De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (januari 2025)

Een rubriek op de Buik van Amsterdam met veel horecanieuws, achtergronden, duiding en aandacht voor mensen in de horeca. Dit keer over januari 2025.

6 Jan 2025 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (januari 2025)

Dit is de eerste editie in 2025 van onze maandelijkse rubriek op de Buik met alle actuele horeca-ontwikkelingen van Amsterdam. We hebben maar liefst meer dan 40 zaken die net open zijn, binnenkort openen of een pop-up doen.

​Het jaar 2025

Zo aan het begin van 2025 zien we dat zaken gaan voor een tweede en zelfs een derde vestiging. Er wordt druk verbouwd in de restaurantwereld, maar tijdens veel van die verbouwingen gaat de business gewoon door, soms op een andere locatie.

Patisserie en zuurdesem is hot, met maar liefst 5 nieuwe openingen eind 2024/begin 2025. Onze vorige (december) editie van ons horecanieuws staat hier.

​Meer horecanieuws op de Buik van Amsterdam

Samen met onze rubrieken over recente openingen (op Instagram, in onze nieuwsbrief en op onze site) is deze maandelijkse rubriek de plek om de ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca in de gaten te houden. Onderaan staan nog wat losse foto's van net geopende of nog te openen zaken.

Check ook vooral onze agenda, want nergens gebeurt zoveel in tijdelijke vorm, zoals chefs collabs, pop-ups, foodfestivals, wine tastings en meer.

​Nieuw jaar, nieuwe kansen

Veel ondernemers hebben nog geprobeerd voor begin december te openen om maximaal te kunnen profiteren van de feestdagen. Dat is een aantal nog gelukt. Hieronder publiceren we een lijstje van de meest recente openingen.

Voor veel ondernemers wordt 2025 heel belangrijk. Wij kijken uit naar de opening van Boon & De Koot, het tweede restaurant van Zoldering. Plus nog eentje waar we nog wat langer op moeten wachten, Veneur, het nieuwe restaurant van de chef van De Juwelier met twee andere jonge ondernemers komt ergens in het centrum. Zij openen nog voor de zomervakantie als alles goed gaat.

Er gaan twee grote hotels openen met restaurants. We kijken uit naar (eindelijk) de opening van The Rosewood, het vijfsterrenhotel in het oude Paleis van Justitie dat een van de chicste van de stad moet worden. Hier komen drie restaurants, maar naar verluidt geen fine-dining. Ook hopen we dat de deuren van de restaurants van het Maritiem Hotel in Noord snel zullen openen. Restaurant Noord wordt daarvan het fine dining restaurant met uitzicht over de skyline van Amsterdam, bij Kazue geniet je van de Aziatische keuken en Wiener Café gaat vol voor specialiteiten van de Weense keuken inclusief natuurlijk schnitzel, kaasfondue en kaiserschmarrn (de Oostenrijkse variant van pannenkoek, die de meeste wintersporters wel kennen).

​5 x tijdelijk gesloten en pop-up

Twee Amsterdamse klassiekers zijn tijdelijk gesloten vanwege een verbouwing en poppen ergens anders op. Flore** gaat verbouwen en organiseert een pop-up bij Basecamp in Nieuw-West tot 25 maart om begin april weer open te gaan met een interieur dat wat beter past bij de stijl van de keuken.

Kaagman & Kortekaas gaat de keuken en restaurant aanpassen en opent tot eind maart een tijdelijke K&K in de vorm van Kafé Kanard in het Lancaster Hotel bij Artis. Kwiekwie is de Surinaamse pop-up van chefs London Loy, Noni Kooiman, Joey Baal en Maus Meeuwig en bevindt zich deze winter in Barracuda Bar met restaurantversies van toko-klassiekers van pom tot een Johnny cake. In hetzelfde Noord opent K. een tijdelijk restaurant van de ondernemers achter Café R. de Rosa, bij de Tolhuistuin met een winters menu voor een zacht prijsje.

​De nieuwe wave: 5 x desem en patisserie

Brood en patisserie is na koffie nu de nieuwe wave in Amsterdam. Louf opende twee nieuwe vestigingen, eentje in Westerpark en een bij de Albert Cuypmarkt. Farine Boulangerie & Café aan de Bos en Lommerweg heeft behalve zuurdesembrood ook een uitgebreid assortiment Franse patisserie en koffie van Uncommon.

