Stokbrood en scones, brioche en bagels, ciabatta en croissants. Brood is lekker en legt een stevige bodem. Wij Hollanders eten dan ook iedere dag brood. Het is niet alleen lekker, brood is ook nog eens hot in horecaland. Steeds meer authentieke of bijzondere bakkerijen en lunchrooms openen hun deuren in Rotterdam. Hoog tijd voor een lijstje: print het uit en hang het bij de broodtrommel.
Vlaamsch Broodhuys
Fiets eens langs de Meent of de Nieuwe Binnenweg voor de boterhammen van Dimitri. Je kunt er gezellig neerploffen en de dikke plakken laten beleggen met makreel, hummus of iets anders lekkers. Wil je er liever thuis van genieten dan kan dat, vraag of ze ze voor je inpakken.
Hopper
Hopper heeft vooralsnog één vestiging (aan de Schiedamse Vest), maar krijgt er weldra ook een tweede zaak, aan het Zwaanshals, bij. Hier kun je op je gemak één van Rotterdams beste kopjes koffie drinken mét een heerlijke sandwich, zoals het hoort met brood van eigen makelij.
Jordy’s Bakery
De zuurdesembroden van Jordy’s vind je tegenwoordig overal, van de Fenix Food Factory tot aan de Ontbijtbar. Het zaakje, bakkerij en lunchroom in één, met de opvallende zwarte luifel doet het goed in het oude pand van Koekela op de Nieuwe Binnenweg.
Korenmolen de Walvisch
Doe het lekker zelf en haal de ingrediënten bij de molenwinkel van Korenmolen de Walvisch. Hier vind je een breed assortiment aan cakemixen, broodmixen, bloem en meel met indien nodig vakkundig advies.
Bakkerij De Ondergrondse
De Ondergrondse, die nu nog op kleine schaal op bestelling ambachtelijk gebakken brood levert, werkt mee aan het stichten van gemeenschapsbakkerijen in de stad. Je halfje wit bestel je 'gewoo' via Facebook.
De Bakkerswinkel
Eindelijk heeft Rotterdam er ook een: een Bakkerswinkel. Gelegen aan de Schiedamse Vest kun je hier terecht voor allerlei lekkere baksels. Anders dan de naam doet vermoeden kan je hier ook aan een tafeltje zitten in de huiskamersfeer die werd ontworpen door Piet Hein Eek. Een lust voor alle zintuigen dus.
Urban Bakery
Stiekem bakken ze hier geen brood, wat in de etalage ligt komt van Jordy’s, maar alle zoetigheden maken ze hier wél zelf. En alles is vers, want poeders en conserveermiddelen…, daar doen ze niet aan in het Oude Noorden.
Jeroen bakt brood
Jeroen bakt ze bruin, maar dan wel vanuit huis. Exclusief voor Rotterdammers levert Jeroen de boterhammen voor het zondagse ontbijt. Loop anders even langs het recentelijk geopende Bio Bodega, want daar liggen Jeroens creaties ook.
Bakkerij Bussing
Sinds 2012 heeft Jan Bussing een vestiging aan de Van Vollenhovenstraat, maar horecavolk kende de kadetten van Jan al van de groothandel. Hier geen afbakbroden. Nee, hier vind je brood met een knapperige, diepbruine korst.
Hotel Stroom
Na de overname is Hotel Stroom een fijne plek geworden om neer te ploffen. Zeker nadat de broodoven in het midden van de zaak werd geïnstalleerd. Hier geniet je van brood van de Rotterdamse bakker Uljee.