Verrassend alcoholvrij bij Coulisse

De Buik ging aan tafel bij het stijlvolle restaurant Coulisse aan de Oostenburgergracht. De gerechten en de non-alcoholische drankenpairing waren indrukwekkend.

2 Jul 2024 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Verrassend alcoholvrij bij Coulisse

Dat Coulisse een fijne zaak is dat wisten we wel bij de Buik. Bij ons laatste bezoek aan het restaurant in het oude New Werktheater aan de Oostenburgergracht waren we onder de indruk van de volwassenheid en de balans in het menu en misschien nog wel meer van de bijpassende zelfgemaakte sappen in het alcoholvrije arrangement.

​Binnen of buiten


We hadden geluk. Het was een heel mooie middag en we arriveerden wat vroeg zodat er nog voldoende keuze uit de tafels was. ‘Binnen of buiten, als je buiten kiest mag je later op de avond niet meer naar binnen’, vertelde de ietwat strenge dame die de ontvangst deed. Wij kozen natuurlijk voor buiten met de gedachte ‘het is nu lekker, we hebben een trui en hoe het straks loopt straks zien we wel.’

​Statig en relaxed tegelijk


Buiten zit je tegenwoordig, door verbreding van de stoep, heerlijk ruim en rustig. Binnen is eigenlijk een must. Het interieur van Coulisse is indrukwekkend. De pilaren en brede trappen aan de zijkanten laten je geloven dat er elk moment een diva naar beneden schrijdt. 

Het interieur is tijdloos met bijzondere moderne kunst. Het doorkijkje naar de private dining en keuken is leuk. Beste plekken vinden wij naast de trappen of een van de twee tafels boven aan de trap. Met zicht over de hele eetzaal.

​Asperge amuse


Snel belanden er twee amuses op tafel. Eén sprong er echt uit. Een aspic (drilpudding) van gevogelte bouillon met julienne (= langwerpig dungesneden) witte asperge een toefje crème fraîche met daarop een flinke dot kaviaar. Een vondst in textuur en smaakcombinaties.

​Seizoen bepaalt


Eerst de witte asperge en dan komt een volgend seizoensproduct: rabarber, als onderdeel van het eerste echte gerecht. In ceviche-stijl met een langoustine gegaard in sap van duindoornbos met het zuurtje van stukjes rauwe rabarber, verse doperwt en een drupje chili-olie. 

Het volgende bordje is een ultiem stijlvol comfortfood gerecht. Licht gegaard morilles gevuld met duxelles (van paddenstoel), wat gepekelde eierdooier, olie van lavas en geitenboter. De borden laten zich prima schoonvegen met het fantastische brood van BAK, verslavend. 

Het hoofdgerecht, parelhoen, komt bij Coulisse verdeeld over twee bordjes. Allereerst de spannende combi van de dij van de hoen op een bedje van kool met shizo, anijszwam, abrikoos chutney en sesam. Misschien net even te rood maar een bijzondere smaakcombi waarbij de abrikoos en hoen de show stelen. 

Het tweede bordje is de borst van de hoen vermomd als schnitzel. Wat een fijn gerecht. Sterren comfortfood op een streetfood manier gepresenteerd op een aardappel flatbread met koriander.

​Alcoholvrij voor het wijnarrangement


Over de wijnkeuze van Coulisse niets anders dan lof. De wijnen, die starten bij 9 euro per glas, passen prima bij de gerechten, maar de verrassing van de avond voor de Buik was toch wel de non-alcoholische drankenpairing. Die moet je wel even vooraf bestellen, want de sappen worden op bestelling vers gemaakt en samengesteld. Je valt daar van de ene in de andere smakelijke verrassing. 

Van een coldbrew van Lapsang Souchong thee met kardemonolie en lavas tot een sap van aalbes met vijgenblad en jasmijn. En laat dat arrangement nu ook nog eens significant goedkoper zijn dan het wijnarrangement. Kortom: zelfs wij als wijnliefhebbers weten het dan wel.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Happy de Peps(y)

Met een uitgebreide kaart, meer dan 60 gerechten, laat de Spaanse wijn- & eetbar Peps zien dat ze niet snel van plan zijn om weer te vertrekken.

5 x even een biljartje en een hapje en/of drankje doen

5 plekken om nog heerlijk ouderwets te biljarten, en een lekker hapje te eten.

Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.