Ook Restaurant Heemelrijck stapt in de patisserie en opent in de Torensteeg een kleine bakkerij met oud-Hollandse producten als wentelteefjes en suikerbrood. Knock Knock Bakery opent in het oude bezorgcentrum van Rodos in de Van Hallstraat in West een spannende (zuurdesem) bakkerij inclusief patisserie. Hier kun je terecht voor Chokupan, het originele Japanse melkbrood, of zwarte sesam cookies. 

Ook openen veel bakkers, in de ruimste zin van het woord, al hun tweede locatie.

​4 x op naar een tweede zaak en meer

Heb je een succesvolle zaak, dan schakelen veel ondernemers gelijk door naar een tweede zaak of zelfs naar nog meer vestigingen. Dat zagen we natuurlijk al bij Zerozero, St. Jean en Fabel Friet, die inmiddels al aan vestiging drie toe zijn. Chun Café opende in de Spuistraat een tweede vestiging en ook BagelBoy ging voor nummer 2, nu in de Jordaan. De Salvo pop-up om de hoek bij de Utrechtsestraat gaat na een kleine verbouwing een definitieve tweede vestiging worden. Flow Brunch, familie van Locals Coffee, opende aan de Jacob van Campenstraat.

​Helaas gesloten

Zelfs na een wisseling van concept deze zomer heeft Café Felperlaan in West het niet kunnen redden. Afgelopen 28 december was de laatste dag. Beide vestigingen van Mana Mana (West & De Pijp) zijn ook gesloten. Siriphon Thais Eethuis in De Pijp is definitief gesloten. Na 30 jaar sloot ook Restaurant en Traiteur Peperwortel aan de Overtoom. Ons geliefde Coulisse moet helaas vanaf mei uit het pand aan de Oostenburgergracht vertrekken.

Ons geliefde Coulisse* moet helaas vanaf mei uit het pand aan de Oostenburgergracht vertrekken. Nog 4 maanden om te genieten van hun prachtige Noordse gerechten in het oude theater in Oost. Lees hier ons artikel van vorig jaar, voor de beste tips om te gaan zitten.

​19 x net geopend in Amsterdam (januari 2025)

Esra

De betere horeca vinden ook hun weg naar de musea van Amsterdam. Zo opende Fonda, van hand van Oficina, in Het Stedelijk Museum en ging Bistro Vincent in het Van Gogh Museum open.

Na een succesvolle crowdfunding opende begin december Restaurant Esra, het restaurant van Steph de Goeijen en Selin Kiazim (o.a. Oklava - Londen) met een Mediterrane keuken met Turks-Cypriotische invloeden, aan de C. van Eesterenlaan 35 (voormalige Beefchief Oost).

Naast haar Coba Taqueria creëerde Mirthe van der Schoot in haar oude kantoortje Tula Cantina. Overdag voor een Mexicaanse koffie met een concha (Mexicaanse patisserie) en in de avond een mezcal-bar. De oude JD William’s Whisky Bar is omgebouwd tot Café de Knoop, een gezellige buurtkroeg in de Prinsenstraat 5.

Met We are EDN is er een nieuw all-day restaurant op de begane grond van DoubleTree by Hilton met een lokale en duurzame kaart (zie hoofdfoto). Nomi Leidseplein opende eind december soft aan het Leidseplein met een Japans-Koreaanse kaart. Op hetzelfde plein opende eindelijk By Night, het nieuwe steakhouse op de eerste etage van De Heineken Hoek, in The Diamond.

Stretch & Fold, een wellness studio in Noord, herbergt in haar café elke vrijdag en zaterdag de pop-up Følk. Hier eet je vier gangen en er is live muziek. Bij de prijs van het diner zit natuurlijk een bezoekje aan de sauna inbegrepen. NUME is de ‘New York’ style bistro die in de plaats is gekomen van het tijdelijke restaurant R in The Manor Hotel aan de Linnaeusstraat in Oost.

