Guilty pleasure is een interessant onderwerp. Voor iedereen is dat anders. Van hardrockfans die soms stiekem ook even André Hazes draaien, tot Megan Markle die eens vertelde dat haar pleasures french fries en wijn zijn tot een snel sigaretje van ‘gezondheid eten’ goeroe Gwyneth Paltrow. De Buik maakte een rondje langs bloggers en een paar chefs en vroeg naar hun guilty pleasure.
Friet

Fabel Friet heeft niet alleen lange rijen voor de deur maar is voor Simonette Verwoest eigenlijk vanaf dag 1 van opening haar favoriet. ‘Frites staat niet echt mijn wekelijks menu maar zo af en toe een zakje leegeten is toch heel fijn. Ik heb er behoorlijk ‘marktonderzoek’ gedaan maar Fabel heeft echt de lekkerste. Maar dan niet meenemen maar daar eten, de frites zijn zelf gemaakt en, nog belangrijker, hun mayo ook. Daarvoor sta je zonder problemen een kwartiertje in de rij.’
Runstraat 1
Turkse Pizza

Annemeijn Benkirane – Verheij gaat voor de Turkse pizza. ‘Mijn absolute guilty pleasure is de pizza döner van de fenomenale Turkse Bakkerij Basak op de hoek van de Hoofdweg en Jan van Galenstraat en dan voor de kalfsvariant. Bij Basak snappen ze dat de gerolde pizza knapperig moet blijven met smaak zodat het nooit een zompige hap wordt. Een omweg waard.’
Jan van Galenstraat 293-HS
Chocolademousse
Als je de oprichter van de Buik Gijsbregt Brouwer vraagt krijg je natuurlijk niet zomaar een antwoord. Gijsbregt gaat voor een avondvullend guilty pleasure programma. ‘Schuldgevoel bij snaaien heb ik geheel niet, maar ik heb wel een zwak voor troosteten. Maar wel perfect uitgevoerd. Daarbij heb ik dan ook nog eens het probleem dat ik niet kan kiezen. Dus kies voor een compleet diner van eetpleziertjes en start met de mosselen en chorizo bij Lazuur gevolgd door de deep dish pizza van Good Measure en eindig dan met de chocolademousse van Cafe Beurre.’
De Francesinha

De signature chef van ARCA, Henrique Sá Pessoa, met zijn restaurant Alma in Lissabon in het bezit van twee michelinsterren, heeft samen met zijn keukenchef Ricardo Pereira een voorliefde voor de guilty pleasure van Porto, de francesinha. Een soort clubsandwich met kaas en dunne steak ertussen, afgetopt met een spiegelei en veel ‘geheime’ saus. Deze perfecte pre of postkater hap komt met een side van frites en staat zelfs binnenkort op de barkaart van het art’otel, waar ARCA gevestigd is.
Truffel
De Buik blogger Philippine Koburg zegt truffel, mozzarella en parmaham. ‘Loulou Pizza heeft dat allemaal op een pizza. Daar komen de pizza’s uit de houtoven en dat proef je, heerlijk voor een luie avond op de bank.’
Weesperzijde 42A
Döner
De Chef van Lastage, Rogier van Dam heeft ook een geheime liefde voor döner maar dan van Ibo’s aan het Purmerplein. ‘Dat is beslist de beste van Amsterdam’, stelt hij. In de zomer sluipt hij graag het restaurant aan de Geldersekade uit om zich te vergrijpen aan het beste roomijs van de stad in zo’n ordinair plastic bekertje bij IJssalon Van der Linde aan de Nieuwendijk.
Ibo's: Purmerplein 22
IJssalon van der Linde: Nieuwendijk 183
Ham-kaas Croissant

China Choy grijpt na haar sportschool bezoek graag naar de ham-kaas croissant van Bakkerij Simon Meijssen. ‘Heerlijke aanvulling van de calorieën, maar dan wel een lekkere warme croissant op de handige locatie van Meijssen haast naast mijn gym in de Pijp.’
Albert Cuypstraat 78
Bloedworst

Gijs ten Buuren, blogger van de Buik van Amsterdam, heeft vele guilty pleasures. ‘Ik zweerde elke zaterdag bij een warme kroket van Holtkamp, maar daar zijn ze recent mee gestopt. Of bij Eetsalon van Dobben een broodje halfom en eentje met kroket als zondagse lunch. Maar mijn meest recente pleasure is toch de bloedworst sando van Paindemie.’
Van Dobben: Korte Reguliersdwarsstraat 5-7-9
Paindemie: Kinkerstraat 122
Biefstuk

Femke Pruis blogger en in het dagelijkse leven werkzaam in ‘de wijn’ kan zich soms in een guilty moment vergrijpen aan een biefstuk liefst bij Castell. ‘De entrecote daar is mijn echte guilty pleasure met sausjes waarbij het bakje kerriesaus helemaal leeg gaat. En dan een lekker glas rioja erbij, liefst van Marques de Riscal, heerlijk.’
Lijnbaansgracht 254
Macaron

Hans van de Meeberg, de hoofdredacteur van de Buik, heeft eigenlijk net zoals Rogier van Dam een zomer en een winter guilty pleasure. ‘In de winter fiets ik graag even om langs bij het stalletje op het Waterlooplein voor een van de lekkerste loempia’s van Amsterdam. Deze is goed gevuld met kippengehakt en komt met veel saus, maar de hele aanstekelijke lach van de eigenaresse maakt het echt af. Voor de zomer rijd ik eigenlijk te vaak om voor de monster macaron gevuld met ijs bij Linnick op de Amstelveenseweg.’
Amstelveenseweg 75