15 x lekker genieten van de herfst (+1)

De Buik zet 15 leuke zaken voor je op een rij waar je kunt genieten van herfst in Amsterdam: van zaken met knusse open haard tot kaasfondue en wild op het menu.

25 Okt 2024 De redacteuren Amsterdam

blogger De redacteuren van De Buik van Amsterdam hebben één ding gemeen: ze praten de hele dag alleen maar over eten en drinken, en waar ze dat doen en wanneer.

15 x lekker genieten van de herfst (+1)

Met de herfst is het ook weer de tijd van de open haard, kaasfondue, wild en paddenstoelen op het menu, glühwein of warme chocolademelk – al dan niet met rum – en het verwarmde terras weer begonnen. De Buik zet de 15 leukste voor je op een rijtje, plus een speciale voor rond Halloween.

​Halloween

Oaxaca - ​El Dia de los Muertos

Donderdag 31 oktober is het weer Halloween en 2 november is de Mexicaanse variant in de vorm van ‘Dia de los Muertos’ oftewel ‘de dag van de doden’. Speciaal voor die dag maakt Joan, de chef van Oaxaca, zijn gerecht voor El Dia de los Muertos. In dit geval drie enchiladas als symboliek naar de manier waarop de traditionele begrafenissen in Mexico zijn. Waarbij het lijk in een doek met bladeren wordt gewikkeld. De enchiladas hebben allemaal dezelfde vulling van vlees, noten en vruchten maar verschillen van elkaar door de mole-saus. Die complexe saus, van soms wel 35 ingrediënten, wisselt van licht zoetig met geroosterde ui en een touch van cacao tot rokerig en pittig. Dit gerecht staat tot medio november op de kaart bij Oaxaca. Lees hier onze ervaring met het restaurant.

​Kaasfondue is weer in de stad

​Restaurant Smelt


Restaurant Smelt zit aan de Runstraat en is een samenwerking van Café Doffer en De Kaaskamer van Amsterdam, waar een fijne huiskamersfeer is gecreëerd. De fondues worden hier gemaakt van Zwitserse, Franse en Hollandse kazen waar je tijdens het fonduen vers brood en seizoensgroenten bij krijgt. Lees hier over onze ervaring. De tweede locatie van Smelt bevindt zich in het Westerpark, waar je vanaf het najaar tot en maart terecht kan, lees hier ons verhaal.

Runstraat 12 en Gosschalklaan 7

​Café Bern

Voor een authentiek avondje kaasfonduen moet je bij Café Bern zijn. Het café zit er sinds 1978 en al jaren staat de kaasfondue hier op de kaart. Er staan ook goede Zwitserse wijnen op de kaart die goed samengaan met de fondue.

Nieuwmarkt 9

​Fondue & Fondue

Chocolade, Hollandse kaas, truffel, vlees of klassieke kaas, Fondue & Fondue aan de Overtoom heeft het allemaal voor een leuke prijs. Vooral de truffelkaasfondue is een must try.

Overtoom 415

​Paddenstoelen en wild op je bord

​De Predetariër

De wildste broodjes van Amsterdam. Hier eet je een broodje wild gemaakt van het allerbeste wilde vlees van Nederland. Vrij van bio-industrie of hokken. Even aansluiten in de rij zouden we zeggen. En is je er nu toch bent vergeet de rendang van hert niet om mee naar huis te nemen.

Gerard Doustraat 180 (De Pijp/Zuid)

​Hemelse Modder


Hemelse Modder (ook wel hun verrukkelijke chocoladedessert) is al 40 jaar een begrip in Amsterdam. De ingrediënten komen uit de directe omgeving en er wordt (klassiek) Frans gekookt. Een echte gastvrije sfeer waar je een hemels 3-, 4-, of 5-gangen menu eet. Lees hier onze ervaring.

​Restaurant Vinkeles

Het was deze maand de tijd van de uitreiking van de Michelinsterren en tegelijk de tijd van de cépes of porcini dan wel eekhoorntjesbrood. Reden voor de Buik om eens voor een ster te gaan. In dit geval tweesterren want afgelopen jaar kreeg Vinkeles met de nieuwe chef Jurgen van de Zalm aan het fornuis er een sterretje bij. Lees binnenkort ons hele verhaal. Een van de a-la-carte gerechten was er eentje met eekhoorntjesbrood in de hoofdrol. Een lekker vlezige paddenstoel, vaak van Itali-aanse afkomst maar die ook steeds vaker in Nederland wordt gevonden, waar chef Jurgen van der Zalm een enorm fijn gerecht met koffie en een barigoule (soort stoofpotje/saus) van witte bonen en citrus van maakt. Deze alleen al was het bezoekje waard. de seizoenen.

