Kaagman & Kortekaas is compleet vernieuwd

Kaagman & Kortekaas aan de Sint Nicolaasstraat heeft een complete make-over gehad. De Buik nam een kijkje, een hapje en kreeg een rondleiding.

25 Sep 2025 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Kaagman & Kortekaas is compleet vernieuwd

Na een lange verbouwing en een tijdelijke verhuizing naar Artis zijn de mannen van Kaagman & Kortekaas weer terug op hun oude nest. Het restaurant aan de Sint Nicolaasstraat in het centrum heeft een complete make-over gehad. De Buik nam een kijkje, een hapje en kreeg een rondleiding.

​Naar Artis en terug

Begin van het jaar was het zover, de grote verbouwing van K&K startte. Eigenlijk was het plan dat in 2019 te doen, maar ja toen strooide een virusje roet in het eten. Er was weer wat vet op de botten en eindelijk konden ze beginnen. De verbouwing werd groter dan het oorspronkelijke plan. Zo’n beetje het hele restaurant werd aangepakt inclusief een extra uitgraving in de kelder. 

In de tussentijd, tijdens de verbouwing gaat de verkoop gewoon door, opende tegenover Artis in Birdhouse het tijdelijk Café Kanard. Waar we met veel genoegen nog steeds van Chiel’s gerechten, Bram’s wijnen en zelfs de vermaarde K&K sfeer konden genieten (lees hier ons verhaal van begin dit jaar).

​Helemaal nieuw met dezelfde vertrouwde sfeer

Gelukkig zit het met die fijne sfeer ook in het vernieuwde K&K wel goed. Bij binnenkomst word je nog steeds hartelijk ontvangen. Het geheel voelt veel ruimer, lichter en prettiger. Dat merk je aan iedereen. Van bediening tot keuken, iedereen is blij met de extra ruimte. 

Gelukkig mocht de opgezette fazant ook blijven en worden we door Bram naar pole position aan de grote eetbar, die de open keuken omsluit, geleid. Waar we zo’n beetje op de handen van chef Chiel kunnen kijken. Gezellig.

​Eerste dag van het nieuwe menu

We treffen het: het is de eerste dag van het nieuwe menu en de keuken moet vol aan de bak. Het begint met twee amuses en een glas lekkere bubbels. Wat wordt Crémant toch mooi gemaakt tegenwoordig. 

Daarna komt, wat later bleek, de winnaar van de avond. Een flinterdunne tartelette met paddenstoelen. Dat bleek zo’n beetje het hele paddenstoelen assortiment van nu te zijn. Van gebakken en gemarineerde eekhoorntjesbrood tot dun gesneden kastanje paddenstoelen met daarop een poeder van trompette de la mort. Daartussen zat nog een crème van blauwe geitenkaas en een schuim van geitenyoghurt. Dit eten met bestek is kansloos dus maar voorzichtig vanuit de losse hand genoten. Geweldig gerecht.

​De kabeljauwmaag kan nu ook van de bucketlist

De volgende is de in de oven geroosterde mergpijp. Die kennen we, een chef's favorite, maar dan meestal over de lengte gespleten en gevuld met merg en wat additioneel’s. Bij K&K maken ze er een heel spannend gerecht van. Hier is de mergpijp niet gespleten maar wordt gevuld met gekonfijte kabeljauwmaagjes, stukje Granny Smith, aardappelkaantjes en geserveerd in een sauce Normande met basilicumolie. 

Om het pielen te vergemakkelijken krijg je er een mini lepeltje bij geserveerd zodat je alles en ook echt alles eruit kunt lepelen. Tip: vraag wat extra brood want de saus is veel te lekker om terug te geven aan de keuken.

​Natuurlijk eend

Zeg je Kaagman & Kortekaas, dan verwachten we altijd eend. En ook nu werden we niet teleurgesteld. Als eerste van een tweeluik komen er twee forse ravioli’s van saliedeeg gevuld met gekonfijte eendenbout en ricotta op tafel. 

Daar stopt het niet, want erbij liggen Hollandse scheermessen met jalapeño boter. Heerlijk gerecht waarbij zelfs subtiele smaak van de scheermessen overeind blijft en je toch nog een klein pepertje in de ‘afdronk’ proeft. Niks meer aan doen was ons advies. 

Deel twee is stukje gesneden eendenborst, die voor ons neus tot in perfectie op het karkas werd gegaard. Met als gezelschap een kletskop van aardpeer met wat sinaasappel en daar bovenop een ijskoude tartaar van langoustine. Natuurlijk met een jus van al dat lekkers, waar je naast de sinaasappel een toefje kaneel in terug proeft.

​Wijnkamers om van te smullen

We hebben het eigenlijk alleen over het eten gehad. Niet geheel onbelangrijk in een restaurant. Maar dan gaan we voorbij aan de nieuwe mogelijkheden van gastheer, sommelier en wijnliefhebber Bram Kortekaas. Chiel heeft een ruimere keuken en ook Bram is er fors op vooruit gegaan. De kelder is fors uitgegraven en daarmee zijn een patisserie keuken maar ook twee geklimatiseerde wijnkamers en een zeer gezellige ‘private’ dining tafel met uitzicht op de wijnen gecreëerd. Fijne plek voor een feestje met een man of tien.

Jura op dronk

Bram kan nu eindelijk al zijn schatten en nu nog meer huisvesten. Hij verraste ons aan tafel met een mooi gerijpte Jura-blend van chardonnay en savignin uit 2018 van Jerome Arnoux. Een feestje. Sowieso is het voor de wijn-, en zeker ook voor de Jura-liefhebber dik genieten bij K&K. Betaalbaar, ook de dikkere flessen en veel op dronk. Daar wordt niet alleen Bram heel blij van maar wij als gasten ook.

​Nog veel meer

Alles was zo overdadig fijn dat het ons niet lukte om er nog even een portie kaas bij te proppen. Daar komen we graag eens voor terug, want de kaaskast ziet er echt geweldig uit. Met recht kunnen we wel stellen dat Kaagman & Kortekaas helemaal toekomstklaar is, en misschien wel nog fijner is geworden.

Hoofdfoto: Chantal Arnts

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De titelstrijd voor de Amsterdamse Favoriete Nieuwkomer van 2025 gaat van start!

Wie wordt de Favoriete Nieuwkomer 2025 van de Buik van Amsterdam? Dat is aan jou! Bekijk hier de lijst met genomineerden voor 2025.

Dit wil je niet missen: lees hier alles over editie 3 van de Buik Magazine

De 3e editie van de Buik Magazine is gelanceerd en we praten je bij over deze superdikke glossy vol mooie verhalen over de foodcultuur in onze vier steden.

In de rollercoaster van Roest

Jef van den Hout en Maarten de Vries zijn na De Willem aan een nieuwe uitdaging begonnen met Roest. De Buik spreekt ze over hun ervaringen en plannen.