Sagardi viert 5 jaar met een jubileummenu

Sagardi is 5 jaar en vieren dit met een jubileummenu, waarin een ode wordt gebracht aan de Baskische klassiekers. Wij gingen langs om dit te proeven.

7 Okt 2025 Emmy Schoenmakers

blogger Emmy woont sinds kort in Amsterdam en heeft het als rasechte Bourgondiër maar druk met het ontdekken van alle hotspots in deze stad. Ze is vaak op de markt te vinden en gebruikt haar vrienden maar al te graag als proefkonijnen voor haar nieuwe recepten. Alhoewel ze koken voor anderen erg leuk vindt, haalt ze stiekem nog meer plezier uit buiten de deur eten.

Sagardi viert 5 jaar met een jubileummenu

Sagardi Amsterdam, het Baskische restaurant op ’t Spui, heeft wat te vieren, en laat ons meegenieten. Ze bestaan 5 jaar en vieren dit met een jubileummenu, waarin een ode wordt gebracht aan de Baskische klassiekers. Dit menu is nog t/m 19 oktober te bestellen, dus met gierende banden richting Sagardi!

​Kookclub

De twee oprichters Iñaki en Mikel López de Viñaspre vertellen vol passie over het menu, waarbij ze refereren naar de Baskische ‘txokos’. Een txoko was een groep vrienden die samen kwamen om hun kennis en liefde voor eten en koken te delen, en dus ook de heerlijkste gerechten voor elkaar kookten. Een soort kookclub dus. Om deze traditie in ere te houden openen ze het jubileum met grote pannen waaruit we met z’n allen eten. Iñaki en Mikel scheppen uiteraard ook voor zichzelf op en komen bij ons aan tafel zitten.

​Baskische mole

Ze vertellen dat het menu, met name de voorgerechten, een soort gastronomische reis wordt langs de verschillende klassieke Baskische sauzen. De voorgerechten geven elk de warmte van een huiselijk gerecht, maar worden door de complexe (en echt heerlijke) sauzen naar een hoger culinair niveau getild. Zo bestaat de Biskaje saus, waarin de kabeljauw wordt geserveerd, uit 25 verschillende ingrediënten. De oprichters vergelijken deze saus met een Mexicaanse mole: een saus die in elk huishouden net even anders is, en door de hoeveelheid ingrediënten, én de liefde waarmee hij wordt gemaakt, uitgroeit tot een rijke, gelaagde smaakbom.

Het eerste gerecht is een klassieker in de Baskische keuken, maar kende ik zelf nog niet: heekwangetjes (of eigenlijk was het meer de kin van een heek) in een gelatineuze saus en salsa verde. Ongelooflijk lekker. Deze zal in het menu worden vervangen door ansjovisfilet van Getaria. De inktvis, die gevuld is met zijn eigen tentakels, wordt geserveerd in een hele rijke saus van inktvisinkt.

​Respect voor het vlees

Het hoofdgerecht steelt de show: txuleton van gerijpt rundvlees. Het wordt geserveerd met met de hand geschilde en geroosterde rode piquillo pepers en een frisse salade. 

De oprichters vertellen dat ze voor het rundvlees het liefst oudere koeien gebruiken. In Nederland is dit niet heel gebruikelijk, maar het blijkt dat het vlees zelf juist hierdoor ontzettend lekker en intens smaakt. We kijken hoe het vlees op open vuur tussen de hete vlammen wordt gegrild, en daardoor een heerlijke krokante korst krijgt en nog prachtig rood is aan de binnenkant. Beter wordt het bijna niet, wat een feestje.

​Op naar het volgende jubileum

We eindigen het diner met een Baskische taart. Deze zandkoek van amandelmeel met zachte binnenkant wordt geserveerd op een frisse citroencrème. Een heerlijke afsluiter.

Wat een heerlijk en liefdevol menu. We kijken nu al uit naar het 10-jarig jubileum! Maar haast je naar Sagardi om daar tot en met zondag 19 oktober te genieten van het 5-jarig jubileum menu.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
char.d stopt nieuw vuur in het oude Klein Breda

De Buik ging proefeten bij char.d, net geopend aan het begin van de Utrechtsestraat vlakbij het Rembrandtplein.

Er is er een jarig en dat is Brasserie van Baerle

Brasserie van Baerle viert haar 45-jarig jubileum, dus spreken we met eigenaresse Floor van Ede over de brasserie.

Kaagman & Kortekaas is compleet vernieuwd

Kaagman & Kortekaas aan de Sint Nicolaasstraat heeft een complete make-over gehad. De Buik nam een kijkje, een hapje en kreeg een rondleiding.