Amsterdam staat bekend als een stad waar de gasten altijd naar ‘nieuw’ rennen. Dus een een restaurant een jaar open houden is niet zo’n kunst. Maar ga je voorbij de tien jaar dan moet je wel iets goed doen. We publiceerden al eerder een lijstje van de Amsterdamse klassiekers, die je hier kunt lezen. Maar dit zijn 10 restaurants, al bijna 10 jaar en soms zelfs langer open zijn. En die misschien even aan je aandacht zijn ontsnapt, maar een (herhalings)bezoekje meer dan waard zijn.
Tussen nieuw en klassiek in
Het is misschien wel onze favoriete categorie van restaurants: de zaken die zich echt bewezen hebben, een schare vaste gasten hebben, maar nog niet tot het pantheon van Amsterdamse klassiekers zijn toegetreden. Ze zijn niet meer zo nieuw dat de Amsterdamse hipster crowd en havermelkelite er voor in de rij staat, maar nog niet zo'n vaste waarde dat ze terugkomen in boeken of films.
Het zijn vooral goede ondernemers en chefs die hier dag in dag uit blijven verrassen en de kwaliteit hoog houden. We zetten tien van deze neo-klassiekers voor je op een rij.
Breda

Sinds 2015
Het eerste ‘eigen’ restaurant van de drie vrienden uit Breda was gelijk een hit. Vol vanaf de start met een zeer onderscheidend menu. Recent heeft Freek van Noortwijk alleen Breda onder zijn hoede genomen en de Buik was weer verrast over de speelsheid, creativiteit en uitvoering van de gerechten.
Je hoeft hier niet meer voor de hele sh’bam te gaan. Maar drie of vier gangen is tegenwoordig ook mogelijk. Breda is zeker een aanrader om weer eens snel te bezoeken.
Café Binnenvisser

Sinds 2017
Een van de eerste restaurants waar in een hele relaxte, haast café-achtige manier, goed werd gekookt in combinatie met natuurwijnen. Inmiddels hebben de mannen achter Binnenvisser, beide afkomstig van Hotel de Goudfazant, met bijvoorbeeld Bakkerij Loof en Cornerstore hun stempel op de stad gedrukt.
Mocht je er een tijdje niet geweest zijn, ga dan weer eens. Binnenvisser is nog net zo levend en actueel als bij de start maar het enige verschil dat er nu (ook) à-la-carte keuze is.
Beulings

Sinds 2008
Het restaurant van sommelier Bas Bont en kok Lisja Hu, of was het nu andersom. Ze runnen het restaurant samen en kunnen allebei heel goed koken en zijn altijd in een soort grappige competitie ‘wie er nu meer van wijn weet’.
Hier krijg je fantastisch eten in de vorm van een creatief menu waar alles zelf gemaakt is en zoveel mogelijk zelf geplukt, gefermenteerd, ingemaakt of gedroogd. Petra Possel noemde het niet voor niets ‘het culinaire geheimpje’ van de hoofdstad.
Mr.Sam

Sinds 2016
Sam en Tess Yeah namen het Chinese restaurant van hun ouders over en waren een instant hit in Zuid met een uitgekiend modern Aziatisch menu met Japanse, Koreaanse en Chinese invloeden.
Recent hebben ze de zaak een complete make-over gegeven. Een beetje lounge-achtig met een vleugje ‘nachtclub’ en heel stijlvol, veel beter passend bij de stijl (Japans) en de kwaliteit van de gerechten. Zoek je een izakaya-achtige ervaring in stijl? Ga dan weer eens terug naar Mr. Sam.
Wilde Zwijnen

Sinds 2010
Een van de eerste restaurants die het label ‘nouveau ruig’, dat laatste telde hier dubbel. Rond 2010 was de omgeving van het Javaplein een hele andere dan nu, dat kon je best ruig noemen.
Het mooie van Wilde Zwijnen is dat ze trouw gebleven zijn aan hun filosofie. Ze serveren 3 tot 5 gangen met regionale producten in het seizoen met een vegetarische insteek. Kortom ze waren al een modern Nederlands restaurant lang voordat dit een dingetje werd. Wij van de Buik gaan snel weer eens kijken.
Lastage

Sinds 2010
Rogier van Dam, die De Posthoorn in Monnickendam naar een ster had gekookt, startte samen met zijn liefje Elise Moeskops in 2010 Restaurant Lastage. Een klein sfeervol restaurant aan de Geldersekade in de Lastage-buurt.
Hier kookt hij een wisselend menu met veel lokale producten met soms wat invloeden uit het aan de overkant gelegen Chinatown. Zoals zijn eigen XO-saus. In het menu is altijd plek voor een mooie soep (waar zie je dat nog) en een eigen gemaakte worst of paté. Alleen dat is al een reden om regelmatig Lastage te bezoeken.
Jaspers
Sinds 2011
Jasper Videler opende na jaren te hebben gewerkt in toonaangevende zaken (o.a. Inter Scaldes en Beluga) zijn eigen restaurant aan de Ceintuurbaan.
Hier wordt op een tijdloze maar moderne manier Frans, met soms wat Aziatische invloeden, gekookt in een sfeervol restaurant.
Ceintuurbaan 196 (Zuid)
Chang-I
Sinds 2006
Een van de eerste restaurants die, nu net zoals het populaire Café Wu, de Chinese en Franse keuken ging combineren. Met leuke wijnen erbij.
Chang-I lijkt een beetje in de vergeethoek te zitten maar is een bezoek meer dan waard.
Jan Willem Brouwersstraat 7 (Zuid)
Choux

Sinds 2015
Hier hoeven we natuurlijk niets over te vertellen. Natuurlijk ga je elk jaar terug om de fantastische vegetarische gerechten van chef Merijn van Berlo te proeven samen met de natuurwijnen van Figo van Onna.
Dit blijft een heel bijzonder adres met veel keukentechnieken, van eigen garums tot een mooi sappenarrangement. De zeer mooi opgemaakte bordjes die er echt uit schilderijtjes uit zien zijn nog immer een lust voor het oog.
BAK

Sinds 2013
Eigenlijk worden BAK en Choux altijd in een adem genoemd als de meest invloedrijke restaurants van Amsterdam. Bij BAK staat Benny Blistro in de keuken en voert een lokale seizoensgebonden keuken met bijzondere smaken.
Sommelier Alessandro da Fies zorgt altijd voor een mooie wijn pairing met een Franse of Italiaanse wijn. Tip: ga eens lunchen bij BAK of eet op woensdag, donderdag en zondag het compacte menu voor een vriendenprijsje.