Op 30 oktober krijgt Amsterdam er weer een toffe hotspot bij. Lekker lang tafelen, verrast worden met seizoensgebonden producten en goede kazen. Dat en meer kun je verwachten bij restaurant JA aan de Tweede Jan Steenstraat. De zaak wordt gerund door Julius Busscher en Amy Delorme, J.A. dus. Amy vertelt ons graag meer over het verhaal achter de zaak en de plannen voor dit nieuwe avontuur. En daar zeggen wij natuurlijk géén NEE tegen.
Het stel heeft al een tijdje ervaring in de horeca. Julius kun je bijvoorbeeld kennen van Bak of natuurlijk Jacobsz. Het idee om samen iets te gaan doen, spookte al lang in hun hoofden rond. “We sparden regelmatig over deze dromen onder genot van een glas wijn”, lacht Amy. “Toen dit aanbod voorbij kwam, was het gewoon te mooi om waar te zijn. We moesten het gewoon doen.”
JA voor ambacht

De smaken die uit de keuken van Julius zullen komen zijn niet per se aan één land te binden, maar seizoensproducten gaan wel een heel belangrijke rol spelen. “We gaan zelf naar de boer om te kijken wat er groeit en wat het seizoen te bieden heeft. Daar bedenken we een gerecht omheen”, vertelt Amy. Veel van de gerechten zullen van de Big Green Egg komen, wat goed past bij de stoere stijl van JA en alles is ambachtelijk en huisgemaakt. “Julius gaat zelf het ijs maken dat we bij desserts serveren en bonbons voor bij de koffie. Ook maakt hij zijn eigen zuurdesembrood, dat hij op de Big Green Egg bakt. Hierdoor krijgt het brood een rokerige, krokante buitenkant en wordt ie lekker juicy van binnen”, zegt Amy enthousiast.
'We willen de buurt leren kennen, dan moeten we onszelf ook aan de buurt bloot kunnen geven' Amy Delorme
JA voor de Pijp

“Zelf gaan we veel uit eten en weten we wat we belangrijk vinden. Voorop staat voor ons dat het geen oppervlakkig uitje mag worden: eten, betalen, wegwezen. We willen de buurt leren kennen en onszelf ook aan de buurt blootgeven. De Pijp is een prachtige mix tussen jonge starters en een oudere generatie. Onze intieme zaak zal hopelijk een beetje een buurtfunctie krijgen”, vindt Amy.
JA voor natuurwijnen

En wat is misschien wel gezelliger dan samen eten? Samen drinken! Naast het vaste verrassingsmenu kun je verschillende aperitiefjes of kleine hapjes bestellen. Het menu is ook uit te breiden met een kaasplankje van De Kaaskamer. “We vinden het belangrijk dat iedereen het naar de zin heeft, dus mochten er allergenen of voorkeuren zijn, kun je dat altijd aangeven.” Ook over de dranken is goed nagedacht: Amy heeft een aantal prachtige wijnen uitgezocht van verschillende prijsklasse, zodat er voor ieder iets te proeven is. Op de wijnkaart voeren natuurwijnen de boventoon.
JA tegen ‘aan de keuken’

De afgelopen maanden hebben Julius en Amy veel verbouwd, maar nu komt het einde in zicht. De knusse zaak met ongeveer vierentwintig couverts zal in een karakteristieke Scandinavische stijl zijn; met keramische betonlook tegels, een betonlook werkblad, veel hout en groene planten. De grote houten bar en open keuken zijn vanuit de hele zaak te zien en zijn één geheel dat er tof uit ziet. Zoals Amy het zelf noemt kun je “Zowel aan de bar als ‘aan de keuken’ zitten, bijvoorbeeld als je heel even moet wachten tot je tafeltje klaar is.” Amy en Julius gaan de zaak helemaal met z’n tweeën draaien. Ook opvallend is het toffe, karakteristieke glas in lood raam dat een grote rol speelt in de zaak.
JA, limoncello!

30 oktober gaat restaurant JA open. Je kunt op woensdag tot en met zaterdag reserveren, maar je mag ook gewoon binnen komen lopen. De andere dagen is het gesloten om boerderijen en markten te bezoeken en nieuwe gerechten te bedenken voor het menu van die week. JA zal open zijn tussen 18:30 en 23:00, maar als je na elven nog lekker natafelt met een huisgemaakte limoncello, beloven ze je niet weg te kijken. En tegen zo’n limoncello, zeggen wij natuurlijk volmondig JA!