Kaagman & Kortekaas is compleet vernieuwd

Kaagman & Kortekaas aan de Sint Nicolaasstraat heeft een complete make-over gehad. De Buik nam een kijkje, een hapje en kreeg een rondleiding.

25 Sep 2025 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Kaagman & Kortekaas is compleet vernieuwd

Na een lange verbouwing en een tijdelijke verhuizing naar Artis zijn de mannen van Kaagman & Kortekaas weer terug op hun oude nest. Het restaurant aan de Sint Nicolaasstraat in het centrum heeft een complete make-over gehad. De Buik nam een kijkje, een hapje en kreeg een rondleiding.

​Naar Artis en terug

Begin van het jaar was het zover, de grote verbouwing van K&K startte. Eigenlijk was het plan dat in 2019 te doen, maar ja toen strooide een virusje roet in het eten. Er was weer wat vet op de botten en eindelijk konden ze beginnen. De verbouwing werd groter dan het oorspronkelijke plan. Zo’n beetje het hele restaurant werd aangepakt inclusief een extra uitgraving in de kelder. 

In de tussentijd, tijdens de verbouwing gaat de verkoop gewoon door, opende tegenover Artis in Birdhouse het tijdelijk Café Kanard. Waar we met veel genoegen nog steeds van Chiel’s gerechten, Bram’s wijnen en zelfs de vermaarde K&K sfeer konden genieten (lees hier ons verhaal van begin dit jaar).

​Helemaal nieuw met dezelfde vertrouwde sfeer

Gelukkig zit het met die fijne sfeer ook in het vernieuwde K&K wel goed. Bij binnenkomst word je nog steeds hartelijk ontvangen. Het geheel voelt veel ruimer, lichter en prettiger. Dat merk je aan iedereen. Van bediening tot keuken, iedereen is blij met de extra ruimte. 

Gelukkig mocht de opgezette fazant ook blijven en worden we door Bram naar pole position aan de grote eetbar, die de open keuken omsluit, geleid. Waar we zo’n beetje op de handen van chef Chiel kunnen kijken. Gezellig.

​Eerste dag van het nieuwe menu

We treffen het: het is de eerste dag van het nieuwe menu en de keuken moet vol aan de bak. Het begint met twee amuses en een glas lekkere bubbels. Wat wordt Crémant toch mooi gemaakt tegenwoordig. 

Daarna komt, wat later bleek, de winnaar van de avond. Een flinterdunne tartelette met paddenstoelen. Dat bleek zo’n beetje het hele paddenstoelen assortiment van nu te zijn. Van gebakken en gemarineerde eekhoorntjesbrood tot dun gesneden kastanje paddenstoelen met daarop een poeder van trompette de la mort. Daartussen zat nog een crème van blauwe geitenkaas en een schuim van geitenyoghurt. Dit eten met bestek is kansloos dus maar voorzichtig vanuit de losse hand genoten. Geweldig gerecht.

​De kabeljauwmaag kan nu ook van de bucketlist

De volgende is de in de oven geroosterde mergpijp. Die kennen we, een chef's favorite, maar dan meestal over de lengte gespleten en gevuld met merg en wat additioneel’s. Bij K&K maken ze er een heel spannend gerecht van. Hier is de mergpijp niet gespleten maar wordt gevuld met gekonfijte kabeljauwmaagjes, stukje Granny Smith, aardappelkaantjes en geserveerd in een sauce Normande met basilicumolie. 

Om het pielen te vergemakkelijken krijg je er een mini lepeltje bij geserveerd zodat je alles en ook echt alles eruit kunt lepelen. Tip: vraag wat extra brood want de saus is veel te lekker om terug te geven aan de keuken.

​Natuurlijk eend

Zeg je Kaagman & Kortekaas, dan verwachten we altijd eend. En ook nu werden we niet teleurgesteld. Als eerste van een tweeluik komen er twee forse ravioli’s van saliedeeg gevuld met gekonfijte eendenbout en ricotta op tafel. 

Daar stopt het niet, want erbij liggen Hollandse scheermessen met jalapeño boter. Heerlijk gerecht waarbij zelfs subtiele smaak van de scheermessen overeind blijft en je toch nog een klein pepertje in de ‘afdronk’ proeft. Niks meer aan doen was ons advies. 

Deel twee is stukje gesneden eendenborst, die voor ons neus tot in perfectie op het karkas werd gegaard. Met als gezelschap een kletskop van aardpeer met wat sinaasappel en daar bovenop een ijskoude tartaar van langoustine. Natuurlijk met een jus van al dat lekkers, waar je naast de sinaasappel een toefje kaneel in terug proeft.

Hoofdfoto: Chantal Arnts

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
BAK: een bak duurzaam geluk

BAK aan de Oude Houthaven verrast met lunch én uitzicht op het IJ. Verfijnde gerechten, fijne wijnen en vriendelijk personeel maken de middag compleet.

Roef

Roef, de nieuwe ongedwongen gezellige bar aan de Middenweg. Je kan hier zelf je kaasplank samenstellen of verschillende gerechtjes delen.

Dit zijn de leukste zaken volgens de Buik waar je drie gangen eet voor onder de 40 euro

De Buik zet tien Amsterdamse zaken op een rij waar je drie gangen voor onder de veertig euro kunt bestellen. Soms lukt dat makkelijk, soms is het puzzelen.