ontvangen door chef-eigenaar Samuka Kenneh zelf. Dit culinaire multi-talent is pas vijfentwintig (!), maar kookt met de zelfverzekerdheid van een chef die al twintig jaar op sterrenniveau bezig is. Samuka werd geboren in Liberia, woonde tien jaar in Sierra Leone, bracht tijd door in Senegal en Guinee en kwam als kind met zijn moeder naar Amsterdam. 

Koken heeft hij altijd gedaan, vanaf zijn veertiende in professionele keukens waaronder topzaken als Ron Gastrobar, De Kromme Watergang, Aan de Poel en 212. Met zijn kennis van de klassieke – overwegend Franse – keuken zit het dus wel goed. Al die kennis neemt Samuka nu mee naar zijn eigen restaurant, naar de keuken van zijn jeugd en de smaken van West-Afrika. 

“Als je bij mij komt eten, neem ik je mee op een educatieve reis”, vertelt Samuka. “Er heerst een stigma rondom (West)-Afrikaans eten, dat het alleen maar om grote borden met eten gaat. Terwijl de West-Afrikaanse keuken kan juist heel verfijnd zijn. Alle smaken in mijn menu zijn authentiek, maar dan op een fine dining manier gepresenteerd. Het ziet eruit als iets wat je kent, maar zo proeft het niet.”

​Puff puff, jollof rijst en bofrot

Oester en tartelette

In elke gang van ons menu staat een West-Afrikaans land centraal. We proeven puff puffs, Nigeriaanse oliebolletjes, geserveerd met een crème van tomaat en chips van prei. Daarna een prachtige tartelette met ingelegde sardientjes, gebaseerd op een gerecht dat zijn Liberiaanse opa vroeger voor hem maakte. Ook proeven we een oester op z’n Gambiaans. En dat waren pas de amuses. 

Vooraf krijgen we een luxueuze versie van de spinaziestoof met makreel, avocado en yams, iets wat zijn Ghanese geliefde hem thuis graag voorschotelt. Het is een heerlijk complex, zalvig, licht pittig gerecht. 

Voor het hoofdgerecht komt Samuka aan tafel met een aardewerken pot waarin hij stukjes entrecote voor ons rookt. Het vlees wordt geserveerd met jollof rijst in koolrolletjes (zie hoofdfoto van het artikel). Het is allemaal verschrikkelijk lekker en ook nog eens heel kundig gemaakt én mooi geserveerd. Écht fine dining dus. 

Misschien wel het lekkerste wat we bij Kenneh proeven is het vers door Samuka gebakken agege brood, een heerlijk luchtig broodje dat op smaak gebracht is met verschillende specerijen, waarvan de nootmuskaat eruit springt. Erbij komt een bakje opgeklopte gebrande boter met ook weer wat nootmuskaat.

Voor het hartige dessert maken we weer een uitstapje naar Ghana. We krijgen bofrot, wederom een soort oliebolletje, dat krokant is gebakken met chili-, knoflook- en uienpoeder, erbij ijs van nootmuskaat. We worden helemaal omver geblazen door de complexiteit van alle verschillende smaken die perfect op elkaar zijn afgestemd.

​De smaken van thuis

Dessert Bofrot en nootmuskaatijs

Samuka: “Een groot compliment is het wanneer er Nigerianen, Ghanezen of andere West-Afrikanen komen eten die zeggen: Yes man, dit zijn precies de smaken van thuis. Toen mijn moeder voor het eerst kwam eten, was ik natuurlijk wel even zenuwachtig. Gelukkig vond ze het allemaal heel lekker, al vroeg ze zich wel af waarom het eten niet wat pittiger was haha. Dat is de enige concessie die ik heb gedaan, het moet wel voor iedereen te doen blijven.”

​Kenneh is uniek in zijn soort

Samuka noemde zijn restaurant Kenneh. Niet alleen is dat zijn achternaam, maar ook betekent het ‘uniek’ in zijn moederstaal, het Mandingo. Wanneer ik opmerk dat dat wel een mooi toeval is, lacht Samuka me toe: “Nee joh, dat is geen toeval. Dat is gewoon het lot!”

Restaurant Kenneh is van woensdag t/m zaterdag geopend, waarvan donderdag t/m zaterdag ook voor de lunch. De West-African Midday Experience (vier gangen) kost €60 en is uit te breiden met een wijnarrangement voor €38. Het tasting menu (€90) wordt ’s avonds geserveerd en bestaat uit zes gangen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Happy de Peps(y)

Met een uitgebreide kaart, meer dan 60 gerechten, laat de Spaanse wijn- & eetbar Peps zien dat ze niet snel van plan zijn om weer te vertrekken.

5 x even een biljartje en een hapje en/of drankje doen

5 plekken om nog heerlijk ouderwets te biljarten, en een lekker hapje te eten.

Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.