We hadden het ons al veel langer afgevraagd: waarom komt er niet een leuke horeca in dat geweldige Broeker Huis in Broek in Waterland? Natuurlijk hebben ze met Kitchen Nieuwland een echt bestemmingsrestaurant (lees hier ons verhaal) in het dorp. Maar gelukkig gebeurde het deze zomer dan eindelijk. Chef Thijs Steur durfde het aan, en hij veranderde het ‘dorpshuis’ aan de Leeteinde in een leuk restaurant. Tijd voor de Buik om een kijkje te nemen.
Monumentaal pand voelt toch een beetje als een clubhuis

We waren er wel eens eerder geweest maar dan in het voorhuis. Dat heeft alles van een mooi monumentaal pand en een instant lekkere sfeer tot mooie monumentale details. We werden naar de achterkant geleid en kwamen in de ruimte die voelde een beetje als een voetbalkantine. Helaas werden we niet bij de open keuken gezet, maar richting de speelhoek. Jammer, volgende keer zeker verzoekje bij reserveren doen. De bediening is jong, leuk en ongedwongen. Daar houden we van.
Open houtvuur rules
Chef Thijs (ex Vuurtoreneiland) houdt van gerechten van open houtvuur zonder veel poespas. Je kunt hier à-la-carte eten, maar het leukste is om menu Vuurdoop te nemen. Dan wordt de tafel volgezet met allemaal lekkere bordjes. Zo gezegd, zo gedaan. De opening focaccia is een van de lekkerste ooit.
Wijn in kleine k** glaasjes

Gerecht geroosterde gepelde tomaat
De wijnkaart is meer dan leuk. Met een behoorlijke keuze per glas. Maar oh jee, wat is het glaswerk hier een afknapper. Natuurlijk verwachten we geen Riedel, maar een beetje normaal wijnglas zorgt altijd voor verhoging van de smaakervaring. De kleine k** glaasjes hier ontnemen ons echt de lust om nog een tweede glas te bestellen.
Vuurdoop

Gerechten van biet
Het eerste bordje dat op tafel verschijnt is een geheel geroosterde gepelde tomaat met een amandelsaus en een pesto van Oost-Indische kers. Simpel, maar heerlijke combinatie van smaken.
Het andere bordje heeft verschillende bereidingen van biet. Van gepotte rode biet tot rauwe dunne plakjes chioggia biet. Geserveerd met een karnemelk kwark. Ook weer simpel maar smaakvol.
Vis in het seizoen

Een schaaltje mosselen wordt geserveerd, vanuit de houtoven met een heerlijk rooksmaakje en een apart garnituur van seizoensgroenten van wittekool, tot witlof en venkel. Simpel maar ook weer geslaagd.
Tegelijk worden er twee andere bordjes neergezet. De eerste met geroosterde heilbot. Met zwarte knoflook, beurre noisette en kappertjes. Misschien net een beetje teveel. Op bordje twee ligt een in plakjes gesneden Simmertaler staartstuk. Mals en smakelijk met een lekkere jus.
Adres om te onthouden en met een gebruiksaanwijzing

Voor ons is Het Broeker Huis een adres waar we zeker terug gaan komen. Het eten is simpel, zeer betaalbaar en smaakvol. Daar worden we oprecht blij van. Maar dan gaan we de volgende keer wel zo dicht mogelijk bij de open keuken zitten en nemen we een eigen wijnglas mee.