Nieuw vuur in Het Broeker Huis

Chef Thijs Steur veranderde Het Broeker Huis aan de Leeteinde in een leuk restaurant. Tijd voor de Buik om een kijkje te nemen.

24 Okt 2025 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Het Broeker Huis

Leeteinde 16, Broek in Waterland Maaltijd: LunchDiner Keuken: Nederlands Prijsniveau: Kleine prijs Bekijk restaurant

Nieuw vuur in Het Broeker Huis

We hadden het ons al veel langer afgevraagd: waarom komt er niet een leuke horeca in dat geweldige Broeker Huis in Broek in Waterland? Natuurlijk hebben ze met Kitchen Nieuwland een echt bestemmingsrestaurant (lees hier ons verhaal) in het dorp. Maar gelukkig gebeurde het deze zomer dan eindelijk. Chef Thijs Steur durfde het aan, en hij veranderde het ‘dorpshuis’ aan de Leeteinde in een leuk restaurant. Tijd voor de Buik om een kijkje te nemen.

​Monumentaal pand voelt toch een beetje als een clubhuis

We waren er wel eens eerder geweest maar dan in het voorhuis. Dat heeft alles van een mooi monumentaal pand en een instant lekkere sfeer tot mooie monumentale details. We werden naar de achterkant geleid en kwamen in de ruimte die voelde een beetje als een voetbalkantine. Helaas werden we niet bij de open keuken gezet, maar richting de speelhoek. Jammer, volgende keer zeker verzoekje bij reserveren doen. De bediening is jong, leuk en ongedwongen. Daar houden we van.

​Open houtvuur rules

Chef Thijs (ex Vuurtoreneiland) houdt van gerechten van open houtvuur zonder veel poespas. Je kunt hier à-la-carte eten, maar het leukste is om menu Vuurdoop te nemen. Dan wordt de tafel volgezet met allemaal lekkere bordjes. Zo gezegd, zo gedaan. De opening focaccia is een van de lekkerste ooit.

​Wijn in kleine k** glaasjes

Gerecht geroosterde gepelde tomaat

De wijnkaart is meer dan leuk. Met een behoorlijke keuze per glas. Maar oh jee, wat is het glaswerk hier een afknapper. Natuurlijk verwachten we geen Riedel, maar een beetje normaal wijnglas zorgt altijd voor verhoging van de smaakervaring. De kleine k** glaasjes hier ontnemen ons echt de lust om nog een tweede glas te bestellen.

​Vuurdoop

Gerechten van biet

Het eerste bordje dat op tafel verschijnt is een geheel geroosterde gepelde tomaat met een amandelsaus en een pesto van Oost-Indische kers. Simpel, maar heerlijke combinatie van smaken. 

Het andere bordje heeft verschillende bereidingen van biet. Van gepotte rode biet tot rauwe dunne plakjes chioggia biet. Geserveerd met een karnemelk kwark. Ook weer simpel maar smaakvol.

​Vis in het seizoen

Een schaaltje mosselen wordt geserveerd, vanuit de houtoven met een heerlijk rooksmaakje en een apart garnituur van seizoensgroenten van wittekool, tot witlof en venkel. Simpel maar ook weer geslaagd. 

Tegelijk worden er twee andere bordjes neergezet. De eerste met geroosterde heilbot. Met zwarte knoflook, beurre noisette en kappertjes. Misschien net een beetje teveel. Op bordje twee ligt een in plakjes gesneden Simmertaler staartstuk. Mals en smakelijk met een lekkere jus.

​Adres om te onthouden en met een gebruiksaanwijzing

Voor ons is Het Broeker Huis een adres waar we zeker terug gaan komen. Het eten is simpel, zeer betaalbaar en smaakvol. Daar worden we oprecht blij van. Maar dan gaan we de volgende keer wel zo dicht mogelijk bij de open keuken zitten en nemen we een eigen wijnglas mee.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
10 tips voor Antwerpen

Binnen een paar uur sta je in Antwerpen, waar je heerlijk een weekendje kan vertoeven. De Buik geeft een paar goede tips voor en alomvattend weekend.

Kleuren van de herfst bij restaurant Omber

De Buik ging weer eens op bezoek bij restaurant Omber, in het Tivoli Doelen Hotel. Op papier het oudste hotel van de stad en een plek met bijzondere historie.

WC Bar

Elke maandag deelt de Buik een nieuw, recent of binnenkort te openen restaurant met je. Vandaag bespreken we WC Bar.