Edel by Dennis: hoogwaardig zoals je gewend bent, maar dan toegankelijk voor iedereen

Dennis Huwaë nam vorig jaar het restaurant in Het Sieraad over en startte er Edel by Dennis. Eten op hoog niveau, maar wel toegankelijk.

11 Aug 2020 Iris van Seben

blogger Freelance content marketeer, redacteur en parttime wijn- en kaascriticus. Probeert mooie wijnen te verzamelen in haar kast om te drinken op speciale gelegenheden, maar drinkt ze altijd direct op want iedere dag is speciaal.

Edel by Dennis: hoogwaardig zoals je gewend bent, maar dan toegankelijk voor iedereen

Dennis Huwaë, chef en eigenaar van Restaurant Daalder in de Amsterdamse Jordaan, startte vorig jaar elders een tweede restaurant: in gebouw Het Sieraad aan de Postjesweg om precies te zijn. Met ‘Edel by Dennis’ wil hij blijven innoveren, experimenteren en buiten de lijntjes kleuren. Resultaat? Eten op hoog niveau, maar wel toegankelijk(er) maken voor iedereen. Wat het geheime ingrediënt van Dennis is, lees je hier.

Edel by Dennis 


Bij Edel staan er zo’n 70 verschillende couverts op de kaart. Het is geen fine dining zoals Daalder, daar is het hier veel te groot voor en dat past ook niet bij het gebouw. Bij aankomst valt direct op dat het enorme terras aan het water een goede beurt heeft gehad. Voorheen zat je hier ook prima aan het water, maar nu waan je jezelf echt weg uit de drukke stad. Door de bamboe en andere natuurlijke elementen en lampjes oogt het nogal Balinees. Op de vraag of je hier ook aan kan leggen met je boot, antwoordt Sharon, general manager, dat dit zeker mogelijk is. Mocht je dus een boot hebben, en je wilt deze vakantie je toch nog even weg wanen, weet je waar je moet zijn… 

Bubbels en oesters 


Bij binnenkomst worden we vriendelijk ontvangen door Rosalie die onze jassen in ontvangst neemt en ons door het gebouw, langs de kleurrijke muren met street art van de New Yorkse kunstenaar Elle, naar onze plek aan het raam verwijst. “Kan ik jullie een bubbeltje aanbieden om mee te beginnen?” We kijken elkaar aan “Het is twee uur. Ja, lekker! Doe maar!” Als Rosalie terugkomt gelopen en ons vertelt over de bubbels die ook uitstekend samengaan met ons eerste gerecht op basis van tonijn, avocado, watermeloen, limoen en jalapeño, vragen wij ons af of Rosalie mee is gekomen vanuit Daalder. De hoogwaardige service die je bij Daalder hebt, ervaren wij hier ook direct bij Edel. “Ja, dat klopt. Ik werk ook bij Daalder en ben daarnaast sommelier.” Eerlijk is eerlijk, als iemand ons dan ook nog kan adviseren in wijn-pairing en ons mee kan nemen achter het verhaal van verschillende wijnen, heb je bij ons toch wel een streepje voor. Voordat we beginnen met het viergangen verrassingsmenu van de chef, starten we toch eerst met oesters. Dit is voor ons weer de eerste keer lunchen nu de deuren weer open zijn sinds corona. Hoe dit beter te vieren dan met de klassieke combinatie van cava en oesters?  

Meer gangen menu 


Je kan het hier zo duur maken als je zelf wilt en kiezen voor een drie-, vier-, vijf- of zelfs zesgangenmenu als lunch of avondeten. Wat je dan eet, kan per dag verschillen. “Het is maar net waar zijn creativiteit hem brengt die dag”, vertelt Rosalie. Voor een driegangen chefs menu betaal je €37,50 en voor zes gangen €59,-. Iets minder de behoefte om je te laten verrassen? Je kan er ook voor kiezen om een gerecht te delen (of natuurlijk helemaal voor jezelf te houden) en je kan kiezen uit een ruim assortiment wijnen. Prijzen variëren tussen de twaalf en tweeëndertig euro per persoon. “Maar als je alleen voor de disco frites met rendang kroketjes komt bijvoorbeeld, kan dit ook gewoon hoor”, wordt verteld. 

Polonaise van smaak en structuur 

Als de tartaar van tonijn wordt geserveerd, zijn wij blij verrast. Dennis krijgt het ook bij Edel voor elkaar om met elke hap een polonaise van smaak en structuur te creëren in je mond: van zoet, zuur, bitter en zout tot zacht en knapperig. Alles komt voorbij in werkelijk één gerecht, éen hap.  


Het tweede gerecht, de tarte flambée met prei, reblochan, crème cru en paddenstoelen op een blaadje van ijsbergsla. De paddenstoelen zijn wat zout, waardoor het mooie gerecht wat van z’n balans verliest. Het gerecht overtopt het eerste gerecht niet, maar is eveneens smaakvol. Het derde gerecht is een mals stuk bief met een zwarte Thaise jus, uiencompote en mousseline. Zelf had ik dit nooit uitgekozen, maar zelfs al ben je geen vleeskenner, kun je zien, voelen, proeven en ruiken dat dit een goed en mals stuk vlees is.  


Bij het laatste gerecht willen we graag even stilstaan voor het volgende: zie je ‘sexy aardbeien’ op de kaart staan? Kies deze dan als dessert, je zal geen spijt krijgen. Dennis heeft aardbeien hier tot een kunst verheven. Aardbeien als crème, ijs, fudge en ingedroogd als snoep. Wij verbaasden ons dat een aardbei zo veelzijdig kan zijn. Dit gerecht wordt geserveerd met een scheutje huisgemaakte vlierbloesemsiroop en limoen en een crumble. Drink hierbij de dessertwijn ‘Montgilet’ en je middag kan niet meer stuk.  


Als wij voldaan, aardig wat uurtjes verder, aan Sharon onze jassen vragen, laat zij weten dat ze momenteel bezig zijn met een derde restaurant. Ze wil hier niet te veel over los laten, maar dat Dennis de juiste ingrediënten heeft gevonden om ook hier een succes van te maken, moge duidelijk zijn.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
5x lekker eten & drinken in en om Lucca

5x eten & drinken in en om Lucca: van top pizza en moderne Italiaanse cuisine tot natuurwijnbars en een bistecca bij de slager.

Bolenius zit nu eindelijk op de plek waar het hoort

Bolenius in Amsterdam verhuisde naar Rembrandtpark: groentegerechten, Dutch Cuisine en een groen terras maken dit restaurant helemaal compleet.

Café Conrad, een gezellig buurtcafé om de hoek bij het Vondelpark

Café Conrad: gezellig buurtcafé naast het Vondelpark met terras, lokaal eten, spelletjesavonden en een warme huiskamersfeer.