De 7 best gelezen verhalen na een jaar de Buik van Den Haag

In juni 2023 kwam de Buik naar Den Haag. Een jaar later maken we de balans op: dit zijn de 7 best gelezen verhalen op de Buik van Den Haag.

11 Jun 2024 Jelle van der Meulen

blogger Culinair journalist en voormalig kok

De 7 best gelezen verhalen na een jaar de Buik van Den Haag

Na jarenlang naam te hebben gemaakt in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht kwam de Buik in juni 2023 naar Den Haag. Hoog tijd, natuurlijk: in Den Haag zitten meer goede restaurants dan je wellicht zou vermoeden. Inmiddels zijn we een jaar verder en maken we de balans op. Welke verhalen lezen mensen graag over eten en drinken in Den Haag?

Indisch eten in Den Haag​


De Tong Tong Fair werd afgelast, de afgelopen jaren sloten een paar illustere Indische restaurants, maar de Indische keuken is in Den Haag nog altijd razend populair. Zowel de laatste overgebleven Indische instituten als meer vernieuwende zaken doen het gewoon goed in Den Haag. Onze lijst met Indische toppers (die we recent nog hebben bijgewerkt) is met afstand ons meest gelezen artikel.

Foto + hoofdfoto: Casper van Dort

Sumatraans smullen met pit


In het verlengde van onze lijst met goede Indische restaurants scoorde Waroeng Padang Lapek hoog. Dit Sumatraanse restaurant in de Schoolstraat is sinds de opening in 2019 – en de verhuizing naar een groter pand twee jaar later – enorm in trek. Niet gek: je hoeft maar de nasi padang komplit te proeven en je komt smaken en texturen tegen die bepaald niet op de gemiddelde rijsttafel liggen. Sumatraans laat zich kenmerken door veel pit, veel vlees en veel kokosromig vet: dus precies dat kregen we bij Waroeng Padang Lapek.

Aziatisch snacken en bunkeren in Chinatown


Lang niet alle Hagenaren realiseren zich wat voor een culinaire schatten te vinden zijn in Chinatown. Chinese bakkers, goede sushi, Vietnamese spring rolls, hot pot, Indische rendang, dim-sum: het houdt niet op. Maar je moet wel weten waar je wezen moet: sommige Aziatische zaken in Chinatown zijn wereldberoemd in Den Haag, andere loop je meestal gedachteloos voorbij. Maar ook daar loont het om binnen te stappen. De Buik tipt negen adresjes in Chinatown, van oude bekenden tot spannende nieuwkomers.

Wijn, wijn en nog eens wijn


Natuurlijk houden we in Den Haag van een goed glas wijn, in allerlei soorten en maten. Onze wijnkenner zette tien fijne wijnbars op een rijtje, en dat bleek voor veel lezers precies wat ze zochten. Natuurwijn is in Den Haag nog steeds niet echt doorgebroken, maar de tien zaken op de lijst laten zien dat er een mooi, divers aanbod is, verspreid door de stad.

Nieuw in de stad


Weinig veranderd dus, in al die jaren, met Indisch eten nog altijd op een. Maar gelukkig zijn culinaire liefhebbers in Den Haag ook geïnteresseerd in het nieuws dat de stad te bieden heeft. Ons overzicht met nieuwe restaurants in 2023 was een van de uitschieters, waarbij de nieuwtjes over speak-easy bar Dorian en restaurant Buza op het Valkenbosplein het in het bijzonder goed deden. Niet onbegrijpelijk, want hoe graag we ook willen, er moet in Den Haag nog een hoop gebeuren, willen we echt meegaan in de culinaire vaart der volkeren. Met ieder nieuw zaakje hopen Haagse liefhebbers dan ook dat dit een nieuwe topper in wording is.

Foto: Casper van Dort

Smörgåstårta en kanelbullen bij Norvolk


We maken een hoop verhalen over restaurants, maar eentje sprong eruit qua populariteit: Norvolk. In dit bakkerscafé kun je Zweedse lekkernijen eten, zoals smörgåstårta (sandwichtaart), fika (een soort high tea) en natuurlijk kanelbullens, de Zweedse cinnamon buns. Lekkere gerechten uit een ons niet zo bekende keuken dus, waar een bezoekje aan Norvolk verandering in kan brengen.

Koffie en kids


Een plek waar je lekker koffie kunt drinken, terwijl je kind rustig aan het spelen is in een speelhoek of -tuin: daar bleek een hoop behoefte aan. Een van onze redacteuren, zelf een jonge moeder, zocht al tijden naar dit soort plekken en maakte er voor de Buik een mooi lijstje van.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Eva Wijma doet bij De Zoute Kater waar ze zin in heeft

De Buik gaat in gesprek met jonge, veelbelovende Haagse chefs. In deel twee Eva Wijma, de jonge chef en eigenaar van De Zoute Kater in de Zoutmanstraat.

Vier jonge musketiers geven Rijswijk de flair van Parijs

De Buik ging langs bij all-day restobar Harvey in Rijswijk, opgericht door vier jonge musketiers met lef, vakkennis en een flinke portie enthousiasme.

Houbolt: een nieuwe plek waar eenvoud weer bijzonder smaakt

De Buik spreekt met Daan van Munster, die samen met Edmée van Zwieten de Blom restaurant Houbolt opent: een plek waar eenvoud weer bijzonder smaakt.