De afgelopen maanden openden er weer veel nieuwe restaurants in Rotterdam. Van wijnbar tot tasca en van buurt- en koffiehuis tot restaurant met sterallures. Eind van dit jaar wordt op basis van lezersstemmen weer bepaalde wie de Favoriete Nieuwkomer 2023 is in de categorieën restaurant, (resto)bar en café, all day en fast casual. De Buik blikt alvast terug op de nieuwe restaurants die geopend zijn van 1 december 2022 tot en met eind april 2023. Zit jouw nieuwe favoriet ertussen?
River Bar

Foto: Studio Unfolded
Eigenaren Merijn Sips en Christiaan Bergers moesten er even op wachten, maar in maart opende dan eindelijk hun restobar River Bar op de Westerkade. Hun zaak is geopend voor lunch, borrel (ook later op de avond) en diner. Ze serveren louter Europese wijnen en serveren daarbij gerechten die je langs de Europese rivieren zou kunnen vinden: schelpjes, aardappelrösti, Noordzeekrab, gedroogde ham, Beef Wellington en nog veel meer. Bij de Buik kunnen wij niet kiezen welk gerecht we het lekkerste vinden, maar met het pistool op de borst: de tonijn met bergamot en venkel (of toch de gerookte paling...).
KITA

Twee maanden na de feestelijke opening sloeg voor KITA in Hendrik-Ido-Ambacht het noodlot toe: het naastgelegen Il Mercato werd getroffen door een brand waardoor ook KITA rook- en waterschade opliep. Ze gingen echter niet bij de pakken neerzitten, hebben het nodige hersteld en zijn sinds 9 mei weer geopend. Bij KITA geniet je in een prachtig interieur van sushi, sashimi en andere lekkere gerechten om te delen, terwijl je uitkijkt op de rivier Noord. Tip van de Buik: neem de vegan steak tartare. Een gerecht dat je compleet op het verkeerde been zet, maar geweldig smaakt én spektakel aan tafel oplevert.
Restaurant STER

Foto: Aldwin van Krimpen
Terry Priem en Esther Otterloo kenden we al van Gastrobar STER aan de Jericholaan. In december opende hun nieuwe restaurant in Kralingen al voor partijen, en vanaf januari was ook het grote publiek welkom. Bij Restaurant STER kan er "meer, meer, meer", aldus Esther. We brachten in maart een bezoek aan STER en mochten aan den lijve ondervinden wat dat betekent.
Wolly.

Vanaf de opening eind maart is deze dagzaak aan het Noordplein al een succes. Met de ervaring van Mick Kruithof (De Huismeester) en Frankie Dros (Containerbar Noord en Blijdorp Festival) mag dat ook wel. Verschillende bowls, huisgemaakte 'guilty' croissant, brioche met ribeye of rivierkreeft: je kunt het zo gek niet bedenken. Wolly. heeft ook een groot terras aan de Rotte, vandaar de langere naam van deze all day zaak: Wolly aan de Waterkant.
NOTK

Thomas Traa en Lukas Wiegman startten in februari met hun Wine Bar & Kitchen, in het Supernova Hotel aan de 's Gravendijkwal. Met twee sommeliers aan het roer is vanzelfsprekend dat wijn hier een hele grote rol speelt. Naast de vele wijnen die per fles en per glas te bestellen zijn bij het eten op de kaart, hebben ze ook een sommeliersmenu. Voor dit menu selecteren ze mooie wijnen, waar vervolgens passende gerechten bij worden bereid. Hun zelfgemaakte briochebrood móet je een keer geproefd hebben.
Portugália Tasca

Deze Portugees is een mooie toevoeging aan het rijtje aan het Middellandplein. Voor eigenaren Henrique en Ayesha was heel duidelijk waar hun tweede vestiging van de Portugese Tasca zou moeten komen: Rotterdam-West. In hun zaak met enorme ramen serveren ze authentieke Portugese gerechten met een moderne twist. Ook zijn vrijwel alle dranken die ze schenken Portugees en is de enorme muurschildering meer dan Instagramwaardig. Uiteraard bestel je hier zeevruchten of inktvis in Portugese stijl, maar vergeet vooral het aardappelbroodje met rundvlees niet.
Grace Rotterdam

Het nieuwste telg van de HKHG-familie is Grace Rotterdam aan het Stadhuisplein. Samen met club The Grit vormt het restaurant het perfecte decor voor een extravagante avond uit. Het concept is tot in de puntjes uitgedacht. Een interieur om je vingers bij af te likken en er is altijd live muziek aanwezig. De menukaart is opgesteld door sterrenchef Marco Prins en is internationaal en toegankelijk. Onze favoriet is de zeebaars van de robota grill.
Ook (her)openden deze restaurants en bars hun deuren:
Hoofdfoto: Studio Unfolded