Middagje wijnplezier bij Flore

De Buik mocht kennismaken met Antoneli Nicastri, de hoofdsommelier, zijn wijnkeuze per (coravin) glas samen met het bijzondere Omnivore menu van Flore.

13 Nov 2025 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Flore

Nieuwe Doelenstraat 214, Amsterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Amsterdam centrum Keuken: InternationaalNederlandsFrans Prijsniveau: Aan de prijs Bekijk restaurant

Middagje wijnplezier bij Flore

Dat Flore een hele bijzondere locatie voor uit eten is. Dat wisten we natuurlijk al. Chef Bas van Kranen en zijn team doen wonderen met producten uit de buurt en in het seizoen, zonder dat er zuivel aan te pas komt. Met een upgrade van de inrichting, Roos Stevens stevig in haar rol als maître en niet in de laatste plaats Antonello Nicastri, de hoofdsommelier, die inmiddels zo’n beetje bijna zijn perfecte wijnkelder bij elkaar heeft ‘gespaard’. We mochten kennismaken met zijn wijnkeuze per (coravin) glas samen met het bijzondere Omnivore menu van Flore.

​Coravin by the glass

Het systeem met de naald kennen we natuurlijk wel. Steeds vaker duikt deze gelukkig op in de horeca. Hoe fijn is het dat daardoor wijnen per glas worden geschonken, die je anders per fles zou moeten kopen. Reden voor Coravin om een online gidsje te maken van zaken wereldwijd die minimaal 20 wijnen per glas schenken.

​Relaxte setting voor de Greg & Antonello show

Flore is net helemaal opnieuw ingericht en het niveau ervan doet de keuken eer aan. Niet druk, kwalitatief en zeer relaxed. Wij mochten bovendien ook nog eens plaatsnemen in de private dining ruimte. Waar je direct door het brede raam vol in de keuken kijkt. 

Net zittend schenkt Antonello ons een fijn glas blanc de blanc van Billecart-Salmon in. Genieten. Dit wordt de middag van de Greg & Antonello show. Greg is een van de oprichters van Coravin en kan als geen ander vertellen wat het systeem voor zijn liefde voor wijn heeft gedaan. Terwijl de wijnkelder en kennis van sommelier Antonello van een ongekend niveau is.

​Omnivoor

Chef Bas van Kranen serveert het Omnivore menu met een veen, mooi als lekker en bijzonder gerecht om mee te starten. Een heldere tomatenbouillon met szechuan peper, fruit en eetbare bloemen. Daarna volgen de gele biet met cantharellen en kamille. Een klein smaakbommetje. 

De maitake met tofu en koffie shoyu laten Bas zijn fascinatie voor de Japanse keuken zien. Een complex gerecht waaraan je smaakpapillen op scherp moeten staan.

​Beekridder

Daar stopt het natuurlijk niet. Vervolgens komen er nog een met ‘spaghetti’ van inktvis met aardbei en een simpel bordje prei, shiitake, enoki en daslook zo vol van smaak dat je het bord wil aflikken. Maar het mooiste gerecht van de middag was toch de gegrilde moot beekridder met rozenbottel n’duja en tomaat. Een visueel en in smaak mooi in balans gerecht dat verrassend goed ging met de 1985 Hermitage.

​Alles per glas

Het was natuurlijk de middag waar Antonello kon aantonen dat Flore niet voor niets in de nieuwe ‘by glass’ gids van Coravin staat. Hij verraste ons met een glas Dominio de Acor, een hele elegante en fijne biodynamische Portugese witte wijn, waar maar een kleine 700 flessen van worden gemaakt. 

Gevolgd door een bubbel van Peter Lauer uit 1992, die pas in november 2024 degorgement heeft gekregen. Daarna een klassieker uit de Jura, de Macvin Pinot Noir Rouge van Tissot, met als afsluiter de persoonlijke favoriete van Greg, een 1995 Hermitage van Guigal, een van de mooiste Rhône wijnen. Al met al een hele mooie aanloop voor de vrijmibo die daarna volgde ;-).

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Alles lekker losjes in eet- en wijnbar PJAY

PJAY is een eet- en wijnbar van Jac Rijks en Yora Galjaard – van Rosie – zonder reserveringen. Op de hoek van de Biltstraat en de Wittevrouwensingel

Uit ons magazine: holistische cuisine: high-end cateraars veroveren de horeca (en al jouw zintuigen)

We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over de holistische cuisine.

Hoe Fitz’s Bar en VanOost de old fashioned nieuw leven inblazen

Wij spreken met chef Floris van Straalen en bartender Nick Vrielink over de old fashioned.