Juno is het nieuwe restaurant, met vinyl, op de plek van Kip aan ’t Spit aan de Frans Halsstraat in De Pijp. Hier gaat gekookt worden op open vuur en er komt veel aandacht voor muziek. Nog meer vuur bij Williams Farmhouse, in het oude Gauchos aan de Beethovenstraat. In dit restaurant met een Brits landelijk interieur inclusief veel leer en een echte haard vind je een kaart met Engelse klassiekers van pie tot fish & chips.

Broodjes zijn hot in Amsterdam en de oude vertrouwde tosti, maar dan met een moderne vulling en van zuurdesem, heeft nu ook zijn revival bij Monty’s Toasties in de Jordaan. The Boulevard met brioche en bowls opende aan Constantijn Huygensstraat. Een nieuwe Bagels & Beans opende op de oude locatie van Public Space in Noord. Juice Monkeys opende aan de Spuistraat.

Jeju Korean Bar & Kitchen opende op de plek van het cava café van Five Brothers Fat in West met Koreaans streetfood en soju, de meest gedronken drank in Korea die wereldwijd aan een opmars bezig is. Tres Amigos, met de Mexicaanse fastfood keuken, is geopend op de Wijttenbachstraat vlak bij het Oosterpark. Miduo Cuisine met traditioneel Chinese gerechten ging op aan de Korte Leidsedwarsstraat.

​15 x binnenkort open in Amsterdam (januari 2025)

Nam Kee

MeWe is een restaurant & club van de eigenaren van onder andere Bubbels en Het Feest van Joop, dat begin januari opent, in de Korte Leidsedwarsstraat. Je start met finedining en gedurende de avond verandert het restaurant langzaam in een club.

Heemelrijck opent begin februari naast de patisseriezaak ook nog een Petit Heemelrijck aan de Singel. Eindelijk komt er dan een tweede restaurant/wijnbar van de mannen van Zoldering. Het gaat Boon en de Koot heten en opent januari 2025 in het oude pand van Restaurant Barentz in de Barentszstraat.

Elysianne komt in het oude Yerba met een (finedining) Cajun & Louisiana Creole kaart. Er wordt druk verbouwd in het hoekpand van voorheen Weesper aan de Weesperzijde. Hier komt Trattoria Boretti, een nieuw urban Italiaans restaurant van koffie tot pasta.

Handmade noodles nemen ook een vlucht in Amsterdam: Jinweide Beef Noodles gaat openen aan de Hobbemakade. Op Copain verheugen we ons bij de Buik. Op 18 januari opent het cateringbedrijf een eigen restaurant waar design en gastronomie samenkomen. Het komt in Noord vlak bij Kometen Brood & Café.

Broodje Gerard opent in maart de deuren in het pand van Traiteur Pacomer aan de Gerard Doustraat met koffie, broodjes, podcasts en magazines. Nog meer nieuws in maart: Chef Leo Pacenti van Toscanini opent dan zijn eerste raviolibar in de Pijp.

Meer nieuws voor nog wat later in het jaar. Restobar No Nonsense aan de Geldersekade gaat met nieuwe eigenaren een nieuwe route varen. Rainarai, bekend van drie zaken in het centrum, heeft het plan om een megarestaurant te openen (1.000 couverts) in de Centrale Markthal. De eigenaren van Chun gaan een eigen ramenzaak openen aan de Rozengracht. Nam Kee krijgt weer een derde vestiging, in de oude FEBO aan het Gelderlandplein. Brug 34 aan de Utrechtsestraat verdwijnt en wordt Nate. De mannen van De Druif en Entrepot slaan weer toe: zij nemen Café Restaurant De Reiger in de Nieuwe Leliestraat over.

Overige foto's

Juno

Tres Amigos

Jeju Korean Kitchen & Bar

Boretti

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: oktober 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van oktober 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.

Onze Kerstlijst 2025 voor de vroege vogels

Voor de vroege vogels hebben we wel alvast een lijstje met restaurants die met Kerst zijn geopend, voor als je op zoek bent naar een leuk restaurant.

Club Birdies is een echte hole in one

Club Birdies opende met de grootste indoor golfbaan op de Schinkel. Birdies scoort wat horeca betreft voor ons een hole-in-one.