14x essentieel uit eten in Amsterdam

De Buik zet de zaken die de toon hebben gezet en nog steeds zetten voor het ‘uit eten gaan’ in Amsterdam op een rijtje.

15 Dec 2023 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

14x essentieel uit eten in Amsterdam

Wat zijn nu de essentiële restaurants van Amsterdam? De zaken die de toon hebben gezet en nog steeds zetten voor het ‘uit eten gaan’ in Amsterdam. De Buik zet ze voor je op een rijtje. Nu eens niet ingedeeld per wijk maar op gezelschap, moment en keuken. Dit zijn onze veertien (heilig Amsterdams getal) tips van restaurants waar je gegeten moet hebben als je Amsterdammer bent, wilt worden of graag in 020 komt.

Café Restaurant Amsterdam


CRADAM, voor intimi, is sinds 1996 de plek voor een lunch of brunch (diner doen ze natuurlijk ook) voor de hele stad met klassiekers als fruits de mer, oeufs durs mayo en de steak frites. Kinderen zijn meer dan welkom hier.

Choux


Systematisch genegeerd door Michelin. Maar Choux met de creativiteit (en borden als schilderijen) van chef Merijn in combi met de wijnen van (natuur)wijnpionier Figo is een must-go in Amsterdam.

BREDA


Het 'moeder' restaurant waar het allemaal begonnen is voor de drie uit Breda. Ook elke dag open voor (een zeer betaalbare) lunch. Heel fijn maar als het even kan ga dan hier voor het ‘hele mikmak’ diner.

Restaurant Blauw


Indonesisch klassiekers a-la-carte en in een modern jasje aan de Amstelveenseweg. Aanrader hier is de tijdloze rijsttafel (vlees, vis, vega of combi). Een aantal voormalige chefs hiervan zijn doorgegroeid naar Ron Gastrobar Indonesia en Waber in Zwolle en geven de Indonesische keuken mede meer kleur.

Brasserie van Baerle


Floor van Ede weet al bijna 40 jaar de swung in deze tijdloze zaak te houden. Waar wijn geen bijzaak maar een hoofdzaak is. Ook met lunch open en in de zomer een fijn beschutte achtertuin.

Rijsel


Wie kent het kippetje van de rotisserie van Rijsel en de legendarische huzarensalade niet? De zaak van Pieter, groot wijnliefhebber, en Iwan, de chef, in de oude huishoudschool bij de Amstel was ooit een van de eerste zaken binnen de 'nieuw-ruig' stroming. Een zekerheidje als het om een fijne eetavond gaat met fantastisch personeel en topwijnen. Alleen open voor diner en doordeweeks, weekenden gesloten.

Hotel de Goudfazant


De pionier in het ruige Noord van Niels Wouters en een van de eerste 'vermomde' zaken. De Goudfazant is (helaas) geen hotel maar een grote garage/loods waar je de Franse plattelands keuken eet tegen een klein prijsje. In dezelfde familie zitten FC Hyena en Café Modern.

Caffè Toscanini


De beste Italiaan van Amsterdam punt uit. Gemodelleerd naar een authentieke Italiaanse trattoria met hemelse pasta’s en een fantastische wijnkaart. Hier moet je eens gegeten hebben.

Ron Gastrobar


Ron Blaauw ooit het enfant terrible van de Nederlandse horeca en nu de éminence grise rockt nog steeds met zijn gastrobar in Zuid. De opleider van vele Nederlandse topchefs (Aan de Poel, Mos, RIJKS) weet elke keer weer de kwaliteit op orde te houden en te verrassen. Onze tip: op het terras in de zomer heerlijk eten en lekker BN’ers kijken.

De oer Loetje

Bij de Buik hebben we een hekel aan ketens. Maar Loetje is toch een Amsterdamse icoon. Ooit door Loetje Klinkhamer als cafe-biljart gestart en al snel uitgegroeid tot het ‘biefstuk’paradijs met de jus van blueband, wit casinobrood en de bediening lekker bot Amsterdams. Loop hier, waar het allemaal is begonnen, even binnen en neem een bitterbal (en biertje), snuif het laatste restje echte ‘Loetje’ cultuur even op (in de serre). En heb je daarna echt zin in een biefstuk, eet die dan iets verderop bij L’Entrecote en les Dames. Daar is alles inclusief de frietjes veel beter en betaalbaarder.
Johannes Vermeerstr. 52

Vis aan de Schelde


Het vismonument aan de Scheldestraat gestart in 1999 door chef Michiel Deenik is een opleidingsinstituut geweest voor vele chefs maar blijft ook nog steeds de visklassieker van Amsterdam.

Sea Palace

Drijvend paleis in het Oosterdok. Hier kun je echt chinezen tussen de Chinezen zoals het hoort. Aanrader voor de zondagse (dimsum) lunch.
Oosterdokskade 8

De Kas


Oude stadskas omgebouwd tot designpaleis en de farm-to-table pionier van Nederland. Kreeg een paar jaar geleden een nieuwe eigenaren en daarmee een nieuw chefsteam (Jos & Wim) terwijl oude eigenaar zich helemaal op het boeren stortte. Het niveau is mogelijk nog beter geworden en de plek, in het kleinste park van Amsterdam is zowel zomer als winter een must-go.

Krua Thai


Bird is een leuke Thaise snackbar maar wil je echt Thais eten dan is Krua Thai the place to be. Afkomstig uit de keuken het illustere Thaise restaurant Tom Yam startten de Thaise broers een restaurant in de Spuistraat gevolgd door Take Thai in de Utrechtsestraat om in 2003 weer terug te keren in de Staalstraat met Krua Thai Classic. Waar het Thaise Ministerie van Handel recent het hoogste label van authenticiteit aan heeft toegekend.

Essentials in wording

De mannen achter 212, De Juwelier, Bistro de la Mer en De Mark zijn duidelijk hun punt aan het maken in Amsterdam net zoals de mannen van Café Binnenvisser die de stad kennis laten maken met zaken met een combinatie van natuurwijn, creatief eten en niet reserveren. En dan hebben we ook nog Joris Bijdendijk, die met het nieuwe RIJKS, Wils (inclusief bakery cafe) ook zijn stempel drukt op de Amsterdamse horeca.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
45 x een oplossing voor het maandag en dinsdag ‘uit eten’ probleem

Waar kun je tegenwoordig nog terecht voor een fijn diner op maandag en dinsdag avond? De Buik zet de leukste voor je op een rijtje!

The SIREN is heerlijk hysterisch

Bij The SIREN gooien ze het menu nu over een andere boeg. De Buik mocht het nieuwe menu komen proeven tijdens de feestelijke lancering.

Rijsttafelen bij Ron Blaauw Indonesia in Bloemendaal

We weten dat de rijsttafel hier altijd een goed idee is, maar hoe zit het met de andere gerechten? De Buik ging langs bij Ron Blaauw Indonesia in Bloemendaal.