Kitchen Nieuwland: oude snackbar wordt Japanse hotspot

We hadden er natuurlijk al over gehoord, maar eind vorig jaar was het dan eindelijk zover. De Buik kon een chopstickje mee-prikken bij Kitchen Nieuwland.

24 Apr 2024 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Kitchen Nieuwland

Nieuwland 34A, Broek in Waterland Maaltijd: Diner Keuken: FransJapans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Kitchen Nieuwland: oude snackbar wordt Japanse hotspot

De reserveringen onder de kenners gingen hard vorig jaar bij Kitchen Nieuwland. De Buik ging langs om te bekijken wat er aan de hand was in deze voormalige snackbar in Broek in Waterland. We schreven het verhaal en vervolgens sloten de heren eigenaren de deuren, die ze pas recent weer openden

Lees meer als je wil weten hoe dit precies zit en vooral of het omakase-achtige menu de reis buiten de ring waard is.

​Laat verhaal met een reden

We, van de Buik, hadden er natuurlijk al over gehoord maar eind vorig jaar was het dan eindelijk zover. We prikten een chopstickje mee bij Kitchen Nieuwland. Waar Shan en Quan de verfijnde Japanse keuken brengen in de oude snackbar van Broek in Waterland.

Maar, eind vorig jaar december daar gegeten en nu pas een verhaal. Da’s laat. Dat vinden wij eigenlijk ook, maar de dag na ons bezoek ging Kitchen Nieuwland dicht omdat de mannen voor een paar maanden op studiereis naar Japan vertrokken. Ze zijn recent pas weer geopend. Vandaar dit verlate maar nog steeds actuele verhaal.

​Japanse touch in een voormalige snackbar


Het stel Quan en Shan, en laten we hun househond bulldog Kuan niet vergeten, zijn vorig najaar gestart met hun restaurantavontuur. Het vertrekpunt was een Frans/Japanse keukenstijl in de vorm van zes gangen soort omakase-achtig menu

Nu met de heropening zijn er ook wat andere invloeden bijgekomen. Zo maakt chef Shan nu bijvoorbeeld zijn eigen pasta, maar de Aziatische touch is er nog steeds. Elke maand wisselen ze van het menu. 

Stoppend voor het gebouwtje in het kleine centrum van Broek verwacht je niet dat het hier smullen wordt. Het ziet er van buiten uit als een praktijkruimte van de tandarts. Maar binnenkomend is het een geheel ander verhaal. Het interieur geeft een Japans gevoel, met een open keuken. En laten we eerlijk zijn: een hartelijker ontvangst hebben we bijna nog niet meegemaakt. Quan verwelkomt je haast als een oude vriend die hij lange tijd niet heeft gezien terwijl Shan onverstoorbaar doorwerkt aan de werkbank in de open keuken.

​Start met Japanse tapas


We worden bijna instant voorzien van een drankje. In dit geval een mooie extra brut champagne van Emmanuel Brochet. De wijnkaart is samengesteld door Lisja Hu die we kennen van Beulings in combinatie met wat Japanse wijnen van importeur Gubi gubi

Het eerste gerecht is een hartig koekje van zoete aardappel waarna er een bordje met een soort Japanse tapas volgt. Wat zalm met miso, schorseneren in tempura beslag, hartige mosselen en wat aangezuurde paprika. Fijne en ongewone combi.

​Van chanmusi tot dubbeldoel koe


Bij Kitchen Nieuwland wordt ook veel aandacht aan presentatie en het servies gegeven. De mannen zijn echt een fan van mooi aardewerk. Zo komt een van de hoogtepunten van de avond: de chawanmusi, een soort gestoomde custard van ei met dashi, garnaal, paddestoel en daikon, in een zeer fraai kommetje met deksel. Dat maakt de smaak nog beter. 

Gevolgd door de makreel aburi, een soort vierkante sushi met verse makreel. Dan een stapje naar de Franse kant met een aubergine gecombineerd met een stukje eendenfilet. Geweldig, maar wel een beetje zwaar en dan moet het echte hoofdgerecht nog komen. Dat was de entrecote van een dubbeldoel koe met een garnituur van groenten. Lekker, maar zoals zo vaak zijn hoofdgerechten niet de meest interessante gerechten van de avond.

​Wijnkaart met zelfs Japanse wijnen


De wijnkaart is een aangename verrassing. Hier herkennen we de hand van Lisja Hu, van Beulings, een dorpsgenoot en vriendin uit Broek. Haar wijnen zijn gebalanceerd, elegant en allemaal geselecteerd op de stijl van de keuken van Nieuwland. Haar selectie wordt aangevuld met een aantal Japanse wijnen van Gubi Gubi. 

Zo dronken wij na het ontvangst met champagne onze eerste Japanse wijn, de Chardonnay d’Or, met een panda op het etiket, van Domaine Tetta uit Okayama. Sinds de heropening deze maand zijn de wijnen transparant geprijsd met een vaste opslag van 25 - 35 euro (excl. btw) op de inkoopprijs.

​Rijstdrankje toe bij Kitchen Nieuwland


De mannen maken ook serieus werk van het dessert en koffie/thee servies. Zo is de koffie is van Bocca en zijn de friandises allemaal huisgemaakt waarbij de versie met matcha wel heel fijn was. Het meest verrassende dessert vonden we toch wel de amazake. Een gefermenteerd rijstdrankje dat wat weg heeft van sake en los van de fijne smaak ook nog eens wat doet voor je darmflora. Zo wil je een avond in de ‘snackbar’ wel eindigen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Club Birdies is een echte hole in one

Club Birdies opende met de grootste indoor golfbaan op de Schinkel. Birdies scoort wat horeca betreft voor ons een hole-in-one.

Orchid House: dé urban huiskamer van Oost in het nieuwe Hotel V

Op de begane grond van het gloednieuwe Hotel V Oosterpark aan de Linnaeusstraat opende restaurant Orchid House. Wij gingen langs om te proeven.

Sagardi viert 5 jaar met een jubileummenu

Sagardi is 5 jaar en vieren dit met een jubileummenu, waarin een ode wordt gebracht aan de Baskische klassiekers. Wij gingen langs om dit te proeven.