Bij de open haard

​Mont Blanc

Bij Restaurant Mont Blanc eet je gerechten uit de omgeving rondom de Mont Blanc. En dit in de setting van een chique restaurant uit een mondain Frans skioord, inclusief veel hout en een open haard. Geniet van de Savoie keuken op topniveau, bekroond door Michelin en Gault&Millau.

​De Verbroederij

De Verbroederij is een sociaal eetcafé aan een stadsstrand, waar het motto ‘samen voor elkaar’ is. Het wordt gerund door de buurtgemeenschap en je eet hier lokale lunch, borrel of diner gerechten. Voor een gezellig en knus sfeertje zit je hier dus wel goed.

​Vooges aan 't IJ


Dé plek met 180 graden uitzicht over ‘t IJ. Heerlijk in de zomermaanden, maar ook binnen is het hier goed vertoeven met een knus interieur vol houten en oranje accenten en zitjes bij de open haard. Op de kaart staan smaakvolle en pure gerechten in een mediterrane sfeer. Wij zijn er een tijdje terug geweest, lees hier ons verhaal.

​Verwarmd terras

​Eetcafé Maud


Een echt eetcafé, maar dan eigentijds en luxe gevoel. Binnen is het interieur warm en minimalistisch en heb je zicht op de keuken, waar originele gerechten worden bereid, maar ook buiten zit je hier goed op het verwarmde terras. Lunch, borrel en diner zijn hier allemaal mogelijk, lees hier onze ervaring bij Eetcafé Maud.

​Ron Gastrobar

Wij van de Buik zijn uiteraard fan van chef en ondernemer Ron Blaauw en zijn restaurants. In zijn eerste gastrobar is het laagdrempelig en gezellig gastronomisch genieten. Ron’s spareribs doen het bij ons erg goed, maar de kaart staat vol met nog vele andere hartverwarmende gerechten, niet voor niets bekroond door Michelin. Ook in de koude maanden kun je hier het knusse, verwarmde terras op om culinair te genieten.

​Helling 7

Eentje in Noord die uitblinkt in zowel de zomer als de winter door de hoge ramen en het ruime terras. Het koken op open houtvuur wekt ook al een sfeervolle indruk, om gezellig binnen te zitten, maar op het verwarmde terras heb je een nog beter uitzicht op de skyline van Amsterdam. Je kunt hier kiezen voor het chef’s menu of à-la-carte, maar vergeet ook de zeker cocktails niet.

Aan de glühwein en warme chocolademelk

Café de Ceuvel

Ook wel de place to be als je de stad even wil ontvluchten. De menukaart is volledig plantaardig en biedt alles waar je maar trek in hebt tijdens de lunch of een diner. Het café is gezellig en de bar bevat een groot assortiment aan allerlei soorten drank - zelfs zelfgemaakte frisdrank. En natuurlijk lekkere glühwein of een warme chocolademelk. Zeker eentje om te bezoeken om de rust en knusse herfstsfeer te voelen.

​Gent aan de Schinkel

Bij Gent aan de Schinkel kun je heel de dag langs wippen voor een lekker hapje eten of een goede borrel. Je vindt vooral veel Belgische bieren op de kaart die je heerlijk knus op het verwarmde terras drinkt of binnen in het sfeervolle café. In het najaar kun je hier ook glühwein vinden en als je houdt van alcoholvrije warme dranken kun je uiteraard ook gaan voor een warme chocolademelk. 

​Café Krull

Nog zo'n gezellig café waar je lekkere glühwein en chocolademelk kunt halen. Café Krull aan het Sarphatipark vlakbij de Pijp is 7 dagen per week open en heeft ook een fijn terras. Er staat ook genoeg lekkers op het menu zoals versgebakken taart voor bij je kop warme chocolademelk.

Sarphatipark 2

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Kleuren van de herfst bij restaurant Omber

De Buik ging weer eens op bezoek bij restaurant Omber, in het Tivoli Doelen Hotel. Op papier het oudste hotel van de stad en een plek met bijzondere historie.

WC Bar

Elke maandag deelt de Buik een nieuw, recent of binnenkort te openen restaurant met je. Vandaag bespreken we WC Bar.

De Heineken Hoek Bistro voor het perfecte pre-theater diner

De Heineken Hoek Bistro op het Leidseplein is de perfecte plek voor een pre-theater diner met een sfeervol en chique interieur en een betaalbaar menu.