Normaal is dat een slecht ding maar in het geval van Nam Kee is het heel fijn. We moeten we toch niet aan denken dat hier weer een volgende bubble tea of wafelzaak was gekomen? Gelukkig dachten de mannen die Nam Kee begin van dit jaar overnamen hetzelfde. Alles moet zoveel mogelijk bij hetzelfde blijven. Van het interieur binnen tot de menukaart inclusief de beroemde oesters. De Buik had een gesprek met Wie Ming, het nieuwe gezicht van Nam Kee, en proefde een aantal van de klassiekers.
Over de zomerserie: de Buik klassiekers
In de zomer is het altijd wat stiller, wat openingen en nieuwe restaurants betreft. Voor de Buik is dit juist de periode om weer eens een classic te bezoeken: zo’n klassiek restaurant dat al jaren geldt als een van de leukste plekken om te eten in de stad. Van de Juwelier tot Aan de Poel en van Bouchon du Centre tot Restaurant Coulisse, dat zijn een paar verhalen die je kunt verwachten van ons. Lees hier het verhaal over Bouchon du Centre.
Beroemde oesters sinds 2002

Alhoewel het restaurant opende in 1981 kwam de echte bekendheid pas met de verfilming van het boek ‘De oesters van Nam Kee’ van Kees van Beijnum waar het personage van Katja Schuurman regelmatig Nam Kee bezoekt voor de oesters. Sindsdien is die gestoomde oester met zwarte bonensaus, gesneden bosui, snufje chili en een drupje loeihete olie de ‘wereldberoemde’ klassieker van de kaart.
De Buik kende ze natuurlijk al en werd helemaal blij om de fijne oesters geserveerd te krijgen bij de start van de lunch. Overigens worden de oesters al meer dan 30 jaar geleverd door de Firma Tel, een van de beste visleveranciers van de stad.
Twee locaties, één kaart

Nam Kee zit in Amsterdam op twee locaties. De kaart is hetzelfde, maar bij de vestiging aan de Geldersekade komen wat meer dinergasten die voor een langere avond tafelen gaan, terwijl het op de Zeedijk (de oervestiging) zo’n beetje de hele dag de zoete inval is.
Van studenten, tot locals, toeristen en liefhebbers van de Chinese keuken. De kaart van Nam Kee is immens groot, meer dan 200 gerechten en dan hebben we het nog niet eens over de ‘geheime gerechten’, die niet op de kaart staan en waar alleen de Chinese locals naar vragen. Inmiddels hebben de nieuwe eigenaren de kaart wat meer overzichtelijker gemaakt. Met frisse fotografie, duidelijke omschrijvingen en het aantal gerechten is teruggebracht naar zo’n 150 stuks.
Alle klassiekers

Op advies van Wai Ming Kan, het nieuwe gezicht van Nam Kee, kwamen er een aantal klassiekers op tafel. Allereerst een bordje goed warme Sui Kai. De gefrituurde dumplings met garnaal en jonge bamboe scheuten geflankeerd door een milde rode saus. Heerlijk knapperige en goed gevulde dumping.
Daarna volgde een bordje met drie verschillende soorten vlees, van sojakip tot buikspek en Tja Siew, het geroosterde varkensvlees, een andere signature van het restaurant. En fijn gestoomde groentes met wat gember en ui.
In een rap tempo volgden daarna een bordje vis in tempura beslag en een andere klassieker Koe Loe Yuk, kort gefrituurd varkensvlees met paprika en ui in een heerlijke rode saus.
Sfeer

Over de sfeer aan de Zeedijk hebben we niets te klagen. Nam Kee voelt hetzelfde, de eigenaren hebben nauwelijks iets aan het interieur aangepast. De zaak heeft een heerlijke buzz van gasten die komen en gaan. De service is snel en correct.
Kortom: mocht je weer eens in de buurt zijn en zin hebben in een snelle en fijne hap, loop dan weer eens bij Nam Kee naar binnen en neem ook een van de andere klassiekers naast de oesters!