Bij Gitane in West klopt het allemaal

Niet zo heel vaak komen we een zaak tegen waar we instant verliefd op worden. Bij Gitane van chef Angelo Kremmydas in West klopt het echt allemaal.

19 Jul 2023 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Gitane

Jan Pieter Heijestraat 146, Amsterdam Maaltijd: BrunchOntbijtLunchBorrelenDiner Stadsdeel: West Keuken: InternationaalFrans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Bij Gitane in West klopt het allemaal

Niet zo heel vaak komen we een zaak tegen waar we instant verliefd op worden. Het inmiddels ter ziele Le Coeur was er zo eentje. En nu komen we, heel onverwachts, weer zo’n zaak tegen in West. Bij Gitane van chef Angelo Kremmydas klopt het echt allemaal. 

Ons verhaal van een middag bij Gitane, waar we niet meer weg wilden.

Een potpourri van smaken bij Gitane


De burrata

Gitane betekent zigeunervrouw en slaat op de ‘vrouwelijke’ manier van koken van Angelo Kremmydas die dat combineert met zijn Griekse roots en omzwervingen over verschillende keukenstijlen. Angelo kookte namelijk bij Nacarat van Ron Blaauw, Baut, Maris Piper van Guillaume en Freek en ook nog eens bij NOPI van Yotam Ottolenghi in Londen. 

Dat zijn nogal wat keukens: van de Frans klassieke tot de kruidige keuken van het Midden-Oosten. Al die invloeden zie je terug op de kaart met een klassieker als een côte de boeuf naast een onbekend Libanees gerecht als kubaneh of de loukoumades uit zijn eigen Griekenland als dessert.

Rood en licht


Op de Jan Pieter Heijestraat in West knalt de rode zonwering je vrolijk tegemoet. Gitane heeft het hoekpand waar voorheen Golden Brown zat betrokken. Het pand is door Studio Modijefsky omgetoverd in een lekker lichte zaak met een grote ramen met subtiel glas-in-lood en een rustgevend houten zandkleurig interieur. Met een terras langs het pand waar je heerlijk beschut zit en een fijn entresol binnen. Wat de Buik betreft is de (love)plek is, vooraan de reling met zicht over de hele zaak, ‘the place to be’.

Bekende en onbekende gerechten


De warme gele biet

Er zijn maar liefst zes kaarten. Van (ontbijt) brunch tot nibbles, diner, cocktail en twee wijnkaarten, maar daarover later meer. Wij kwamen een beetje tussen lunch en diner in en kozen voor gerechten die zowel op de nibble, lunch- als dinerkaart staan. De relaxte, maar attente, dames van de bediening (onder leiding van Bas Hazen, die we nog van Maris Piper kennen) brengen gelijk de showstopper van de middag. 

De kubaneh (zie hoofdfoto), een Libanees gerecht wat eigenlijk een soort mix van brioche en breekbrood is. Hier warm geserveerd met tamara, een Griekse crème met forelkuit en gebrande prei. Veel beter kan het voor ons niet starten. Alleen al voor dit gerecht is Gitane een omweg waard. Wat een mooie smaken, zoet - ziltig - rokerig en in balans. 

Daarna volgt de burrata met groene groentes en consommé van tomaat. Die is zeer correct, maar vergeleken met de kubaneh toch een beetje saai. De warme gele biet met een groente beurre blanc en lavas heeft weer de juiste spanning en met walnoot ook nog een fijne crunch. De afsluiter konden we niet laten gaan. Warme ananas van de barbecue met macadamia noten, kokosijs en voor een beetje frisheid wat limoenblad.

Oog voor detail en de buurt


Bij Gitane merk je en zie je dat er oog voor detail is. Alleen al aan de bordjes waarvan een deel speciaal ontworpen en gemaakt is voor de gerechten van Angelo bij een keramische studio in Amersfoort. Maar ook zoiets simpels als de vuilcontainers. Die staan in het zicht vanaf het terras dus de mannen van Gitane hebben er een subtiel mooi schuttinkje omheen geplaatst. Win-win met gelijk een beter uitzicht en het zorgt voor een schonere vuilcontainer.

Het buurtcafé dat elke buurt wil hebben


Ananas toe

Gitane serveert een ander à-la-carte menu met lunch dan met diner met een gemeenschappelijke deler: heel schappelijke, haast on-Amsterdamse, prijzen van €12-15 per gerecht. 

We hebben het plan om elke vier weken een deel van de kaart te wisselen en we serveren bovendien elke dag specials, op basis van het marktaanbod.Angelo Kremmydas

Angelo is zelf een fervent liefhebben van natuurwijn, maar dan die van de toegankelijke soort. De verhouding hier is zo’n 70% natuur en 30% conventionele wijnen. Die vind je op twee wijnkaarten, de normale kaart met ook wijnen per glas die starten vanaf zo’n 6 euro en een speciaal boekje met inbreng uit Angelo’s privécollectie. 

De cocktail- en ginkaart is uitgebreid en er zijn zelfs zo’n 20 verschillende bieren op fles en tap. Opvallend is de vrij grote ‘No&Low’ (alcohol) sectie op de kaart. Dus voor ieder wat wils, we zagen op het terras het bewijs: twee oudere dames genoten van een derde IJ-wit terwijl aan de tafel ernaast een jong stel het uitgebreide natuurwijn assortiment ‘verkende’. 

Kijk dit is de buurtzaak zoals elke buurt graag wil hebben.


De keurig weggewerkte containers naast het terras van Gitane

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

Twee jaar Selva en Sonora: een grote familie waar je bij wil horen

Zo vierde Selva en Sonora, gevestigd in nhow Amsterdam RAI, hun 2e verjaardag: eten om te delen, live muziek, cocktails en een geheime speakeasy.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: september 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.