Schijnwerpers op de gastronomische groei van Den Haag

Na bijna 5.000 verhalen over de lokale foodculturen van Rotterdam, Amsterdam en Utrecht, zet de Buik nu de schijnwerpers op Den Haag.

18 Jun 2023 Gijsbregt Brouwer

blogger Gijsbregt is mede-oprichter van de Buik, foodtrendwatcher en podcast host

Schijnwerpers op de gastronomische groei van Den Haag

De cirkel is rond met de komst van de Buik van Den Haag. Na bijna 5.000 verhalen over de lokale foodculturen van Rotterdam, Amsterdam en Utrecht, zet de Buik nu de schijnwerpers op de professionals en ondernemers die Den Haag smaak geven.

Online journalistiek magazine over de lokale foodcultuur

In 2013 begonnen we met de Buik van Rotterdam: een online journalistiek magazine om de bloeiende foodcultuur van onze eigen stad in beeld te brengen. Die lokale foodcultuur – en alle ondernemers, professionals en amateurs – verdienden een podium. Maar minstens zo belangrijk: de Rotterdammers verdienden het om te weten wat er voor smakelijks in hun stad gebeurde. 

Er waren te veel mooie verhalen die nauwelijks verteld werden.

Bijna 5.000 verhalen over de bloeiende foodcultuur in de randsteden

Inmiddels zijn we tien jaar verder. Er zijn meer dan 3.700 verhalen geschreven over Rotterdam. Sinds 2018 zijn we actief in Amsterdam, daar zitten we op bijna 1.000 verhalen. In Utrecht zijn we pas net begonnen en tikken we de 200 verhalen aan. Geschreven door honderden schrijvers uit deze drie steden. Bij elkaar hebben we nu 1.473 restaurants op de site staan. Restaurants die inmiddels gesloten zijn of van concept veranderd zijn niet meegenomen, dat zijn er ook bijna 500(!).

En nu: de Buik van Den Haag


Daar komt Den Haag nu bij. En we beginnen bescheiden, maar serieus: met meer dan honderd restaurants in onze restaurantgids en dertig verhalen over de Haagse foodcultuur. Natuurlijk met verhalen over het strand en de zee, over het geweldige aanbod aan Indische eethuizen en goed eten op de Denneweg.

Maar we kijken nadrukkelijk verder dan het gekende culinaire Den Haag: naar speakeasy cocktailbars, naar wijnbars met en zonder natuurlijke wijnen, de Jemenitische keuken, een plek voor biologische boodschappen, Haagse ciders en een cheeseburger die Champions League speelt.

Den Haag staat midden in haar gastronomische groei.Gijsbregt Brouwer

Lokale redactie kent de weg

Interviews met chefs en ondernemers, verhalen over uit eten gaan bij de restaurants die wij de moeite waard vinden, lijstjes met gelegenheden waar onze lezers graag voor terugkomen en nieuwsberichten uit heel Den Haag (en soms een beetje erbuiten).

Hoofdredacteur van de Buik van Den Haag is Jelle van der Meulen. Een journalist met ervaring in de keuken en op de krant, maar bovenal, geboren en getogen Hagenaar. Hij heeft een team van Haagse schrijvers om zich heen verzameld en zo zorgen we ervoor dat de Buik van Den Haag ook zal bijdragen aan de missie van de Buik: de lokale foodcultuur vooruit helpen.

De Buik van de vier randsteden


Ik ben trots op het feit dat we nu de cirkel gesloten hebben: Rotterdam – Den Haag – Amsterdam – Utrecht en dan ben je weer terug in Rotterdam. Rondje randstad kan nu op de racefiets, met de (roei)boot, via de rijkswegen, de trein én via de Buik. Dat lijkt me toch de smakelijkste en vermakelijkste weg. 

Al deze vier steden ontwikkelen zich razendsnel en groeien in aantal inwoners, in aantal liefhebbers van goed eten en drinken en in aantal voorzieningen die deze trek moeten stillen. Den Haag staat midden in deze gastronomische groei en wij zijn er vanuit de Buik met veel plezier bij om diegenen die deze bloeiende foodcultuur vormgeven in de schijnwerpers te zetten. 

Zo kunnen Hagenaren en bezoekers van de Hofstad genieten van wat er speelt en goed geïnformeerd erop uit trekken als ze aan de dis of aan het glas gaan.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De lekkerste haring achter de duinè!

Ontdek waar je in Den Haag de lekkerste Hollandse Nieuwe vindt en leer van experts hoe je haring van topkwaliteit herkent.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

Nomon: nieuw tussen duinen en strand van Scheveningen

Nomon is het nieuwe restaurant in het Carlton Beach Hotel Scheveningen, waar zeezicht, zon en verrassende gerechten samenkomen tussen duinen en strand.