Als warme broodjes over de Rotterdamse toonbanken

Brood leeft. Zowel als deeg, als in de culinaire wereld. In Rotterdam schieten de bakkerijen als paddenstoelen uit de grond. Hier lees je waar je ze vindt.

19 Nov 2014 Moniek Kuipers

blogger Moniek, Rotterdamse pur sang, verdient haar brood als freelance content creator & online marketeer. Onder het motto 'work hard, play hard' hoopt ze ooit de gehele wereldkaart te kunnen afvinken.

Als warme broodjes over de Rotterdamse toonbanken

Stokbrood en scones, brioche en bagels, ciabatta en croissants. Brood is lekker en legt een stevige bodem. Wij Hollanders eten dan ook iedere dag brood. Het is niet alleen lekker, brood is ook nog eens hot in horecaland. Steeds meer authentieke of bijzondere bakkerijen en lunchrooms openen hun deuren in Rotterdam. Hoog tijd voor een lijstje: print het uit en hang het bij de broodtrommel.

Vlaamsch Broodhuys

Fiets eens langs de Meent of de Nieuwe Binnenweg voor de boterhammen van Dimitri. Je kunt er gezellig neerploffen en de dikke plakken laten beleggen met makreel, hummus of iets anders lekkers. Wil je er liever thuis van genieten dan kan dat, vraag of ze ze voor je inpakken.

Hopper

Hopper heeft vooralsnog één vestiging (aan de Schiedamse Vest), maar krijgt er weldra ook een tweede zaak, aan het Zwaanshals, bij. Hier kun je op je gemak één van Rotterdams beste kopjes koffie drinken mét een heerlijke sandwich, zoals het hoort met brood van eigen makelij.

Jordy’s Bakery

De zuurdesembroden van Jordy’s vind je tegenwoordig overal, van de Fenix Food Factory tot aan de Ontbijtbar. Het zaakje, bakkerij en lunchroom in één, met de opvallende zwarte luifel doet het goed in het oude pand van Koekela op de Nieuwe Binnenweg.

Korenmolen de Walvisch

Doe het lekker zelf en haal de ingrediënten bij de molenwinkel van Korenmolen de Walvisch. Hier vind je een breed assortiment aan cakemixen, broodmixen, bloem en meel met indien nodig vakkundig advies.

Bakkerij De Ondergrondse

De Ondergrondse, die nu nog op kleine schaal op bestelling ambachtelijk gebakken brood levert, werkt mee aan het stichten van gemeenschapsbakkerijen in de stad. Je halfje wit bestel je 'gewoo' via Facebook.

De Bakkerswinkel

Eindelijk heeft Rotterdam er ook een: een Bakkerswinkel. Gelegen aan de Schiedamse Vest kun je hier terecht voor allerlei lekkere baksels. Anders dan de naam doet vermoeden kan je hier ook aan een tafeltje zitten in de huiskamersfeer die werd ontworpen door Piet Hein Eek. Een lust voor alle zintuigen dus.

Urban Bakery

Stiekem bakken ze hier geen brood, wat in de etalage ligt komt van Jordy’s, maar alle zoetigheden maken ze hier wél zelf. En alles is vers, want poeders en conserveermiddelen…, daar doen ze niet aan in het Oude Noorden.

Jeroen bakt brood

Jeroen bakt ze bruin, maar dan wel vanuit huis. Exclusief voor Rotterdammers levert Jeroen de boterhammen voor het zondagse ontbijt. Loop anders even langs het recentelijk geopende Bio Bodega, want daar liggen Jeroens creaties ook.

Bakkerij Bussing

Sinds 2012 heeft Jan Bussing een vestiging aan de Van Vollenhovenstraat, maar horecavolk kende de kadetten van Jan al van de groothandel. Hier geen afbakbroden. Nee, hier vind je brood met een knapperige, diepbruine korst.

Hotel Stroom

Na de overname is Hotel Stroom een fijne plek geworden om neer te ploffen. Zeker nadat de broodoven in het midden van de zaak werd geïnstalleerd. Hier geniet je van brood van de Rotterdamse bakker Uljee.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Gerrie 19 Nov 2014, 7:11

Er is geen bakkerij te vinden in Noord. Ik moet altijd naar het centrum of verder voor lekker brood. Echt heel jammer.

Mineke 19 Nov 2014, 8:27

Jullie zijn van de van de Breggen bakkerij aan de Goudsesingel vergeten: http://www.breggenbakkers.nl/rotterdam-goudsesingel

Kathelijne 19 Nov 2014, 8:59

Ik mis de nieuwe bakker in de markthal.... Le Perron! Ik ken hem uit Den Haag, heerlijk brood en vriendelijk personeel! Van zuurdesem tot spelt, niet alleen brood maar ook heerlijke speculaaskoeken.http://www.leperron.nl/

Moniek 19 Nov 2014, 9:08

Met zoveel nieuwe tips moeten we het lijstje in de toekomst maar eens aanvullen!

