Pepe Topper: ‘Het is pas goed als ik het zélf goed vind’

Na zijn eerste bijbaan in de afwas nam hij zich voor nooit meer iets in de horeca te gaan doen. Een paar jaar en een indrukwekkende CV later, stellen we je graag voor aan Pepe Topper.

6 Jun 2019 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Pepe Topper: ‘Het is pas goed als ik het zélf goed vind’

Hier begin ik nooit meer aan, belooft hij zichzelf na zijn eerste bijbaantje in de horeca. Toch kwam Pépé Topper terug op dit besluit en na een spannende battle dit weekend, tijdens Taste of Amsterdam versloeg de chef van Maris Piper (Amsterdam) chef Justin Niessen van Restaurant Just (Rotterdam). Wij willen alles over hem weten en stellen Pépé Topper (23) graag aan je voor.

‘Ja, mijn eerste ervaring in de horeca was vreselijk’, lacht Pépé. “Ik was veertien en begon in de afwas van een sterrenrestaurant in Amersfoort, waar ik geboren ben. Ik werkte lange dagen en na één jaar was ik er helemaal klaar mee. Ik zei tegen mezelf dat ik echt nooit meer iets in de horeca ging doen.”

Met de grond gelijk


Pépé draaide bij toen een vriend hem een klein jaar later vroeg bij hem in de afwas te gaan werken. Steeds vaker hielp hij ook mee in de keuken. Hier werd hij steeds enthousiaster van. Op zijn vijftiende werkte hij al full time in de keuken. “Het was zwaar, ik had geen ervaring en werd in het begin met de grond gelijk gemaakt. Maar ik vond het geweldig en besloot met de hotelschool te beginnen.”

Niet snel tevreden


Met een indrukwekkend CV (Restaurant 108 in Denemarken, De Librije in Zwolle en Pure C in Cadzand) en de titel ‘talent van de toekomst’ op zijn naam zou je verwachten dat Pépé zijn doelen al bereikt heeft. Maar stilzitten doet hij zeker niet. “Ik ben niet snel tevreden”, stelt Pépé. “Ik blijf werken aan gerechten, omdat ik vind dat ze altijd beter kunnen. Dat maakt mij goed in mijn werk, maar is ook een valkuil: prijzen die ik won zeiden me nooit zo veel, want iets is pas echt goed gedaan van mezelf, als ik zélf ook echt geloof dat het goed is. Dat maakte me rusteloos”, legt Pépé uit.

Hij leerde hier beter mee om te gaan tijdens zijn stage bij Pure C van Sergio Herman. Sergio was een icoon voor Pépé en dit gaf hem enorm veel motivatie om nog meer zijn best te doen. Ook leerde hij veel van zijn chef, Syrco Bakker. “Ik ben nog steeds niet snel tevreden, maar zie dit nu meer als een goede eigenschap. Een gerecht is daarmee nooit klaar en dat maakt mijn werk weer heel leuk. In een restaurant zijn zo veel details en het is geweldig om alles te perfectioneren”, vindt hij.

‘Amsterdam is veel vriendelijker dan gedacht wordt’

Volgens Pépé zien veel mensen die niet uit Amsterdam komen, zoals hijzelf, het als een arrogante stad. “Ik kom hier niet vandaan, maar Amsterdam is inmiddels heel veel voor me gaan betekenen. Ik heb er veel geleerd en de scene is heel jong, met mensen die hard werken om iets op te bouwen. Daar wil ik graag tussen passen. Bovendien is er binnen de horeca onderling veel samenhang. Chefs zijn bevriend en helpen elkaar graag. Voor mij gaat Amsterdam daarom steeds meer als een dorp voelen”, vertelt hij.  

Wat nu?


Inmiddels werkt Pépé bij Breda Group (zaken Guts, Restaurant BREDA, Maris Piper en Pita Kebab & Falafel vallen daaronder). Hij begon hier als souschef, voor restaurant Maris Piper. Toen de chef uitviel, mocht hij zijn plaats overnemen. Sinds een paar weken is hij als chef gaan werken voor zusterrestaurant Breda in Amsterdam.

Ook heeft hij al eventuele, ambitieuze ideeën voor de toekomst. “Ik vind het jammer om te zien dat simpele dingen, zoals pizza of koffie te simpel worden genomen. Je zou er niet heel het land voor afreizen om hier te gaan eten, wat mensen wel voor een sterrenrestaurant zouden doen. Ik denk dat het anders kan, en het lijkt me heel tof dat te gaan opzetten. Ik ben een perfectionist, dus alles moet dan kloppen. Ik zou dan gaan voor een simpele kaart, maar heel veel aandacht voor alle details, zoals het eten, de sfeer en de bediening. Een avond uit, precies zoals de gast dat wil, zonder meteen een groot bedrag neer te tellen. Wie weet zie jij mij binnenkort dus wel met een eigen koffietent of bakkerij?”, lacht Pépé.

Wij houden dit talent in elk geval goed in de gaten!


Pépé (links) na de winst van de Chef's Battle tijdens Taste of Amsterdam

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
16 x lekker eten en genieten van SAIL 2025

7x lekker eten & top uitzicht tijdens SAIL 2025: van fine dining tot relaxte terrassen met zicht op tallships. Ontdek hier de beste plekken!

Niet alleen het uitzicht is geweldig bij REM

REM-eiland in de Houthavens: rooftop bar, adembenemend uitzicht en creatieve gerechten in een unieke, historische setting in Amsterdam.

De vier restaurantopeningen voor direct na de zomer, waar we allemaal op zitten te wachten

Vier veelbelovende restaurantopeningen in Amsterdam na de zomer: Franz, Blik, Toet en de nieuwe restobar van Simon Witmaar.