Bordjes en glaasjes delen bij wijn bar & restaurant Compartir

Compartir is een gezellige wijnbar/restaurant in de Spaarndammerstraat. Een toegankelijke zaak waar je veel goede gerechtjes en natuurwijnen kunt proeven.

13 Mrt 2024 Gijs ten Buuren

blogger Strateeg bij een Amsterdams communicatiebureau en door zijn liefde voor lekker eten vaak in de Amsterdamse horeca te vinden.

Bordjes en glaasjes delen bij wijn bar & restaurant Compartir

Joey doesn’t share food! Mensen bekend met de sitcom Friends herkennen de uitspraak waarschijnlijk wel. Zijn opvatting omtrent ‘shared dining’ lijkt in ieder geval steeds breder gedragen te worden: mensen willen weer vaker hun eigen bord. Op deze plek willen we echter een lans breken voor het delen van gerechtjes. Het houdt de horeca namelijk betaalbaar, er is meer te proeven én er blijft meer plek over voor de wijn. En dat is bij een wijnzaak als Compartir wel zo handig.

​Wijnbar en Restaurant


We zijn in de Spaarndammerstraat op de hoek tegenover Café de Walvis. In dit door het Westerpark beschermde stukje Amsterdam zit Compartir. Een bar en restaurant in één, met de nadruk op wijn. De categorie die we inmiddels restobar noemen. 

Compartir is Spaans voor delen, maar dat betekent niet dat de kaart per se Spaans is. Bij binnenkomst wordt er wat desem en Marmite boter klaargezet met wat gedroogde ham van scharrelvarkens uit Amsterdam Noord. Geen van dit allen komt dus uit Spanje, maar weinig dingen zijn zo verleidelijk als luchtige geklopte boter, vers brood en ham.

​Rauwe schelvis met shiso


We starten met een mooi stuk eikhaas in amandelcrème, met cordyceps (oranje sliert paddenstoeltjes), viseitjes en gefrituurde kappertjes. Gevolgd door rauwe schelvis en shisoblad in een bouillon van garnaal. Het beste gerecht van de avond. Het is fris en ziltig. Echt een verkwikkend bord. 

Vervolgens proeven we kokkels met inktvis en nduja, smeerbare worst uit Calabrië. De inktvis is goed bereid, op zichzelf al een kunst. Beide zijn een goede begeleider van de pittige Italiaanse worst die bij hitte veranderd in een smeuïge saus.

​Beau Beaujolais


Dan de wijn. Compartir heeft een uitgebreide kaart met primair natuurwijnen. Niet allemaal per glas te bestellen, maar er staat vaak een heleboel open. We proeven er een aantal, zoals een friszure witte Beaujolais gemaakt van chardonnay die goed past bij van bij de gefrituurde kip met bieslook mayonaise. Met z’n dunne crispy jasje en sappige vlees een lekkere en functionele snack tijdens het proeven van wijn. 

Hetzelfde wijnhuis zagen we overigens terug als begeleider bij de kaas. Maar dan in de klassieke rode uitvoering. Die frisse rode Beaujolais van de gamaydruif paste namelijk prima bij de kaas.

​Kaas en dat toetje of andersom?


We eindigen dus een soort van Frans, want kaas vóór het toetje. Een licht plankje bestaande uit onder andere Nederlandse wit schimmel genaamd Fransje en een roodflora Fiore.

 Het dessert bestaat uit rozemarijn-ijs met bloedsinaasappelcake. Een kruidig fris ijsje met sappig stukje cake. Perfect om te delen zo aan het einde van de avond. Een paar hapjes doen je opgewerkt vertrekken of nog een extra glaasje bestellen.

​Van daghap tot datenight

Compartir is zo’n plek die past bij een daghap dinsdag tot een date in het weekend. Er wordt gewoon goed gekookt. Daarmee is het ook een zaak enigszins symbool staat voor de ontwikkeling die Amsterdam heeft doorgemaakt met de restobars als het gaat om de combinatie van prima eten en lekker (wijn)drinken. Het aanbod toegankelijke kwaliteit is enorm. Je mag er weliswaar af en toe bordje delen, maar de wijn wordt gelukkig nog steeds individueel uitgeschonken.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Jollof Club organiseert een tijdelijk feestje voor je zintuigen bij Lotti’s

Proef West-Afrikaanse smaken bij de Jollof Club in Lotti’s, Hoxton Hotel Amsterdam – verfijnde jollof en meer, tot half september beschikbaar.

Speakeasy? Ventuno gaat voor luid

Ventuno skybar in Amsterdam: luxe cocktails, spectaculair uitzicht en theatrale presentaties op de 21e verdieping van Ruby Emma Hotel.

7 x lekker eten en genieten van SAIL 2025

7x lekker eten & top uitzicht tijdens SAIL 2025: van fine dining tot relaxte terrassen met zicht op tallships. Ontdek hier de beste plekken!