Sinds 2007, dus alweer meer dan 15 jaar, koken en serveren chef Stefan van Sprang en maître -sommelier Robbert Veuger letterlijk de sterren van de hemel aan de Amstelveense Poel. Toen was de inrichting, kookstijl en service een regelrechte sensatie en voorbeeld voor gastronomisch Nederland. Binnen een jaar had Michelin het restaurant ontdekt en daar de felbegeerde ster aan toegekend een paar jaar later gevolgd door zelfs een tweede ster. Tijd voor de Buik om weer langs te gaan en aan te schuiven voor een menu met bijzondere rosé-pairing.
Over de zomerserie: de Buik klassiekers
In de zomer is het altijd wat stiller, wat openingen en nieuwe restaurants betreft. Voor de Buik is dit juist de periode om weer eens een classic te bezoeken: zo’n klassiek restaurant dat al jaren geldt als een van de leukste plekken om te eten in de stad. Van de Juwelier tot Aan de Poel en van Bouchon du Centre tot Restaurant Coulisse, dat zijn een paar verhalen die je kunt verwachten van ons. Lees hier het verhaal over Bouchon du Centre en Nam Kee.
Bekenden aan de plas

De Poel is een meertje dat is ontstaan door veenafgravingen in de 19e eeuw en ligt tegen het oude centrum van Amstelveen aan. Je kunt er zelfs op zondag vanuit Amsterdam-Zuid met de historische tramlijn komen, maar dat terzijde.
Tegen de oostzijde van De Poel ligt Aan de Poel met een heel fijn zonnig terras direct aan het water. Het ontvangst is allerhartelijkst, we kennen beide mannen goed en bovendien is een van onze favoriete sommeliers Naduah Bronsveld, de sommelier van dienst. Dat wordt dus een leuke middag.
Parade van amuses

De amuses uit de keuken van Aan de Poel zijn een menu an sich. In een rap tempo komen er verschillende schaaltjes en bordjes op tafel. Wij weten dat de chef een voorliefde heeft voor bijzonder servies en zich moeilijk kan inhouden. Gelukkig maar.
Rosé in de hoofdrol

De lunch met de rosé’s van Domaines Ott in de hoofdrol startte met een gerecht met een Oosters tintje: langoustine en shiitake in een tom yam bouillon. Heel elegant uitgeschonken vanuit een porseleinen theepot. Subtiele Thaise smaken die prima combineren met het romige van de bijna rauwe langoustine getopt met shi-itake. De bijgeschonken Chateau de Selle uit 2016 bewijst dat rosé prima kan ouderen, in concentratie toeneemt en bijna richting een mooie witte wijn gaat.
Daarna volgde onze favoriet: de rendang tarbot met kerrie. Volle rendang boemboe smaken maar dan op een moot tarbot met een dot kerrie crème. L’Etoile de topcuvee van Domaines Ott laat zich er prima mee combineren en schikt zelfs niet van het hoofdgerecht. Een mooi gegaard stukje prime beef met wat paddestoelen en doperwt/peterselie jus.
Fijne afsluiter van een middagje ‘Cool aan de Poel’. Tijd voor de Buik om weer met de fiets richting de ring van Amsterdam te gaan en zich te verheugen op een volgend bezoek.