We hadden deze week twee klappers. In beide gevallen betrof het nieuwe zaken in het Witte de With-kwartier: Lola en Ter Marsch Café. Daarnaast namen we een voorproefje van het festival Verborgen Stegen in Schiedam en keken we vooruit naar het bijzondere evenement in de Rozentuin tijdens RotterdamseKost. We namen een klein uitje naar Berkel om Oostenrijks te eten bij Edelweiss. Het mooist was misschien wel het beklimmen van het Schieblock om bezoek te gaan bij de Rotterdamse Dakakker. Vandaag is Friendly Fire, ook dat valt nog precies in deze week.
Café Ter Marsch

Stilletjes opende Café Ter Marsch haar deuren. De grote zus van Ter Marsch & Co (met vestigingen in Rotterdam, op de Witte de With-straat en in Amsterdam), zit aan het eind van de Witte de With-straat, naast Wagamama. Hier niet de beroemde burger van Ter Marsch, maar kip van de houtovengrill, lekkere kleine gerechtjes en vooral borrelen.
Lola

Ook in het Witte de With-kwartier, maar net niet op de Witte de With-straat zelf opende Lola Bar & Kitchen. Het rijtje waar Lola zit, met buren als Dertien, Gusto en Hopper, wordt zo langzaam de nieuwe culinaire hoofdstraat van Rotterdam. Lola kiest voor een kleine Spaanse kaart met eenvoudig maar goed eten en heeft een gigantisch terras waar het fijn sangria drinken is.
Friendly Fire

Op zondag 4 september vindt Friendly Fire plaats, een culinaire nazomerse BBQ met een trits aan topchefs uit Rotterdam. Van Jim de Jong, Pepijn Schmeink, Marnix Benschop en DJ Wooldrik tot Charlotte Damen, Sander Hensen en Matt Venema en Job Pattinasarany. IJs van de IJsboutique, live muziek, DJ's en veel activiteiten voor de kinderen maken dit spektakel af. Het blijft droog volgens de weersvoorspellingen. Check Facebook voor de laatste updates.
Dakakker

Een serie waar we trots op zijn bij De Buik: we onderzoeken waar al het lekkere Rotterdamse eten nu eigenlijk vandaan komt. Deze week klommen we naar het dak van het Schieblock en gingen we op bezoek bij de Dakakker. Zo veel groen midden in de stad is een lust voor het oog en voor de smaak, een van de redenen dat onder meer Jim de Jong en DJ Wooldrik er graag komen voor groenten, fruit, kruiden en bloemen.
Brasserie Edelweiss

Goed Oostenrijks eten, dat doe je in Berkel. De meeste mensen kennen Brasserie Edelweiss vooral van het gigantische terras, maar het is de moeite waard om de Oostenrijkse keuken eens uit te proberen. Dat kan natuurlijk ook op het terras. Wij proefden onder meer de schnitzel en de apfelstrudel, maar er is ook kaasfondue en weten jullie wat grammelschmalz is?
Rozentuin Diner en Verborgen Stegen

Afsluitend nog twee evenementen die in september in het verschiet liggen. Verborgen Stegen in Schiedam (echt het is maar een kwartier fietsen vanaf Rotterdam CS) heeft dit jaar als thema Food & Art. Dat betekent eten uit Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Maassluis op bijzondere plekken in Schiedam. Verborgen Stegen vindt plaats op 10-11 en 17-18 september. Het Rozentuin Diner vindt plaats op een minstens even spectaculaire plek: de rozentuin achter Museum Boijmans van Beuningen. Maar liefst twintig Rotterdamse chefs koken er back-to-back op vrijdag en zaterdag voor slechts 150 personen. Het Rozentuin Diner vindt plaats op 16 en 17 september.
Foto's van Lola, Verborgen Stegen en Dakakker van Jeroen Mooijman