Corrie 19 Nov 2014, 9:14

Op de hoek van de Jonker Franstalige , Admiraal de Ruyterweg is ook zo'n nieuwe heerlijke broodzak gekomen.

Corrie 19 Nov 2014, 9:21

Op de hoek van de Jonker Fransstraat / Admiraal de Ruyterweg is ook zo'n nieuwe (h)eerlijke broodzaak.

Pieter 19 Nov 2014, 9:52

Madamme Masette op de Oude Dijk is ook een aanrader. Ook een leuke tent om te lunchen.

Monique 19 Nov 2014, 10:18

Van Ballegoie in Crooswijk en Overschie... de enige echte bakker van Rotterdam

Stijn 19 Nov 2014, 14:47

Ik ben ook zwaar fan van de croissantjes van mme masette op de oude dijk. Van Ballegooije is niet zo spannend of bijzonder.

Jodelahitiiiii 19 Nov 2014, 20:21

... maar waar in Rotterdam-West vind ik nog een bakker waar ze normaal, degelijk volkorenbrood verkopen? Geen zuurdesem of spelt, maar gewoon ouderwets tarwebrood?

Dirk Schennink 19 Nov 2014, 22:25

De bakker waar Corrie op doelt is Brood Rotterdam. Zie https://www.facebook.com/debroodwinkel

Linda 20 Nov 2014, 13:11

Uh Urban Bakery zit natuurlijk niet in Oude Noorden ;-) Die wijk eindigt bij Bergweg/Noordsingel....Voorburgstraat is het Liskwartier.

Mineke 21 Nov 2014, 10:57

@Jodelahitiiiii, bij van de Breggen die ik noemde hebben ze gewoon saai volkorenbrood. Bij klootwijk in de Bas vd Heijden er naast ook geloof ik.Ander heb je in de markthal ook een bakker waar je gewoon volkoren kunt halen. Ik weet niet hoe hij heet. Ziet er uit als een bakker bart, alleen is hij het niet. Wel een beetje dunne boterhammen.

Madaboutfood2 21 Nov 2014, 14:12

De broden en ander lekkers van Het Vlaamsch Broodhuys kun je op zaterdag ook kopen in De Co-Operatie in Schiedam aan de Lange Haven 89-93. Sowieso een gave winkel om eens rond te kijken.

Peter 21 Nov 2014, 16:47

Als Belg kan ik de toename van het aantal bakkers alleen maar toejuichen, want het was tot voor kort een echte woestijn. Zelf zou ik de bakker in de Gimsel toevoegen: goed brood, en vooral ook betaalbaar - gewoon lekker zonder al de hipdoenerij of namaak Frans/Vlaemschgedoe.Andere opmerkingen: Du perron is best OK, maar totaal overprijsd; Vlaemsch Broodhuys is een aanfluiting - zelfs de meest elementaire Belgische en Vlaamse benamingen van brood en koffiekoeken kent men daar niet - heeft helemaal niets Vlaams. Helaas ook een aantal keer oudbakken waar gehad, dus ik kom er nooit meer. De zoektocht is nog bezig: waar vind ik op zondagochtend vers brood/verse croissants? De Warmoesmarkt op Katendrecht was vroeger open op zondagochtend, maar dit lijkt ook voorbij

Leo 22 Nov 2014, 8:53

Ik mis het grote aantal Marokkaanse en Turkse bakkers in deze lijst. Dit zijn vaak echte warme bakkers. Van de dunne knapperige Turkse witte broden tot echt volkoren Marokkaanse ronde broden en altijd goed geprijsd

Jaap van der Most 22 Nov 2014, 13:44

Jeneverlogies, ambacht en brood. Lange Haven, Schiedam bij Jenevermuseum.

monique groenewegen 26 Nov 2014, 16:50

Nog eentje erbij op de lijst: bij de nieuwe De Bakkerswinkel aan het Oostplein (binnenkort open) wordt straks het ovenheerlijke en super lekkere brood vanmenno verkocht en geserveerd!

K&T 28 Nov 2014, 7:54

Bij bakkerij Winkelman verkopen ze Handgemaaktbrood. Lekker en ook nog eens zonder gekke toevoegingen. Wij zijn fan!

Lees ook deze verhalen
Herfst sfeer in de Markthal: 10 x comfort food plekjes voor de koudere dagen

We delen een top 10 van comfort food plekjes tijdens de herfst in de Markthal: rijke bouillons, kruidige wereldkeukens en knusse plekken voor warme dranken.

Kunst op de golven: ontdek de juweeltjes aan boord van de ss Rotterdam

Tijdens de nieuwe rondleiding bij ss Rotterdam, de kunsttour, maak je een culturele reis langs deze kunstwerken en de verhalen die zij vertellen.

Chef Michael van der Kroft van Tres over andere smaakmakers dan zout

De Buik spreekt smaakmaker Michael van der Kroft, de chef van Restaurant Tres die net een Groene Ster toegekend kreeg van Michelin.